Tartalom

MaNcs, X. évf. 01-02. szám, (1998.01.08. (1998-01-08)

Egotrip

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Remélem, Önöknek jól sikerült az év végi, kötelező agyzsugorítás, lehetetlenül viselkedtek a bulin, megujjazták a nővérük lányát, hagyták, hogy megujjazza Önöket a nagybátyjuk, belehánytak a bóléba, a sapkájukba, a nadrágjukba vagy csak úgy a nagyvilágba, még mindig büdös a szájuk, alig mernek a szégyentől az utcára lépni, és telefonálni is csak az egészen közeli barátoknak, jaffás-fondüs alsóneműjüket pirulva dobták a szemétledobóba, és még hetek múlva is rettegve emlékeznek arra a bizonytalan állagú pasira/nőre, akivel valószínűleg óvszer nélkül, de biztos, hogy a babakocsi-tárolóban, ami azért ómennek elég határozott.

Egotrip

Jaksity György: Tőzsde

A lap hasábjain, az év végi számban szórakoztató összefoglalóval találkozhattunk kedvelt és kevésbé kedvelt politikusokról, pártokról, színészekről. És kitudjamégmimindent szoktunk minősíteni ahelyett, hogy valami értelmessel foglalkoznánk. A legellenszenvesebb, legszimpatikusabb és legunalmasabb jelzők közül különösen ez utóbbi volt ötletes, talán azért, mert minden indulatot az unalom követ az ember életében. Miniszterelnökünk a politikusok között érdemelte ki a legunalmasabb jelzőt. Talán azért ennyire jó. (Mármint politikus) - gondolhatnánk. Legalábbis - befektetésekről szólva - a legjobb mindig a legunalmasabb. Persze lehet, hogy politikuséknál máshogy van. (Ez nem választási esélylatolgatás, bár az 1998-as tőzsderovatnak még elkerülhetetlenül foglalkoznia kell ezzel.) Speciel, ha már így elkanyarodtunk, érdekes, hogy mennyire sok a hasonlóság a jó politikus és a sikeres befektető között. A rovat olvasói számára már valószínűleg gyerekjáték összekapcsolni Don Juant, Mozartot, Kierkegaardot, érzéki zsenialitást, ne adj´ isten a szexet a tőzsdei spekulációval. De vajon eszükbe jutott-e már, hogy létezhet párhuzam a politika és a befektetések kezelése között is? Ez persze nem azt jelenti, hogy a mai garnitúrából bárkire is rábíznánk a pénzünket, már azon túlmenően, amit a költségvetés adóbevételei és a tébé keretein belül kényszerülünk megtenni. Annyira persze nem érdekes a téma, hogy nagyon belebonyolódjunk, de azt azért könnyen beláthatjuk, hogy mindkét esetben az intuíció a siker titka. Meg persze egy kis tömeglélektan.

Publicisztika

Publicisztika

Tamás Gáspár Miklós: Az önkormányzat mítosza

A rendszerváltás hitregéi, mondái, közhelyei, elő- és balítéletei, közvélekedései nem véletlenül jöttek létre. Legtöbbjük a kommunista ellenfél politikai módszertanának - illetve e módszertan akkortájt divatozó leírásának -az egyszerű megfordításából származik.

Publicisztika

Az algíri csatak

Algíri csata címmel egy film ment a hatvanas években, vakító burnuszos gentlemanek vívták benne ádáz küzdelmüket a rossz arcú kolonialisták ellen. A végén persze győztek is, az ember mehetett ki a moziból a halvány Kádár-kori neonfények közé, melyeket azon az estén a remény tett valamivel csillogóbbá, hogy hamarosan piros útlevéllel utazhatunk Algériába meg mindenüvé, ahonnan kiűzték a kolonialistákat, a rosszarcúakat.

Publicisztika

Magyar zavarok

Minden második magyar állampolgár olyan rasszistaszerű dolgokat gondol, adja tudtunkra a Gallup által készített felmérés. Minden második magyar bevallja, idegenkedik a cigányoktól, uszkve minden harmadik örülne, ha korlátoznák a színes bőrűek számát az országban; ami pedig a zsidókat illeti, no, azokat nem kedveli legalább 13 százalék, nem, nem, soha.

Belpol

Belpol

"A természet nem vár" (Faragó Tibor, a kiotói világkonferencia magyar küldöttségvezetője, a Környeze

Még sikeres is lehet a globális felmelegedés elleni harc: több mint 160 ország tízezer képviselője vett részt decemberben az erről szóló kiotói tanácskozáson, 38 - köztük Magyarország - tett felajánlást, hogy 2008-ra csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Kérdés, mit jelent az egyezmény idehaza, ahol a bürokrácián kívül a szén- és atomlobbival is meg kell vívni az ökocsatát.

Belpol

Kulturális hírek

Nemzeti: Bálint András Még a tavalyi év vége fejleménye, de a jövő évezredre is hatással lévő hír: Magyar Bálint művelődési miniszter bejelentette, Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója nyerte az Erzsébet téren építendő új Nemzeti Színház vezetésére kiírt pályázatot. 1999 tavaszáig - ameddig a Hevesi Sándor téren működő Nemzeti igazgatójának, Ablonczy Lászlónak a megbízatása tart- Bálint tovább vezeti a Radnótit is, miközben miniszteri főtanácsosi rangban megkezdi a leendő társulat szervezését és részt vesz az építkezés során felmerülő kérdések eldöntésében.

Belpol

A Zsil völgye: Bányásztangó

Romániában a Ciorbea-kormány tavaly végre hozzálátott az erősen veszteséges bányaipar átszervezéséhez. A feladat nem volt egyszerű: nemcsak a közönséges bányászok, de az elmúlt néhány évben politikai akció- és verőcsoportokként fellépő Zsil-völgyi szaktársak jelentős részét is el kellett bocsátani, lehetőleg úgy, hogy ne jusson eszükbe Bukarestbe utazni, érdekeiket megvédeni, megpofozni mindenkit.

Belpol

Rádió utcai romák: Elöljárók

Hétfőn a székesfehérvári önkormányzat tanácstermében ült egy asztalhoz a helyi polgármester és hárman azon negyvenhárom település polgármesterei közül, akik így vagy úgy, de megakadályozták, hogy falujukban telepedjenek le a Rádió utca egykori lakói. A megbeszélésen részt vettek a cigányszervezetek képviselői is. Néhány óra múlva kiderült, a Rádió utca lakói egyelőre maradhatnak Székesfehérváron. Az ügynek tehát nincs vége. Folytatás az Alkotmány- és egyéb bíróságokon, illetve a tárgyalótermekben.

Belpol

Fidesz-, SZDSZ-programtézisek: Összehangzások

Ha valamely polgártársunk - megértve az idők és a politológusok szavát - a hosszú téli estéken pártprogramok olvasására adja fejét, meglepő következtetésekre juthat. Hasonlatosnak vélheti például "a ki az egyetlen liberális párt" vitába bonyolódó SZDSZ és Fidesz - MPP jövőt ecsetelő elképzeléseit. Pedig idejében elkezdték már sulykolni az illetékesek, hogy 1998 májusában nem protest voksolás lesz, vagyis a kampányban nagy szerepet kapnak majd a programok. Na persze.

Belpol

Közvélemény-kutatás: Pártleltár

Az év vége a NATO-csatlakozásról tartott népszavazás jegyében telt. Legalábbis mind november, mind december elején ezt említették mint a legfontosabb belpolitikai eseményt a Marketing Centrum kérdésére (az erre válaszolók 53 százaléka). A második helyre a bősi vízlépcsővel kapcsolatos ügyek kerültek 12 százalékos említési gyakorisággal, a harmadik-negyedik helyre a székesfehérvári romák kálváriája, illetve a földkérdés és az ehhez kapcsolódó tüntetések 6-6 százalékos említési gyakorisággal. Ehhez képest Maczó Ágnes leváltása és a Tocsik-per a kérdezettek 2-2 százalékának jutott eszébe, az SZDSZ küldöttgyűlése pedig mindössze egy embernek az ezerből.

Külpol

Külpol

Kosovo: Rigómezei csaták

Kosovóban ugyan még nem kezdődött el a háború, a béke viszont már rég elillant, ezért senkit sem szabad hogy meglepjen: a tizenhetedik évfolyamot jegyző konfliktus egyre erőszakosabb és fegyverektől hangos; még a rendezéstől látványosan menekülő szerbiai hatalom is - bár továbbra is a válság legerősebb szereplője - időnként lépéshátrányba kerül.

Külpol

Terrorhullám Észak-Írországban: Szemet szemért

A tavaly szeptemberben megkezdődött észak-írországi béketárgyalások, amelyeken nemcsak a brit és az ír kormány, valamint az alkotmányos eszközökkel politizáló északír pártok vesznek részt, hanem a republikánus (katolikus) és lojalista (koronahű, protestáns) terrorszervezetek képviselői is, az elmúlt két hétben elkövetett három politikai gyilkosság következtében komoly veszélybe kerültek. Pedig azok, akik e gyilkosságok mögött állnak, összesen nem lehetnek többen két-háromszáz főnél. Ügyes.

Zene

Zene

Felnőtt könyvek: Ajándék, ez a könyv

A könyv, ha ajándék, kerüljön, amibe, legyen nagy, sok színes kép, rokkanjon bele az ajándékozott, mikor a polcra teszi, s ne is vegye le onnan soha többé. Legyen lexikon, album, művészet, legyen benne az ajándékozó szeretete és/vagy pénze, karácsony ürügyén legyen benne Isten, de legalábbis Jézus, kisjé, a nagyJ. Legyenek könyvek, de ne a Biblia, az úgyis azt jelenti (`könyvek´), ezzel mindenkinek magának kell meglepnie magát. És kikergeté az Úr az Õ templomából a zsibárusokat, és örömmel látá, hogy ez jó könyv, szomorkodván, hogy az viszont nem. Íme.

Zene

Gyerekkönyvek: Mennyből a Télapó

Elmúla a karácsony, a fenyőfák kukáknak döntve, az ajándék könyvek fölkerültek a polcra. Vegyük le őket, még egyszer, utoljára. Mit hozott a Jémikulás, Téluska? Ezt, nektek. Ilyenkor, januárban, a(z ellen-) reklám vádja se érhet. A könyvesboltok leltároznak, rakjunk rendet a karácsony(fa) hűlt helyén.

Zene

Figyelni, és ez (Hortobágyi, Korai Öröm, Másfél, Quimby)

A rockzenében az olyan fogalmak,mint az "alternatív" vagy a "független" ma már nem feltétlenül jelentenek értékrendet vagy viszonyítási pontot. Van egy tucat zenekar, amelyre figyelni kell, és ez jó. Bármiféle stílus, bármiféle kiadó - maradjunk ennyiben: nem a "mieink" szokták felkavarni a MAHASZ-listákat. Még ha most lökött is rajtuk a karácsony.

Zene

Lemez: Három szív, három ász (Burning Spear, Johnny Osbourne, Israel Vibration)

Volt ´96 nyarán egy kókuszlikőr támogatta reggae-fesztivál, az első ilyen errefelé, igaz, nem a legnagyobbakkal, de azért annál a lézengésnél, ami a Petőfi Csarnok kertjében folyt, többet érdemelt volna. A legnagyobb lemezboltokban, ha lenne is elég pénzed, hiába keresnéd a Bob Marley-összest, pedig ő aztán nem valami obskúrus, megszűnt kiadó egynyaras csillagocskája. Ha meg netán, mondjuk, Mutabaruka dub-költészete után kutatva merészelnél zaklatni egy eladót, hát valószínűleg nagyon hülyének lennél nézve.

Zene

Lemez: Tud valamit (Cserepes-Tandori: Helyből távol)

Cserepes Károly a magyarországi világzene felderítői közül való. Ilyenek nincsenek, nem is voltak sokan. A hetvenes évek közepétől a magát folktemporainként meghatározó Vízöntő együttesben játszott dudán, furulyákon, ütőhangszereken, miegymáson, később szintetizátorokon is, távol eső határokat nyitva meg a magyar népzene előtt. A Vízöntő szerencsésebbnek bizonyult a rokon indíttatású Kolindánál, az Élő népzene sorozatban már 1978-ban egész albumot kapott, de azért mégiscsak, aprócska piac a miénk, megélnie csak a külföldi elismertségből, az állandó meghívásokból sikerült. Aztán mire szétfoszlott a vasfüggöny és lanyhult a keletről érkező zenekarok iránti figyelem, az is kitűnt: valójában nincs meg benne az az elkötelezettség, amely továbbra is összetartaná, konszenzus híján már nem futja a kompromisszumokból. A kilencvenes évekre szép lassan kifulladt a társulat, és ami még szomorúbb: észre sem vettük, hogy nincs.

Tudomány

Tudomány

Szilveszterutó: Overkill

Mikor ráébredtem, hogy az a döglött chilei mókus a felső belső zsebben, egy idegen országból származó borítékban egyáltalán nem valami egész estét betöltő hologramvicc, hiszen ott hever még most is, ahova felraktuk, a ház előtti bokron, akkor határoztam el, hogy legközelebb a ramadánt, a jom kippurt vagy a hindu gujaratit ünnepelném inkább, mint ezt az ösztönfesztiválba torkolló, felszabadult lakossági liturgikus évkezdetet. Az egész a before-ral kezdődött.

Tudomány

XChange 2 - a második rigai új média fesztivál: Fűcsereprogram

Nincs jobb dolog annál, mint délután ötkor a LOT menetrendszerű Varsó-Riga járatán várni, hogy a kávé felszínén turbulenciák alakuljanak ki az interferenciajelenség miatt. Áldottuk a sorsot, hogy nem egy Belaruszt átszelő 36 órás vonatúton elemezzük a cséving és béving (B-wing) alapvető egzisztenciális különbségeit. Jól van, jól van, a 3DFx kártyánk egy darabig nyunyázott, de most, hogy kimásztunk a ködből, egész jó.

Lokál

Lokál

Szahara: Tevejáték

Tunéziában az idegenforgalmisták elég hamar rájöttek: azzal, hogy beterelnek egy turistabuszt a sivatagba, legfeljebb néhány óráig tudják lenyűgözni a fényképezőgépes falkákat, onnantól kezdve viszont nyomasztóan unalmassá válik a homokos panoráma. Mégis fölépítettek egy rakás luxusszállodát az oázisokban, és úgy tűnik, nem csináltak hülyeséget, mert intenzív propagandával eljutottak odáig, hogy a kalandra éhezők egész évben özönlenek sivatagot nézni. Úgy gondolják, nincs is annál romantikusabb, mint egy légkondicionált szoba erkélyéről tanulmányozni a Szaharát, ráadásul olyan felejthetetlen élményt is kínál egy ilyen utazás, mint a tevegelés.