Felnőtt könyvek: Ajándék, ez a könyv

  • Karácsonyig Benõ
  • 1998. január 8.

Zene

A könyv, ha ajándék, kerüljön, amibe, legyen nagy, sok színes kép, rokkanjon bele az ajándékozott, mikor a polcra teszi, s ne is vegye le onnan soha többé. Legyen lexikon, album, művészet, legyen benne az ajándékozó szeretete és/vagy pénze, karácsony ürügyén legyen benne Isten, de legalábbis Jézus, kisjé, a nagyJ. Legyenek könyvek, de ne a Biblia, az úgyis azt jelenti (`könyvek´), ezzel mindenkinek magának kell meglepnie magát. És kikergeté az Úr az Õ templomából a zsibárusokat, és örömmel látá, hogy ez jó könyv, szomorkodván, hogy az viszont nem. Íme.
A könyv, ha ajándék, kerüljön, amibe, legyen nagy, sok színes kép, rokkanjon bele az ajándékozott, mikor a polcra teszi, s ne is vegye le onnan soha többé. Legyen lexikon, album, művészet, legyen benne az ajándékozó szeretete és/vagy pénze, karácsony ürügyén legyen benne Isten, de legalábbis Jézus, kisjé, a nagyJ. Legyenek könyvek, de ne a Biblia, az úgyis azt jelenti (`könyvek´), ezzel mindenkinek magának kell meglepnie magát. És kikergeté az Úr az Õ templomából a zsibárusokat, és örömmel látá, hogy ez jó könyv, szomorkodván, hogy az viszont nem. Íme.

Mint a lottószámok, s mint a nemzet, emelkedőben, számsorrendben, kezdjük egy igazán olcsó, ámbár hangzatos című és sokat ígérő könyvvel: AZ ÉPÍTÉSZET TÖRTÉNETE, alcíme szerint Az ókortól napjainkig, 120 oldalon, mindösszesen 1995 forintért, ajándékozni való, olyannyira, hogy az árat se kell lekaparni, átfesteni, nincs feltüntetve. Szeretjük az ilyen könyveket, adni és kapni, rövid, de drága, mindent átfogó, de nem vastag, a minden kell, s megillet ennyi. Sem. Nem ám az építészet rövid története, ugyan, egyetlen (hét) nagy ív, nagy ívben ne kerüljük el, ha elénk kerül, van mit tanulnunk. A képek szépek, bár kicsik, a szedés szellős, olvassunk a sorok között. A könyv címénél csak a fejezetek alcímei hangzatosabbak: A RENESZÁNSZ A világ égi harmóniája, A BAROKK ÉS A ROKOKÓ Az élet ünnepe, A KLASSZICIZMUS Az Ész architektúrája, bizony. A könyv nem magyar, ez se, Jan Gympel jegyzi, tavaly adták ki a németek, dicséretes gyorsasággal megjelentette a magyaros hangzású Kulturtrade Kiadó.

A MAGYAR MÛVÉSZET KÉPESKÖNYVE, ez ám (a) magyar, szerzője nincs (Bevezető: Vadas József), oldalszámozva sincs, de ez se több, mint az előző könyv, csak az ára (3200 forint), s nem is ígér kevesebbet. Válogatás ezer esztendő magyar művészetének legszebb alkotásaiból, szám szerint 106 mű szép színes fotója, egy 1031-ből való koronázási palásttól Jovánovics György 1956-os emlékművéig. Ami magyar, ennyi fért bele. Hogy megtudjuk, mit rejt e könyv, biz´ végig kell lapozni, mert nincs benne képjegyzék, van viszont A képek forrása, műkincsrabló-kalauz. Szép könyv, szép, legalább nekünk is, tipikus karácsonyi, ajándék, reprezentatív, ésmagyar.

Alig drágább, mint az előző, csupán 3280 forint A SPANYOL ÉS PORTUGÁL VILÁG ATLASZA, a népszerű (és egyre drágább) atlasz-sorozat újabb darabja, a Helikon (s újabban a Magyar Könyvklub) állandó darabja, akinek megvan az előző kötetek közül néhány (A római, A keresztény, A bibliai, A zsidó, A japán stb. világ atlasza), biztos örül(ne) az ajándéknak. Az Andromeda Oxford Ltd. megbízható sikerszériájának szép darabja a könyv, 250 illusztráció, 34 színes térkép, a szöveg áttekinthetően tagolt, földrajz, történelem, helyi szín, akár az útikönyvekben, nagy utazás. Kislexikon, Bibliográfia, Képjegyzék, Név- és tárgymutató, ahogy egy komoly könyvben illik. Kiemelten, a nagy érdeklődésre való tekintettel, például: A portugál csempék, A Négy Macska Kávéház, A portói. Kezdhetünk gyűjteni, egy ibériai útra, a könyvre, a sorozatra -- vagy szóljunk a rokonoknak.

Van még jó néhány világ, túl- és jég-, Antarktisz és Északi-sark, Androméda-köd, az atlaszoknak szerencsére sose lesz. Vége.

Árát és komolyságát tekintve holtversenyben két könyv, a (KÉPES) MITOLÓGIAI ENCIKLOPÉDIA és a MÛVÉSZAKADÉMIA.

Mitológiai bedekker, valamint ábécé és kézikönyv és lexikon számos, Arthur Cotterell szerényen (és exkluzív kivitelben) csak az Északi, Görög-Római és Kelta hiedelemvilágot írja és képezi le. Majd jönnek a többiek is, déliek és keresztények, csak megvárják a következő karácsonyt. Az albumokban otthonos Corvina, Helikon és Kulturtrade kiadók mellé egy-egy könyvre és karácsonyra beszállnak mások is; most a - stílszerűen - Glória Kiadó tolakodott a karácsonyfa alá, utat, kell a jó, drága könyv. Ábécében a mitológiai alakok, rövid bevezető, sok színes kép, név- és tárgymutató, mi kell még? Pénz, pénz és. Csak azt nem értem, az alfabetikus szerkesztés során hogyan kerültek az A betűhöz Zeusz kedvesei, a K-hoz a Szörnyek és mitikus állatok, az N után a Valkűrök, például. Rend és káosz, az enciklopédiában is.

Mindent! Tudni! Akarok! A MÛVÉSZAKADÉMIA című könyvben nincs más, csak Minden, amit a rajzolásról és a festésről tudni kell, avagy Gyakorlati kézikönyv kezdők és haladók számára, vagyis mindenkinek. A borítón szerény pontosítás: Rajzolás, vízfestés, olaj- és akrilfestés, pasztellfestés. Aki freskót szeretne hazulra, az ne vegye meg, inkább rögtön a freskót. Talán olcsóbb is. Volt egy könyv nemrég, A festészet nyersanyagai, két kiadása fogyott el, ennek is sikere lesz. Festeni, valamint verset írni és zongorázni mindenki szeretne, aki nem tud.

A VILÁG NEMZETI PARKJAI című könyv olyan drága, hogy nem is merték ráírni, 4800 forint. Sajátos a szerkesztés: rövid általános bevezető után előbb kétszáz oldalon (gyönyörű) képek, aztán harminc oldalon (apró betűs, alig olvasható, száraz) szöveg. Világos, képes beszéd. Akit érdekel a Hawaii Volcanoes, a Lemmenjoki vagy a Masai Mara Rezervátum, utazzon oda. Vagy ha nem hát. Nézegessen képeket National Geographic-minőségben.

Hat könyv, emelkedő szám- (ár-) sorrendben, hatoslottózzon, ki vevő akar lenni rájuk. Vagy válasszon egyet.

Magamnak, én is, a ráadást, dzsókert, valódi kincset a sok nem-mind-arany-ami között (és csak 1390 forint!), Kincsesládikó, a címe s műfaja ez, Válogatott történetek a Rajna-vidéki házibarát kalendáriumának évfolyamából, szerzője Johann Peter Hebel, a mottó is tőle, idézem, közel még a karácsony: Mi emberek egymás angyalai, egymás ördögei vagyunk, olyikunk a magáé. És választottunk, egymásnak, betlehemi, csillagot. Ha(t) könyvet, nem, is.

Karácsonyig Benő

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.