Jövő csütörtökön kezdődik a 8. Zsolnay Fényfesztivál

  • narancs.hu
  • 2024. június 28.

Kultúra

Interaktív fényinstallációk, látványos animációk és utcaszínház mintegy 30 helyszínen.

Július 4. és 7. között nyolcadik alkalommal rendezik meg Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál, amelyen ezúttal a mesterséges intelligencia is szerepet kap.

„Az ecset továbbra is a fény, a vászon pedig a teljes belváros, mintegy 30 helyszínnel”

– fogalmaztak közleményükben a szervezők, hozzátéve, hogy a nemzetközi szakma már az európai fényfesztiválok élmezőnyébe sorolja az eseményt, amire idén több mint százezer látogatót várnak. 

A fesztivál fő attrakciójának számító Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny keretében öt alkotás látható, amelyek háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációk, kifejezetten a Székesegyház homlokzatára komponálva. A verseny témája ezúttal a bűvös kocka.

 
Fotó: Zsolnay Fényfesztivál
 

Idén is megvalósul a nagysikerű Fény Útja is, amely 19 állomásával a belváros ikonikus épületeit érinti. A folyamatosan növekvő érdeklődés miatt azonban szükségessé vált, hogy még nagyobb területre terjedjen ki, így a tavaly debütált Kodály Központ Hangversenytermén túl idén már egészen a Zsolnay Negyedig húzódik a „fényuniverzum”. Itt egy látványos fényinstalláció lesz látható, egyúttal éjszaka is bejárhatók lesznek a Zsolnay Negyed látnivalói és kiállítása, mások mellett az m21 Galériában látható Street Up című tárlat is.

A Fény Útja művészei napjaink aktuális témáira reflektálnak: az egyik kiállítótér belső tereit a mesterséges intelligencia segítségével interaktív módon formálhatják át az érdeklődők, míg egy másik alkotás a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz, mint a civilizáció számára meghatározó, ősi elem jelenkori szerepét. A fesztivál egyébként nem csak fényalkotásokkal teszi gazdagabbá Pécs belvárosát, hiszen napközben színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciók is várják az érdeklődőket.

 
Fotó: Zsolnay Fényfesztivál
 

A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg. Részletek a fesztivál honlapján.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk