Politikai hírek

  • 1997. szeptember 11.

Belpol

Polt: jogsértések a honvédségnél
Kirívó jogsértést nem, de hiányosságokat minden vizsgált területen feltárt Polt Péter, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese, aki egy éven át vizsgálta a Magyar Honvédséget: tíz alakulatot és honvédségi szervezetet látogatott meg. A helyettes ombudsman úgy találta, hogy hiányos az élethez és az emberi méltósághoz való jog védelme, több laktanyában emberhez méltatlan körülmények között teljesítenek szolgálatot a sorkatonák, akiknek -mint Polt kérdőíves felméréséből kiderült -28,8 százaléka volt sértettje sanyargatásnak. Előrelépés történt viszont a szabad mozgáshoz és a személyi szabadsághoz való jog érvényesítésében: a katonáknak mind kevesebb szabad idejüket kell a laktanyában tölteniük. A vizsgálat összességében 47 alkotmányos visszásságot tárt fel; Polt 44 pontos ajánlást küldött a honvédelmi miniszternek.

Meciar: lakosságcserét! Viharos taps kísérte Vladimír Meciar szlovák kormányfő kijelentését pártja, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom nagygyűlésén, amikor emlékeztetett: győri találkozóján Horn Gyulának felvetette: Magyarország és Szlovákia kölcsönösen engedje el állampolgári kötelékéből a magyarországi szlovákokat, illetve a szlovákiai magyarokat, mindezt pedig kormányközi megállapodásban rögzítsék. Horn Gyula kormányfő erre reagálva elmondta: Meciar valóban felvetette a gondolatot, ő azonban erre azt válaszolta, hogy e kérdésről még hallani sem hajlandó, nemhogy tárgyalni. Meciar kijelentése után a szlovákiai magyar pártok vezetői úgy vélték, a választások előtt nem egészen egy évvel a durva javaslat politikai feszültséget kelt. A magyarországi szlovák kisebbségi önkormányzat alelnöke a javaslatot "abszurdnak" minősítette.

FKgP: "nincsenek hazaárulók" A Kisgazdapártba olyan, "általam hazaárulónak nevezett, magukat most szakértőnek, tanácsadónak nevező figurák" fészkelték be magukat, akik az FKgP szétverésére törekednek -jelentette ki G. Nagyné Maczó Ágnes alelnök az egyik televíziónak nyilatkozva. Ezen emberek célja, hogy szembefordítsák egymással őt és Torgyán József elnököt - tette hozzá. G. Nagyné szerint a pártnak a földtörvény módosítása kapcsán az ellenzéki pártok által kezdeményezett aláírásgyűjtés mellett kellett volna állást foglalnia, ő maga pedig szívesen állna olyan tömegdemonstrációk élére, amelyekkel meg lehet akadályozni, hogy "elvigyék a földet". Pokol Béla elnöki főtanácsadó visszautasította az alelnök asszony vádjait, Torgyán elnök pedig a párt frakciójának ülésén védelmébe vette tanácsadóit.

Carlos-ügy: svájci bírálat A Carlos-ügyben érintett országok hatóságai között az egyeztetés a kilencvenes évek eleje óta folyamatos volt, a magyar hatóságok átadták az igényelt dokumentumokat és információkat -áll a nemzetbiztonsági kabinet állásfoglalásában, amit annak kapcsán adtak ki, hogy a svájci szövetségi államügyészség szóvivője bírálta a magyar hatóságokat. Állítása szerint 1994 óta háromszor fordultak a magyar biztonsági szervekhez, kérve: tekinthessenek be a Carlos-ügy magyar aktáiba, illetve hallgathassák ki azon állambiztonsági tiszteket, akik annak idején Carlosszal foglalkoztak. A magyar hatóságok azonban ettől elzárkóztak, és elutasították a svájciak jogsegélykérelmét is. Nikolits István titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a fentieket cáfolva kijelentette: hasonlóan a francia és német nyomozókhoz, Magyarország a jogsegély-egyezmény keretében Svájccal is hajlandó minden további együttműködésre.

Demirel: Törökország nem gátol Bár korábban a török diplomácia több vezetője is kijelentette, hogy amennyiben nem lesz előrelépés Törökország EU-csatlakozásának felgyorsításában, akkor a NATO-hoz társulni kívánó leendő új tagoknak esetlegesen számolniuk kell a török vétóval, ma már ez idejétmúlt megállapítás -jelentette ki Süleyman Demirel török államfő, aki magyar kollégájának meghívására érkezett kétnapos látogatásra Budapestre. Demirel hozzátette azonban, hogy Ankara továbbra is igyekszik mindent megtenni a török EU-tagságért. Göncz Árpád erre reagálva azt mondta: Magyarország európai országnak tekinti Törökországot, országaink kölcsönösen támogatják egymás integrációs törekvéseit. Üzletemberekkel találkozva Demirel a gazdasági kooperáció szélesítéséről, főként az energetikai beruházások lehetőségéről tárgyalt.

Jeruzsálem: újra bomba Ismét bombát robbantottak a Hamasz terrorszervezet öngyilkos merénylői Jeruzsálemben, ezúttal a Ben-Jehuda sétálóutcában, ahol a robbanás pillanatában sok gyalogos tartózkodott. A három terrorista merénylete hét halálos és több mint százhatvan sebesült áldozatot követelt. Az izraeli hadsereg - néhány nappal a piactéren történt korábbi robbantás miatt elrendelt zárlat feloldása után - ismét lezárta a megszállt területeket. Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette: Izrael maga lép fel a szélsőségesek ellen, ha Arafat palesztin elnök nem számolja fel a terrorizmust; a palesztin elnök elítélte ugyan a merényletet, de a Hamasz helyi politikai vezetőit tette érte felelőssé. A robbantás után röviddel a palesztin hatóságok a Hamasz két vezetőjét letartóztatták, az izraeli hadsereg pedig őrizetbe vett 69 palesztint, akiket terrorcselekményben vállalt cinkossággal vádolnak.

Eltemették Diana hercegnőt A Spencer-család althorpi birtokán fekvő ősparkban, egy dísztó közepén lévő kis szigeten, legszűkebb családjának, köztük fiainak és volt férjének jelenlétében helyezték örök nyugalomra Diana walesi hercegnőt, akit a halála óta eltelt egy héten át milliók gyászoltak Nagy-Britanniában és a világon. A harminchat éves korában autószerencsétlenség áldozatává lett hercegnő hirtelen halála rendkívüli mértékben megrázta a brit szigetek lakóit: Londonban személyesen kétmillióan, televízión világszerte 2,5 milliárdan nézték végig a hagyományoktól több tekintetben elütően megrendezett temetési menetet és templomi szertartást. A királyi paloták, a Spencer-birtok és különösen a hercegnő volt lakhelye, a Kensington-palota előtti térségeket óriási területen borítják be a virágok és a hozzá írott üzenetek: a részvétüket és szeretetüket kifejezni igyekvők áradata azóta sem szűnik. A brit társadalmat felkavaró esemény a monarchia és a polgárok viszonyában is fordulópontot jelenthet: elemzők szerint a tradicionálisan tartózkodó, fegyelmezett brit társadalom eltűnését, gyökeres átváltozását mutatja az érzelmeknek ez a nyilvános és tömeges kifejezése.

Megszűnő Demokrata? Nem kizárt, hogy a lap megjelenésének szüneteltetése a Demokrata végleges megszűnését jelentheti - mondta kérdésünkre Bencsik András, a jobboldali hetilap főszerkesztője. Elmondása szerint ő is csak egy napilapból értesült arról, hogy a Kápé üzleti hetilapot, a Heti Magyarországot és a Demokratát finanszírozó, Ács László nevével fémjelzett Inka cég nem támogatja tovább az újságot. (A Demokratán kívül a másik két lap megjelenése is veszélybe került; a Kápé munkatársai nemrég sztrájkot is kilátásba helyeztek.) Bencsik nem zárta ki: politikai okai is lehetnek annak, hogy a választások előtt fél évvel megszűnik "a konzervatív értékeket képviselő" Demokrata. Mint elmondta: azért is áll értetlenül a döntés előtt, mert lapjuk nem veszteséges. Az előzetes híresztelésekkel szemben egyébként nem szűnt meg az Új Magyarország című napilap, csupán Kelemen Iván többségi tulajdonos döntött úgy, hogy meneszti Alexa Károly főszerkesztőt, aki szerinte felelős a lap gazdaságtalan működéséért.

Kevés a börtön A hazai büntetés-végrehajtás középtávú fejlesztési koncepciójának kidolgozásához rövidesen hozzálát a kormány -jelentette be Vastagh Pál igazságügy-miniszter. A koncepció majd a büntetőeljárási reformot követően készülhet el. A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, Tari Ferenc altábornagy szerint a büntetőintézetek működőképességének fenntartása már önmagában is eredmény, hiszen fél év alatt több mint hétszázzal nőtt a fogva tartottak száma, a büntetés-végrehajtás költségvetésének dologi kiadásokra fordítható kerete azonban húsz százalékkal csökkent. Jelenleg 13 ezer 521 elítéltet tartanak fogva Magyarországon; Vastagh Pál szerint így zsúfoltság van a hazai börtönökben. A miniszter kilátásba helyezte, hogy az elkövetkezendő években több börtönt kell építeni, amelyek összesen mintegy 2000 új férőhelyet jelentenének.

Bővült a Fidesz-frakció Alcsútdobozi találkozójukon a fiatal demokraták úgy határoztak, csatlakozhat a frakcióhoz az Isépy-Latorcai-Surján-vonalhoz tartozó 11 volt KDNP-s képviselő, akik a KDNP frakciójának megszűnése után Magyar Kereszténydemokrata Szövetség néven kérték felvételüket a Fidesz - MPP-be. A Fidesz így a legnagyobb ellenzéki parlamenti képviselőcsoporttal rendelkező párttá vált, frakcióvezetőjévé -szintén a hét végén - Pokorni Zoltán alelnököt (képünkön) választották. Elődje, Szájer József "a kormányzati szerepvállalás forgatókönyvén" dolgozik majd. Áder János ügyvezető alelnököt pártja Füzessy Tibor (volt KDNP-frakcióvezető) megüresedett parlamenti alelnöki helyére jelölte. Áder ügyvezető alelnöki helyét pedig Kövér László veszi át, aki egyúttal a párt választási kampányát is irányítja majd.

Eb, nyb: megválasztott elnökök Hétfőn megválasztották az egészségbiztosítási (eb) és a nyugdíjbiztosítási (nyb) önkormányzatok elnökeit: hosszas egyeztetést és több bombariadót követően az eb elnöke Kovács Pál, korábbi népjóléti miniszter, az MSZOSZ jelöltje, az nyb vezetője pedig Szeremi Lászlóné korábbi alelnök, a munkaadói oldal jelöltje lett. Kovács Pál azonnal bejelentette lemondási szándékát parlamenti képviselői mandátumáról (két tisztsége összeférhetetlen). Rövid távú terveiről szólva többek közt elmondta: napokon belül össze kívánja hívni az összes megyei tb-önkormányzati vezetőt, hogy felmérést készítsenek a megyék lakosainak szociális-egészségügyi állapotáról; a lépéstől az új elnök azt várja, hogy célzottabban lehet majd a pénzeket elosztani. Szeremi Lászlóné a különböző érdekek összehangolásának fontosságáról beszélt első nyilatkozatában.

Kormánypárti képviselőjelölt győzött a nagykanizsai időközi polgármester-választáson: az MSZP-SZDSZ mellett a Szociáldemokrata Párt és a Munkáspárt támogatását élvező Tüttő István 52 százalékkal nyert az ellenzéki parlamenti pártok által támogatott Marton István (38,5 százalék) és a független Kovács Mária (9,5 százalék) előtt.

Ingyen kap heroint jövőre néhány holland heroinista - döntött a holland kormány. Az intézkedéstől azt várják, hogy a függők kiszorulnak az utcákról és kevesebb bűncselekményt követnek el.

Soros György bezárja minszki alapítványát: ez eddig az egyetlen kirendeltség, amelyet bezárni kényszerült. Soros és a fehéroroszországi állami szervek között Lukasenko államfő hatalomra kerülése óta romlottak meg a kapcsolatok.

Lemondott a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke: György Gábor azzal indokolta távozását, hogy a most átalakuló kereskedelmi rádiózási szférában kíván elhelyezkedni. Az elmúlt hetekben Szepesi György szocialista és Lovas István kisgazda elnökségi tag távozott posztjáról.

Tizennyolc százalékkal magasabb költségvetésből gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok -jelentette be Kuncze Gábor belügyminiszter, amikor a jövő évi költségvetés tervezetéből az önkormányzatokra közvetlenül vonatkozó részt ismertette az érintettekkel.

Technikai okok miatt valószínűleg egy vagy két hetet csúszni fog az eredetileg november 16-ra tervezett népszavazás Magyarország NATO-csatlakozásáról és a földtörvényről. A NATO-csatlakozási tárgyalások első hivatalos fordulója a héten kezdődik.

Meghalt a volt Zaire -most Kongó -nemrég elűzött elnöke, Mobutu. A volt elnök egy külföldi kórházban feküdt, halálát prosztatarák okozta.

Szcientológusok tüntettek Budapesten a német nagykövetség előtt: állításuk szerint Németország a szcientológusok diszkriminációjával megsérti az emberi jogokat.

Még az idén szülessen meg az állatvédelmi törvény - követelték az Országos Állatvédelmi Konferencia résztvevői. A tervezetet a kormány már jóváhagyta, de a parlament őszi ülésszakának tárgyalandó törvényei közé nem került be a tíz éve készülő, jelenleg 19. változatában létező tervezet, amellyel nagy vonalakban az állatvédők is egyetértenek.

A Világbank 75 millió dolláros hitellel támogatja Üzbegisztán erőfeszítését a szennyezett vizű, haldokló Aral-tó megmentésére, 9,4 millió dolláros hitelt nyújt a német Újjáépítési Hitelintézet, továbbá segít Kuvait is. Az Aral-tó a szovjet korszak tervének áldozata lett: ennek értelmében önellátóvá kellett volna tenni gyapotból a hatalmas országot.

Kínai tudósoknak sikerült laboratóriumi körülmények között lombikban megtermékenyíteni egy panda-petesejtet, s ez megnyithatja az utat a veszélyeztetett pandák klónozása előtt - jelentette be a csengtui genetikai és embriókutató központ.

Továbbra sem akadtak nyomára India leghírhedtebb bűnözőjének: Munusamy Veerapandot azzal vádolják, hogy megölt 130 erdőőrt, az elmúlt 15 év alatt sok ezer védett szantálfát vágott ki, valamint több mint 200 elefántot mészárolt le a csontjukért Tamil Nadu szövetségi állam erdeiben.

Floridában az orvvadászok megtévesztésére robotszarvast helyeztek ki a hatóságok: tisztes távolból figyelik, és videón is rögzítik, ki szeretné illegálisan kilőni magának a trófeát. A robotcsali megtévesztésig hasonlít élő társaira.

Egy megvadult majom súlyosan megsebesített az ausztriai Tirolban egy négy hónapos csecsemőt. A több mint húszéves állat egy magánház kertjéből ment át a szomszéd kertbe, ahol beugrott az ott alvó csecsemő gyerekkocsijába, s többször beleharapott a gyermek lábába.

Az Ökohírekért köszönet

az Ökoszolgálatnak.

Ingyenes telefon: 1/269-4460.

Drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu

Figyelmébe ajánljuk