Zárultak a szavazóhelyiségek a törökországi választásokon

  • narancs.hu
  • 2023. május 14.

Külpol

Helyi idő szerint délután ötkor zárultak a szavazóhelyiségek Törökországban, ahol sorsdöntő választásokat tartottak. A BBC szerint a szavazatok 9,1 százalékos megszámlálása után a Törökországot több mint 20 éve vezető Recep Tayyip Erdoğan vezet fő riválisával szemben.

Az elnökválasztáson 50 százalékot kell szerezni az első körös győzelemhez, máskülönben két héttel később második fordulóban dőlne el az elnökség sorsa. A parlamenti választási eredmények mindenképpen most dőlnek el – írja a Telex. A hírportál újságírói Isztambulból és Ankarából tudósítanak.

Közben a Magyar Hang a BBC-t idézve arról ír, hogy

a szavazatok 9,1 százalékos megszámlálását követően a Törökországot több mint 20 éve vezető Recep Tayyip Erdogan vezet fő riválisával szemben a török elnökválasztás első fordulója után.

A BBC percről percre tudósítása szerint Erdogan az eddig megszámolt szavazatok 59,47 százalékával bír, míg a hat ellenzéki párt által indított fő riválisa, Kemal Kilicdaroglu a szavazatok 34,79 százalékát kapta.

A Magyar Hang azt írja, hogy a török választási iroda feloldotta azt a tilalmat, hogy a szavazatszámlálásról csak az urnazárást követően lehet elkezdeni kiadni az adatokat. Így miközben a voksolás még tart, már lehet tudni, hogy állnak a jelöltek.

A kampány elején a közvélemény-kutatók az ellenzéki pártok többsége által támogatott Kemal Kılıçdaroğlu jelentős előnyét mérték, akkor úgy tűnt, hogy az ellenzéki jelölt az első körben behúzhatja a választást. Áprilisra azonban Erdoğan ledolgozott a lemaradásából, akkor szorosnak látszott a várható eredmény.

A választási kampány finisében a közvélemény-kutatások többsége megint Kılıçdaroğlu nagy előnyét mutatta, több szerint már az első körben is nyerhet, de olyan felmérések is voltak, amelyek Erdoğan győzelmét vetítették előre. Az is kérdés volt, hogy a két kisebb jelölt, köztük a négy nappal a választások előtt visszalépett Muharrem İnce egykori baloldali politikus szavazói hogyan döntenek.

A Telex tudósítói Isztambulban interjúztak Can Selcuki török közvélemény-kutatóval, ő úgy vélte, az adatok alapján vagy Kılıçdaroğlu nyer az első fordulóban, vagy senki, Erdoğannak egy esetleges második fordulóban lehet esélye.

Az egyik legmeghatározóbb tényező a választások előtt a gazdasági helyzet volt.  A küzdelem szoros, mindkét oldal aktív támogatói biztosak a győzelmükben.  A törökországi választásokról itt és itt írtunk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk