A csapás iránya (Crossroads)

  • F. D. J.
  • 1997. szeptember 11.

Zene

Egyágyas, független kiadó a Crossroads, de most nyáron több kazettát adott ki, mint amennyit a multik szoktak egy év alatt. Még annál is többet, vagy kétszer, amennyihez a magam módján kedvet kaptam. A béke kedvéért (majdnem) betűrendben haladok.
Egyágyas, független kiadó a Crossroads, de most nyáron több kazettát adott ki, mint amennyit a multik szoktak egy év alatt. Még annál is többet, vagy kétszer, amennyihez a magam módján kedvet kaptam. A béke kedvéért (majdnem) betűrendben haladok.

Az árral szemben. Jó név, "fehérek attitűddel". Két éve agitál ez a hip-hop trió: Bootsie, BenSki és Pepita, tavaly ők nyertek a Fila Rap Jamen. A Warnertől még melegében ajánlatot kaptak, de nem fogadták el, a többi kiadó viszont elhajtotta őket. Kopp. Mit tehettek, végül kikötöttek itt, a "keresztúton", Demo vol. II. - jelzi az állomásozást kazettájuk. Koncerten bátrabbak, lendületesebbek, mondják a kollégák, ami azt jelenti: mindez nem jön át ezen az anyagon. A szövegek, a szövegelések még csak rendben, de soványkák a zenei alapok, csupán a Holnap... nem történik semmi alatt éreztem úgy, hogy zenét hallgatok.

A HellHole soproni hardcore, minden évben megnyeri a helyi tehetségkutatót, kitesz magáért a VOLT Fesztiválon, aztán annyi. Így megy ez már az ötödik esztendeje: tényleg rászolgált valami kitörésfélére, távolabbra mutató megmutatkozásra. Azt a koszt, azt a zajt és azt a feszességet, ahová a műfaj ´97-re jutott, koncerten apelláta nélkül vezeti elő, ehhez képest a Fishspitter ugyan tartózkodik a fenyegetőzéstől, de azért benne van a robbanásveszély.

Szintén zúzás: Korog. Mindössze öt szám a Corpus Kriszti, semmi piskótázás. Megbízható bérgyilkosok névjegye: fegyelmezettek, könyörtelenek, halál pontosak. Ha instrumentális zenekar volna, vagy legalábbis háttérbe kerülne - és akkor a szövegekről nagyvonalúan megfeledkeztem - az ének, talán munkát is ajánlanék.

Az év elején, amikor a Vidámpark átmeneti üzemzavart jelzett, az énekes Õz Zsolt a Kis Vidámparkban folytatta. (Ez is elég szomorú hely.) Tavaszra összeállt egy új anyag (ezúttal Bertók Tibor és Farkas Zoltán a "megsegítő személyzet"), az lett a címe, hogy Bambi. Bizonyára az Õz miatt, aztán ott van a borítón ez a kedves állat, le fogják lőni, továbbá így hívnak egy lányt a presszóban, "valahonnan a határon túlról hozták, először csak konzumálni, aztán már hátra is kellett mennie, a szeparéba" - olvasható. Mondom, finom hely. Ilyenek a számok is, a jobbak - presszóba valók. Keserűek, melankolikusak, befészkelődnek a szívbe, akár a sanzonok. Különösen az Õsz és a Világ, zene, ezek igazán gyönyörű dalok; talán csak azon gondolkodnék el, nem idegen-e a természetüktől ennyi elektronika. Persze a Kis Vidámpark is Vidámpark (ez egy érett Õz), reklamációnak helye nincs: a London, rosszkedvünk nyarán vélhetően máris az első helyre ugrott a törzsvendégek toplistáján.

Rokon világ a Karabély Hotel Békéje, régi vágású - tessék, megint a sanzon - slágerek. Õszi punk, Csinálj időt, Nem vagy már gavallér, Lepramisszió - az effélékre gondolok. Meg vannak írva, nem csak úgy vannak, ezek igazi számok. A szövegek is. Hét éve működik a zenekar (ez a harmadik kazettája), Maurics András és Gyáni Levente őstagok mellett újabban a vidámparkos Szalai Péter, a kis vidámparkos Bertók Tibor és a quimbys Medve Ákos: mondhatni megbízható, konzekvens kör.

Amerre elindult, ugyanarra halad a Wei Wu Wei, tíz éve már. (Az előző lemeze ´93-ban jött ki, akkor is a popzene és a dzsessz találkozott a boncasztalon.) És úgy érzem, a Későre jár - ebben a Crossroads-sorozatban ez az egyetlen CD, ez viszont interaktív, ha már - pontosan annyit tud, amennyit a zenekar: technikailag az összes szám és az összes zenész kifogástalan, mégsem kerül a végére pont; popzenének nem eléggé szórakoztató, dzsessznek nem eléggé mély. Vonzó az irány, megemelkednek a fúvós/gitáros szólók, csak a repülés hiányzik még.

F. D. J.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.