Politikai hírek

  • 1997. október 9.

Belpol

Osztrák levélbombák: gyanúsított
Az osztrák rendőrség a hét végén letartóztatta a mintegy négy éve tartó osztrák levélbomba-merényletek egyik gyanúsítottját: a férfit egy országúti ellenőrzés során fogták el, bár megpróbálta felrobbantani magát, és súlyos sérüléseket szenvedett. Franz Fuchs az első hírek szerint bevallotta: idegengyűlöletből csatlakozott ahhoz a szélsőjobboldali szervezethez, amely magára vállalta a robbantássorozatot. Az osztrák belügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a férfi elfogását, hozzátéve, hogy a házkutatás során Fuchs lakásában tárgyi bizonyítékokat - nagy mennyiségű robbanószert, levélbombák tervrajzát - találtak. Az ausztriai levélbomba-merényletek 1993-ban kezdődtek: célpontjaik mindig idegenek vagy idegeneket támogató személyek voltak, többek közt az egykori bécsi polgármester, aki az ellene irányuló merénylet következtében súlyosan megsérült.

Népszavazás: kormánykérdések? Várhatóan a kormány által feltett kérdésekről szavazunk november 16-án: az Országgyűlés nem szavazott a múlt héten az ellenzék által benyújtott módosító indítványokról, amelyek arra vonatkoztak, hogy az augusztus közepén az ellenzéki pártok által indított aláírásgyűjtés kérdései szerepeljenek. A csütörtöki házbizottsági ülésen a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum a lapzártánkat követően tartandó végszavazás elhalasztását kérte, de ezt a kormánypártok nem támogatták. A népszavazás november 16-i megtartását a koalíciós pártok azért tartanák szükségesnek, mert a halasztással szerintük veszélybe kerülhetne a NATO-csatlakozás.

A kormány a nyugdíjakról A kormány legutóbbi ülésén több, a nyugdíjtörvényhez kapcsolódó rendeletet fogadott el. Az öregségi nyugdíj, valamint a III. csoportú rokkantsági nyugdíj minimális összege 13 700 forint lesz a jelenlegi 11 500 helyett. A II. és az I. rokkantsági csoportba tartozók minimum 14 400, illetve 14 900 forintos összeget kapnak. A kormány az eddigi nyugdíjpótlék helyett járadékban részesíti az érdemes és kiváló művészeket. A mintegy 450 ezer özvegyet érintő rendelkezések szerint januártól azok, akiknek özvegyi, illetve saját nyugdíjuknak együttes összege nem haladja meg a 24 300 forintot, januártól az elhunyt nyugdíjának húsz százalékát vehetik kézhez, amennyiben korábban jogosultak lettek volna házastársuk nyugdíjának felére, de az úgynevezett együttfolyósítási összeghatár miatt csak az összeg töredékét kapták.

RMDSZ: tovább a koalícióban Nem lép ki a román kormánykoalícióból a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A módosított alapszabály és program elfogadásával, valamint az ügyvezető elnökség tagjai által előterjesztett, a kormányzati szerepét meghatározó cselekvési program jóváhagyásával fejeződött be a szövetség ötödik kongresszusa. Tőkés László püspök (képünkön) élesen bírálta az RMDSZ kormányzati szerepét. Markó Béla elnök felszólalásában visszautasította, hogy erélyesebb politizálással több eredményt lehetett volna elérni. Az RMDSZ programját és alapszabályát a küldöttek nagy többséggel fogadták el. Az elnök zárszavában kijelentette: a szövetség képes két szárnyának véleménykülönbségeit kezelni és kormánypártként a romániai magyarság érdekeinek érvényesítésén túl Románia ügyeivel is foglalkozni.

Aláírták az amszterdami szerződést Az Európai Unió (EU) külügyminiszterei aláírták az EU-ról szóló maastrichti szerződés helyébe lépő amszterdami szerződést. Az aláírás megnyitja az utat a belépési tárgyalások 1998-as beindításához az EU-tagjelöltek közül kiválasztott országokkal. Az európai integráció erősítésének céljából az amszterdami szerződés néhány ponton megváltoztatja a maastrichti egyes rendelkezéseit. A 15 EU-tagország képviselői által ratifikált egyezmény kimondja: az EU intézményes reformjának az első öt új tagállam felvétele során be kell fejeződnie. A jövőben így felül kívánják vizsgálni az EU végrehajtó szervének, az Európai Bizottságnak a jogkörét is; az EU-reform a tervek szerint 2000 körül fejeződik be. A EU-tagállamok külügyminiszterei az aláírással közösségi törvényerőre emelték a szociális juttatásokhoz való jogot, intézményes feladatnak minősítették a munkanélküliség elleni harcot, és bekerült a szerződésbe a fenntartható társadalmi és gazdasági fejlődés biztosításának követelménye is.

Szerbia: eredménytelen voksolás? Lapzártakor nem hivatalos forrásokból úgy tudni, hogy a hét végi szerbiai elnökválasztás második fordulója - melybe a hatalmon lévő baloldali tömb jelöltje, Zoran Lilic és Vojislav Seselj, a szélsőjobboldali Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke jutott - érvénytelen volt, mivel a választók kevesebb, mint fele ment el szavazni. Vuk Draskovic, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) elnöke bojkottra szólította fel a polgárokat, mert Lilicet támogatva a szocialisták malmára hajtanák a vizet, Seseljre voksolva viszont a fasizálódást segítenék elő. Ezzel szemben Crna Gorában, a kisebbik jugoszláv tagköztársaságban eredményes volt az elnökválasztás első fordulója; a részvételi arányt 60 százalékosra becsülik. A legesélyesebb jelöltek furcsa mód egy pártból, a Crna Gora-i Szocialisták Demokratikus Pártjából (DPSCG) kerültek ki: Momir Bulatovic köztársasági elnök a jugoszláv államfő, Slobodan Milosevic feltétlen híve; esélyesebbnek számító ellenlábasa, Milo Djukanovic miniszterelnök viszont szembefordult Milosevictyel, valamikori patrónusával, és Crna Gora nagyobb önállóságáért száll síkra.

Tűz a Romanticán Nem volt áldozata annak a tűznek, amely Ciprustól kilencven kilométerre, nyílt vízen tört ki egy turistákat szállító hajón. A 487 utast - köztük 34 magyart -és a 186 főnyi személyzetet sértetlenül, de minden velük lévő holmijuk nélkül mentették ki az égő hajóról. A hajó motorjában feltehetően robbanás után keletkezett a tűz, amelyet többek közt a brit haditengerészet egyik, a térségben cirkáló hajójának segítségével oltottak el. Az utasokat semmi sem figyelmeztette a veszélyre, szemtanúk szerint a tűz kitörése után megszűnt a hajón az áramszolgáltatás, a személyzet pedig szemmel láthatóan nem tudta, mi a teendő ilyen helyzetben. Szakemberek szerint az 1939-ben épült és korábban a hitleri haditengerészet ellátó- és kórházhajójaként szolgált, rossz állapotban lévő Romantica már alkalmatlan volt turisták szállítására.

Az MSZP balszárnya Horn mellett "Tévedés azt állítani, hogy mára időszerűtlenné váltak a munkásmozgalmi jelszavak" - jelentette ki Balogh Sándor történész, az MSZP Baloldali Tömörülésének elnöke a platform hét végi tanácskozásán, Horn Gyula (képünkön) egyik kijelentésére reagálva. Bár a platform tagjai közül többen bírálták Hornt, a platform alelnöke, Krausz Tamás zárszavában is aláhúzta, hogy a pártnak nincs jobb miniszterelnök-jelöltje, mint ő. A közelgő népszavazással kapcsolatban a Baloldali Tömörülés elnöke elmondta: a földtörvény-módosítás ügyében a kormány javaslatát támogatják, a NATO-csatlakozásról szóló kérdés tekintetében pedig "az állampolgárok szavazzanak saját belátásuk szerint". A platform tagjai összeállították azon politikusok listáját is, akiket szívesen látnának a párt országos listáján a választásokon.

Brazília: pápalátogatás "Borzalmas bűnnek" és az "emberiség szégyenének" nevezte II. János Pál pápa brazíliai útján tartott miséjén az abortuszt, holott előzőleg Cardoso brazil elnök felesége nyilvánosan arra kérte: ne avatkozzon bele ebbe a kérdésbe. Brazíliában ugyanis arra törekszik a kormány, hogy néhány esetben -ilyen a nemi erőszak miatt létrejött terhesség, illetve az életüket a terhességgel veszélyeztető nők - engedélyezze a művi terhességmegszakítást, ám a brazil katolikus egyház ezt élesen ellenzi. A katolikus egyházfő másfél-két millió ember előtt misézve kitért a család szerepének fontosságára is, az "emberiség reménységének" nevezve azt. (Lásd még: 19-20. oldal.)Brazília: pápalátogatás "Borzalmas bűnnek" és az "emberiség szégyenének" nevezte II. János Pál pápa brazíliai útján tartott miséjén az abortuszt, holott előzőleg Cardoso brazil elnök felesége nyilvánosan arra kérte: ne avatkozzon bele ebbe a kérdésbe. Brazíliában ugyanis arra törekszik a kormány, hogy néhány esetben -ilyen a nemi erőszak miatt létrejött terhesség, illetve az életüket a terhességgel veszélyeztető nők - engedélyezze a művi terhességmegszakítást, ám a brazil katolikus egyház ezt élesen ellenzi. A katolikus egyházfő másfél-két millió ember előtt misézve kitért a család szerepének fontosságára is, az "emberiség reménységének" nevezve azt. (Lásd még: 19-20. oldal.)

Irán, Irak: éleződő viszony Iránnak joga van megtámadni az Irakban állomásozó iráni terrorszervezeteket - hangsúlyozta Irán külügyminisztere, miután országa harci gépei a hét elején behatoltak Irakba, hogy az irániak által terroristának tartott egyik iráni ellenzéki mozgalom állásait bombázzák. Az Egyesült Államok a Perzsa-öböl térségébe vezényelt egy repülőgép-hordozó anyahajót, és figyelmeztette a teheráni vezetést: elveszítheti gépeit, ha továbbra is megsérti a nyugati szövetségesek által Észak-Irak fölött létesített légtértilalmi sávot. Az iráni külügyminiszter nyilatkozataiban igyekezett minél kisebb jelentőséget tulajdonítani a térségbe vezényelt amerikai hadihajónak.

Morze

Aradon, a tizenhárom vértanú emlékművénél először koszorúzott magyar honvédelmi miniszter. Keleti György elmondása szerint régebben is kérte, hogy megtehesse a szimbolikus gesztust, ám a korábbi román vezetés kitért ez elől.

A NATO nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy a csatlakozásra meghívott országokban kellő lakossági támogatottsága legyen a belépésnek - mondta Javier Solana NATO-főtitkár és William Cohen amerikai védelmi miniszter a 16 NATO-tagország és a három meghívott állam Maastrichtban rendezett találkozóján. A megbeszélésen mindketten úgy vélekedtek, hogy a bővítéssel járó költségek nagyobb részét az újonnan belépőknek kell állniuk. Keleti György honvédelmi miniszter szerint az elkövetkezendő négy évben 85 százalékkal növekedhet névértéken a magyar honvédelmi költségvetés.

A brit külügyminiszter, megerősítve az eddig is hangoztatott hivatalos brit EU-politikát, kijelentette: amikor januártól Nagy-Britannia tölti be az EU soros elnöki tisztét, arra fog törekedni, hogy az integrációs menetrend a nemzetállamok Európájára épüljön. Nagy-Britannia ugyanis nem fogadja el a "föderális összeurópa" gondolatát.

Franciaország egyelőre nem kíván visszatérni a NATO katonai szervezetéhez. A francia védelmi miniszter, Alain Richard nyilatkozata szerint Párizs elvárja, hogy a NATO déli szárnyának parancsnokságát egy európai ország vegye át Amerikától. Ameddig ez nem történik meg, Franciaország nem tér vissza a NATO katonai szervezetébe - jelentette ki a francia védelmi miniszter.

Önként áll a hágai Nemzetközi Törvényszék elé kilenc, háborús bűnökkel vádolt horvát. Az Egyesült Államok garanciát vállalt, hogy gyorsan és részrehajlás nélkül folytatják le perüket. Lapzártakor nem lehetett tudni, hogy a csoportban van-e a legsúlyosabb bűnökkel vádolt Dario Kordic és Ivica Rajic.

Lengyelországban továbbra sem született koalíciós megállapodás, de a Szolidaritás Választási Koalíció vezetője bejelentette: több találkozót is tervez a napokban a liberálisok vezetőivel.

A német kormánykoalíció pártjai megállapodtak: 1998 elejétől 7,5-ről 5,5 százalékra csökkentik a keletnémet gazdaság támogatására kivetett különadót. Az így kieső 7,1 milliárd márka ellentételezésére Bonn telkeket ad át a tartományoknak és a településeknek. Bonn 1998-tól 5 milliárd márkával kevesebbet költ az örökölt keletnémet adósság és kamatai törlesztésére.

42 500 fővel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Magyarországon a Munkaügyi Minisztérium jelentése szerint. A legtöbb munkanélküli Borsod-Abaúj-Zemplénben (18,7 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (18 százalék) és Nógrád megyében (15,6 százalék) van. Szeptember végi adatok szerint több mint 50 ezer állás volt betöltetlen, és majdnem 200 ezren kaptak jövedelempótló támogatást.

Változás lesz a Független Kisgazdapárt külpolitikai kabinetjének élén; a Magyar Narancs megbízható értesülése szerint Torgyán pártelnök júliusban menesztette Terbócz Tamást, akinek állítólag nem volt elég kapcsolata az FKgP által preferált délkelet-ázsiai térségben. Terbócz utóda valószínűleg Ravasz Károly lesz, ő ma a Magyar Rádió Közalapítvány ellenőrző testületének tagja.

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.