Vera Jourová: Magyarországon a sor, hogy teljesítsen

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 19.

Külpol

Semmit nem alkudott ki a Bizottság Magyarországgal - mondta az EU biztosa.

Abszurdnak nevezte az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová, hogy kialkudták volna a magyar kormánnyal azt, hogy a megfelelő törvényjavaslatok esetén Magyarország megszerezhesse az uniós forrásokat. Minderről a Telex számolt be a biztos Weltnek adott interjúja alapján. „Semmit nem alkudott ki a Bizottság Magyarországgal. Nagyon alaposan alkalmazzuk a jogállamiság szabályait, hiszen fel kell mérnünk, hogy az egyes tagállamokban kellően védettek-e az uniós források a visszaélésekkel szemben. Magyarország esetében a válasz az, hogy nyilvánvalóan nem” - nyilatkozta Jourová.

A biztosa szerint a magyar kormány sok ígéretet tett a brüsszeli testületnek azért, hogy ne vonják el Magyarországtól az uniós forrásokat. Azonban „most Magyarországon a sor, hogy teljesítsen”, és meggyőzze a tagállamokat arról a következő három hónapban, hogy meg tudják védeni az európai adófizetők pénzét.

Az interjúban az Orbán-kormányt illetően Jourová úgy fogalmazott, „meglepett, mennyire messze mentek az engedményeikkel”. Ezt arra utalva mondta, hogy a Bizottság javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi EU-s forrást fagyasztanának be hazánkkal szemben. A magyar reakció szerint azonban a kormány együttműködik az Európai Bizottsággal, és a testülettel folytatott egyeztetések után hétfőn benyújtja a jogszabály-módosítások első csomagját az Országgyűlésnek a kifogásolt témákban (jogállamiság, korrupció stb.). 

„A jogállamisági mechanizmus csak arra jogosít fel minket, hogy az uniós pénzek védelmét biztosítsuk. Ezen a területen Magyarország igen messzire ment a vállalásaival. Azonban a jogállamisági mechanizmus nem az egyetlen megoldás mindazon problémákra, amiket Magyarországon látunk” - mondta Jourová a hírportál szemléje szerint. Az uniós értékekért és átláthatóságért felelős biztos hozzátette, a pénzek és a jogállamiság összekötésével az elképzelhető legerősebb nyomásgyakorlást tudják kifejteni.

Vera Jourová szerint az is elképzelhető, hogy ha a Bizottság újabb problémákat lát Magyarországon, akkor a jövőben újraindíthatja a mechanizmust. 

„Nem vért akarok látni. Azt akarom, hogy a magyar emberek érdekében helyrehozzák a magyarországi állapotokat”

- mondta Vera Jourová.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben.