Elfogatóparancsot adtak ki Oroszországban Navalnij özvegye ellen

  • narancs.hu
  • 2024. július 9.

Külpol

Szélsőséges szervezetben való részvétellel vádolják, miután a Navalnijhoz köthető szervezeteket szélsőségesnek nyilvánították. 

Egy moszkvai bíróság elfogatóparancsot adott ki az idén februárban egy büntetőtelepen elhunyt Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista özvegye, Julija Navalnaja ellen – írja a BBC

A BBC áltak hivatkozott orosz TASZSZ hírügynökség szerint a vádak egy "szélsőséges szervezetben való részvétellel" függnek össze, miután 2021 júniusában egy moszkvai bíróság szélsőségesnek nyilvánított három, Navalnijhoz kapcsolódó szervezetet.  

Navalnaja Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolja a férje halálával, miután Alekszej Navalnijt az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva, halálának körülményei pedig meglehetősen gyanúsak, és korábban is volt már mérgezés áldozata. 

A Julija Navalnaja az elfogatóparancs hírére is arról posztolt az X-re, hogy senki ne felejtse el, hogy Putyin egy gyilkos és háborús bűnös, a börtönben a helye, "de nem Hágában, egy kényelmes cellában egy tévével, hanem Oroszországban – ugyanazon a telepen, és ugyanabban a kétszer három méteres cellában, amelyben megölte Alekszejt" – fogalmazott. 

Navalnaja megfogadta, hogy folytatja a férje ellenzéki munkáját, az elfogatóparancs kiadása pedig azt jelenti, hogy ha orosz földre lépne, letartóztatnák.

Navalnij halála óta az özvegye Németországban él, ebben a hónapban választották meg az amerikai Human Rights Foundation elnökévé. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk