A Szoborpark is felkerült Európa hét legveszélyeztetettebb örökségének listájára

Kultúra

A díj tíz éves történetében először szerepel Magyarországról is létesítmény.

A budapesti Memento Park – Szoborpark Múzeum is felkerült Európa hét legveszélyeztetettebb örökségének listájára. Április 13-án hirdették ki, mely hét helyszín kapta 2023-ban a legveszélyeztetettebb európai örökség címet. A díj tíz éves történetében először Magyarországról is felkerült egy létesítmény a listába. A projektet az Europa Nostra, a kulturális és természeti örökség iránt elkötelezett civil társadalom európai hangja és az Európai Beruházási Bank Intézet alapította. 

A kiválasztás szempontjainak alapjául a listára került helyszínek kiemelkedő örökségi jelentősége és kulturális értéke, valamint az a valós veszély szolgált, amivel napjainkban szembe kell nézniük.

A Memento Park célja az európai polgárok tudatosságának növelése az ellentmondásos örökség kulturális jelentőségének hitelt érdemlő bemutatásával.

A hét legveszélyeztetettebb helyszín 2023-ban:

  • Memento Park, Budapest, Magyarország
  • Kortrijk vasútállomás, Kortrijk, Belgium
  • Partizán emléktemető, Mostar, Bosznia-Hercegovina
  • Tchakvinji erdő, Zugdidi, Georgia
  • Nővérek Háza épületegyüttes, Kleinwelka egykori morva településen, Németország
  • Sveti Stefan kultúrtáj, Paątrovići, Montenegro
  • Bistricai vízimalmok, Petrovac na Mlavi, Sszerbia

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk