A stílus az otthonunkban kezdődik: tárgyak, amikkel kifejezhetjük egyéniségünket

  • Fizetett tartalom
  • 2022. február 2.

Interaktív

A különböző személyes és dekorációs tárgyakhoz való kötődés egy igazán különleges kapcsolat. A tárgyak ugyanis bár nem minden esetben hordoznak egyedi jelentést, és gyakran funkciójuk sincs, mégsincs szívünk megválni tőlük. Amellett, hogy számos szép emlék kötődhet hozzájuk, kifejezhetik saját stílusunkat is, így jó közérzetet biztosítanak otthonunkban, akármikor rájuk pillantunk.

Mit jelent a stílus?

A stílus hivatalos megfogalmazás szerint egy olyan, mindenki számára egyedi mód, amely segítségével megfogalmazhatjuk érzéseinket, gondolatainkat, és azt valamilyen formában átadjuk a világnak. A stílus lehet nyelvi eszköz, öltözködési szokások összessége, művészeti ágak esetében pedig egyedi alkotásmód, amely az adott művész munkásságára jellemző.

Minden ember mást kedvel, nincs két teljesen egyforma stílus, és a lehetőségek is limitáltak lehetnek. Egyesek gyűjtőktől, maguktól az alkotóktól szeretnek vásárolni, mások pedig megrohamozzák a boltokat, ha az ízlésükhöz illő dísztárgyak vagy szőnyegek akciósan kaphatók.

Minden ember egyedi stílussal rendelkezik élete minden területén. Hasonlóságok előfordulhatnak, és a szokások, a divat és a korszellem ugyan befolyásolhatja ezt, de teljes ráhatással nincsen az egyéniségre. Ahogy a mondás is tartja: “Nincs két egyforma ember.”

Miért olyan fontos otthonunk stílusossága, ízléses kialakítása?

Otthonunk az első számú élettér, amelyben jelen vagyunk az iskolán és munkahelyünkön kívül. A home office felvirágzása következtében azonban könnyen lehet, hogy ezek az intézmények mind-mind saját otthonunkban központosulnak, ezért lakásunk nem csak lakóhelyként, de irodaként vagy osztályteremként is funkcionálhat.

Azon túl, hogy otthonunk berendezésénél, dekorálásánál bizonyos praktikai tényezőket is figyelembe kell vennünk, elsősorban attól érezzük magunkat igazán jól, ha saját egyéniségünket tükrözi. A konyhabútor fogantyúitól kezdve a szappantartó színéig szinte mindenről hozhatunk döntést, stílusunknak megfelelően.

Ha ugyanis az életterünk nem tükrözi egyéniségünket, vagy nem szolgálja kényelmünket, könnyen beárnyékolhatja a legbiztonságosabb hely szellemét. Éppen ezért a lehetőségeinkhez mérten érdemes a lehető legtöbbet kihozni lakásunkból vagy házunkból, hogy jó érzés legyen kinyitni a bejárati ajtót, és megpihenni egy nehéz nap után.

A modern eclectic living room in dark colors, with a soft leather sofa and an armchair. Black bookcase built-in wardrobe.

Milyen tárgyakkal fejezhetjük ki egyéniségünket?

  • Szőnyeg

Nem is gondolnánk, hogy a szőnyegnek milyen hatalmas ereje van, ha lakberendezésről van szó. A különleges, földön való elhelyezkedése jól megválasztott darab esetén felöltöztetheti az egész helyiséget. Legyen szó egy perzsa stílusú mintás szőnyegről vagy éppen egy vastag szálakból szőtt, úgynevezett “szőrös” darabról, nem csak praktikai, de esztétikai szempontból is sokat dobhat az összhatáson. Bármennyi büdzsé is áll rendelkezésünkre egy otthon berendezésére, biztosak lehetünk benne, hogy jó helyen keresve a kiváló szőnyegek akciósan érhetők el, így pedig számottevő összeget spórolhatunk meg.

  • Díszpárna

A szőnyeg mellett a másik fontos dekorációs elemek a díszpárnák. Az Egyesült Államokban találkozhatunk főleg olyan hatalmas ágyakkal és kanapékkal, amelyek roskadásig tele vannak díszpárnákkal. Ez náluk egy átlagos, bevett szokás, amely segítségével igazi luxus hangulatot teremtenek, akár egy szállodában. Amellett, hogy remekül mutat, igazán kényelmes is, és a színek, minták vagy akár szövegek kombinálásával valódi galériaként szolgálhatnak otthonunkban, mellyel stílusunkat tükrözhetjük.

  • Vászonkép, fotó, képeslap

Az otthon melegéről gondoskodhatunk személyes tárgyakkal is. Legyen szó egy családi nyaraláson készült fotóról, amelyet szép keretbe foglalva rögzítünk az étkezőbe, vagy épp egy esküvői fényképből készült igazán mutatós vászonképről. Rengeteg megoldás áll rendelkezésre, ha úgy döntenénk, hogy szeretnénk körbevenni magunkat az emlékekről készült képekkel. A másik rendkívül népszerű szokás a képeslap gyűjtés, melyeket klasszikus módon a hűtőre is tehetünk, de akár egy egészen üres falfelületet is szentelhetünk neki a különböző utazásokon szerzett szuvenírek társaságában.

Hogyan válasszunk?

Ha saját lakással vagy házzal rendelkezünk, és egyedül élünk benne, akkor kizárólag saját magunkhoz igazodunk, amellyel rendkívül egyszerű dolgunk lehet a berendezés és dekorálás szempontjából. Azonban albérletben vagy másokkal való együttélés során érdemes kompromisszumra jutni a dekorációs tárgyakat illetően. Így mindenki egy olyan otthonba térhet haza nap mint nap, amely mindenki számára stílusosságot és barátságos környezetet kölcsönöz.

A másik fontos szempont az összhatás. Bár a különleges mintákkal és színekkel rendelkező dekorációs tárgyaknak is megvan a maguk hangulata, könnyedén túlzsúfolt hatást kelthetnek. Éppen ezért válasszunk egymáshoz, és a már meglévő berendezéshez illő darabokat, hogy egységes összhatást kapjunk.

Bárhogy is választunk, a legfontosabb, hogy elégedettek legyünk a minket körülvevő berendezéssel és dekorációval, és azok jó érzéseket keltsenek bennünk, bármikor is érkezünk haza.

Neked ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.