Demeter Szilárd szerint túl sok a kulturális intézmény

  • narancs.hu
  • 2022. október 9.

Kultúra

Az olvasáshoz nem kell sem fűtés, sem áram, de kevesebb pénz jut majd könyvekre – mondta a PIM főigazgatója.

Interjút adott Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Hirado.hu-nak. A kulturális szféra és az elszálló rezsiárak kapcsolatáról azt mondta:

„Túl sok a kőszínház, a független színház, filharmonikus zenekar. Fenntarthatatlan és túlburjánzó kulturális intézményrendszerünk van, amit mindenféleképpen racionalizálni kell. (…) Nem biztos, hogy minden településen kulturális intézményhálózatot kell fenntartani.”

Beszélt a PIM-ről is, hiszen a múzeumot is érinti a válság: alighanem módosítani fognak a nyitvatartási idején, de mint mondta, arra törekednek, hogy azokban az idősávokban, amikor van érdeklődés, nyitva tudjanak tartani.

Kitért a Petőfi-emlékévre is: az anyagi nehézségek a tervezett programokat is érintik, „az elszálló rezsi -és anyagárak miatt sokszor kell nekünk is újra tervezni, folyamatosan csökkentjük azokat a tartalmakat, amikről le lehet mondani, de arra vigyázunk, hogy az alapeszme ne sérüljön”.

Demeter szerint a könyvkultúrára is kihat majd a válság.

„Bár kis túlzással az olvasáshoz nem kell sem fűtés, sem áram, ezzel együtt az embereknek kevesebb pénze lesz könyvet venni, ezt pedig olyan művekre fogják költeni, amelyik róluk szól, vagy fogódzót nyújt a nehéz időkben. Reményeim szerint életszagúbbá fog válni az irodalom. Ki fognak kopni azok az öncélú mutatványok, amelyeket irodalomnak szoktunk nevezni, és amelyek miatt egymás vállát veregetve ismerjük el egymás nagyságát”

– mondta a PIM főigazgatója.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk