Index: Vidnyánszky Attila, Demeter Szilárd és Vashegyi György kezébe központosítja a kormány a kultúrát

  • narancs.hu
  • 2024. március 20.

Kultúra

Szép új világ.

Új, átfogó kulturális törvény tervezetét mutatta be szerdán az Index. A lap szerint mindez totális központosítást és egységesítést jelent a kulturális életben, hisz'

a megyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek pedig a Petőfi Kulturális Ügynökség alá kerülnének.

A Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Filharmonikusok Vashegyi György, A Petőfi Kulturális Ügynökség pedig Demeter Szilárd alá tartozik.

Az Index szerint az általuk bemutatott tervezeteben még nem szerepel a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, ami alá rendeznék a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot – Demeter Szilárd irányításával. Erről csupán annyi szerepel egyelőre, hogy a megyei hatókörű városi múzeumok a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, vagyis Demeter Szilárdhoz tartoznak majd.

De hasonló analógia jön eszerint a megyei hatókörű városi könyvtárak esetében: a tervezet szerint a könyvtárak szakmai módszertani együttműködését az Országos Széchényi Könyvtár koordinálja. Tánc terén pedig ugyanezt a feladatot fogja ellátni a Nemzeti Táncszínház a megyei hatókörű városi táncszervezetek szervezésében – állítja az Index.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk