Felnőtt könyvek: Ajándék, ez a könyv

szerző
Karácsonyig Benõ
publikálva
1998/1. (01. 08.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A könyv, ha ajándék, kerüljön, amibe, legyen nagy, sok színes kép, rokkanjon bele az ajándékozott, mikor a polcra teszi, s ne is vegye le onnan soha többé. Legyen lexikon, album, művészet, legyen benne az ajándékozó szeretete és/vagy pénze, karácsony ürügyén legyen benne Isten, de legalábbis Jézus, kisjé, a nagyJ. Legyenek könyvek, de ne a Biblia, az úgyis azt jelenti (`könyvek´), ezzel mindenkinek magának kell meglepnie magát. És kikergeté az Úr az Õ templomából a zsibárusokat, és örömmel látá, hogy ez jó könyv, szomorkodván, hogy az viszont nem. Íme.

A könyv, ha ajándék, kerüljön, amibe, legyen nagy, sok színes kép, rokkanjon bele az ajándékozott, mikor a polcra teszi, s ne is vegye le onnan soha többé. Legyen lexikon, album, művészet, legyen benne az ajándékozó szeretete és/vagy pénze, karácsony ürügyén legyen benne Isten, de legalábbis Jézus, kisjé, a nagyJ. Legyenek könyvek, de ne a Biblia, az úgyis azt jelenti (`könyvek´), ezzel mindenkinek magának kell meglepnie magát. És kikergeté az Úr az Õ templomából a zsibárusokat, és örömmel látá, hogy ez jó könyv, szomorkodván, hogy az viszont nem. Íme.

Mint a lottószámok, s mint a nemzet, emelkedőben, számsorrendben, kezdjük egy igazán olcsó, ámbár hangzatos című és sokat ígérő könyvvel: AZ ÉPÍTÉSZET TÖRTÉNETE, alcíme szerint Az ókortól napjainkig, 120 oldalon, mindösszesen 1995 forintért, ajándékozni való, olyannyira, hogy az árat se kell lekaparni, átfesteni, nincs feltüntetve. Szeretjük az ilyen könyveket, adni és kapni, rövid, de drága, mindent átfogó, de nem vastag, a minden kell, s megillet ennyi. Sem. Nem ám az építészet rövid története, ugyan, egyetlen (hét) nagy ív, nagy ívben ne kerüljük el, ha elénk kerül, van mit tanulnunk. A képek szépek, bár kicsik, a szedés szellős, olvassunk a sorok között. A könyv címénél csak a fejezetek alcímei hangzatosabbak: A RENESZÁNSZ A világ égi harmóniája, A BAROKK ÉS A ROKOKÓ Az élet ünnepe, A KLASSZICIZMUS Az Ész architektúrája, bizony. A könyv nem magyar, ez se, Jan Gympel jegyzi, tavaly adták ki a németek, dicséretes gyorsasággal megjelentette a magyaros hangzású Kulturtrade Kiadó.

A MAGYAR MÛVÉSZET KÉPESKÖNYVE, ez ám (a) magyar, szerzője nincs (Bevezető: Vadas József), oldalszámozva sincs, de ez se több, mint az előző könyv, csak az ára (3200 forint), s nem is ígér kevesebbet. Válogatás ezer esztendő magyar művészetének legszebb alkotásaiból, szám szerint 106 mű szép színes fotója, egy 1031-ből való koronázási palásttól Jovánovics György 1956-os emlékművéig. Ami magyar, ennyi fért bele. Hogy megtudjuk, mit rejt e könyv, biz´ végig kell lapozni, mert nincs benne képjegyzék, van viszont A képek forrása, műkincsrabló-kalauz. Szép könyv, szép, legalább nekünk is, tipikus karácsonyi, ajándék, reprezentatív, ésmagyar.

Alig drágább, mint az előző, csupán 3280 forint A SPANYOL ÉS PORTUGÁL VILÁG ATLASZA, a népszerű (és egyre drágább) atlasz-sorozat újabb darabja, a Helikon (s újabban a Magyar Könyvklub) állandó darabja, akinek megvan az előző kötetek közül néhány (A római, A keresztény, A bibliai, A zsidó, A japán stb. világ atlasza), biztos örül(ne) az ajándéknak. Az Andromeda Oxford Ltd. megbízható sikerszériájának szép darabja a könyv, 250 illusztráció, 34 színes térkép, a szöveg áttekinthetően tagolt, földrajz, történelem, helyi szín, akár az útikönyvekben, nagy utazás. Kislexikon, Bibliográfia, Képjegyzék, Név- és tárgymutató, ahogy egy komoly könyvben illik. Kiemelten, a nagy érdeklődésre való tekintettel, például: A portugál csempék, A Négy Macska Kávéház, A portói. Kezdhetünk gyűjteni, egy ibériai útra, a könyvre, a sorozatra -- vagy szóljunk a rokonoknak.

Van még jó néhány világ, túl- és jég-, Antarktisz és Északi-sark, Androméda-köd, az atlaszoknak szerencsére sose lesz. Vége.

Árát és komolyságát tekintve holtversenyben két könyv, a (KÉPES) MITOLÓGIAI ENCIKLOPÉDIA és a MÛVÉSZAKADÉMIA.

Mitológiai bedekker, valamint ábécé és kézikönyv és lexikon számos, Arthur Cotterell szerényen (és exkluzív kivitelben) csak az Északi, Görög-Római és Kelta hiedelemvilágot írja és képezi le. Majd jönnek a többiek is, déliek és keresztények, csak megvárják a következő karácsonyt. Az albumokban otthonos Corvina, Helikon és Kulturtrade kiadók mellé egy-egy könyvre és karácsonyra beszállnak mások is; most a - stílszerűen - Glória Kiadó tolakodott a karácsonyfa alá, utat, kell a jó, drága könyv. Ábécében a mitológiai alakok, rövid bevezető, sok színes kép, név- és tárgymutató, mi kell még? Pénz, pénz és. Csak azt nem értem, az alfabetikus szerkesztés során hogyan kerültek az A betűhöz Zeusz kedvesei, a K-hoz a Szörnyek és mitikus állatok, az N után a Valkűrök, például. Rend és káosz, az enciklopédiában is.

Mindent! Tudni! Akarok! A MÛVÉSZAKADÉMIA című könyvben nincs más, csak Minden, amit a rajzolásról és a festésről tudni kell, avagy Gyakorlati kézikönyv kezdők és haladók számára, vagyis mindenkinek. A borítón szerény pontosítás: Rajzolás, vízfestés, olaj- és akrilfestés, pasztellfestés. Aki freskót szeretne hazulra, az ne vegye meg, inkább rögtön a freskót. Talán olcsóbb is. Volt egy könyv nemrég, A festészet nyersanyagai, két kiadása fogyott el, ennek is sikere lesz. Festeni, valamint verset írni és zongorázni mindenki szeretne, aki nem tud.

A VILÁG NEMZETI PARKJAI című könyv olyan drága, hogy nem is merték ráírni, 4800 forint. Sajátos a szerkesztés: rövid általános bevezető után előbb kétszáz oldalon (gyönyörű) képek, aztán harminc oldalon (apró betűs, alig olvasható, száraz) szöveg. Világos, képes beszéd. Akit érdekel a Hawaii Volcanoes, a Lemmenjoki vagy a Masai Mara Rezervátum, utazzon oda. Vagy ha nem hát. Nézegessen képeket National Geographic-minőségben.

Hat könyv, emelkedő szám- (ár-) sorrendben, hatoslottózzon, ki vevő akar lenni rájuk. Vagy válasszon egyet.

Magamnak, én is, a ráadást, dzsókert, valódi kincset a sok nem-mind-arany-ami között (és csak 1390 forint!), Kincsesládikó, a címe s műfaja ez, Válogatott történetek a Rajna-vidéki házibarát kalendáriumának évfolyamából, szerzője Johann Peter Hebel, a mottó is tőle, idézem, közel még a karácsony: Mi emberek egymás angyalai, egymás ördögei vagyunk, olyikunk a magáé. És választottunk, egymásnak, betlehemi, csillagot. Ha(t) könyvet, nem, is.

Karácsonyig Benő

szerző
Karácsonyig Benõ
publikálva
1998/1. (01. 08.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...