Fidesz-, SZDSZ-programtézisek: Összehangzások

  • Mucsányi Marianna
  • 1998. január 8.

Belpol

Ha valamely polgártársunk - megértve az idők és a politológusok szavát - a hosszú téli estéken pártprogramok olvasására adja fejét, meglepő következtetésekre juthat. Hasonlatosnak vélheti például "a ki az egyetlen liberális párt" vitába bonyolódó SZDSZ és Fidesz - MPP jövőt ecsetelő elképzeléseit. Pedig idejében elkezdték már sulykolni az illetékesek, hogy 1998 májusában nem protest voksolás lesz, vagyis a kampányban nagy szerepet kapnak majd a programok. Na persze.
Ha valamely polgártársunk - megértve az idők és a politológusok szavát - a hosszú téli estéken pártprogramok olvasására adja fejét, meglepő következtetésekre juthat. Hasonlatosnak vélheti például "a ki az egyetlen liberális párt" vitába bonyolódó SZDSZ és Fidesz - MPP jövőt ecsetelő elképzeléseit. Pedig idejében elkezdték már sulykolni az illetékesek, hogy 1998 májusában nem protest voksolás lesz, vagyis a kampányban nagy szerepet kapnak majd a programok. Na persze.

Az SZDSZ 1997. novemberi küldöttértekezlete vitatta meg és fogadta el a párt választási programjának alapelveit. Azon a tanácskozáson, amelyen Demszky Gábor kijelentette: Magyarországon egyetlen liberális párt maradt mára, az SZDSZ. "A Fidesz olyan csapat, amelyik tud focizni, azt is tudja, mikor kezdődik a meccs, de rossz pályára futott ki", mondta akkor Budapest első embere.

A Fidesz - MPP néhány héttel később, elnökeinek országos tanácskozásán ismertette választási programvázlatát, egy nappal azután, hogy politikai hirdetést tett közzé több országos és megyei lapban a következő kormány legfontosabb teendőiről Van más választás: polgári Magyarország szlogennel. Orbán Viktor az elnökök tanácskozásán kijelentette: nem alakítanak árnyékkormányt, de a kampányban önállóan felügyeli például Áder János a közbiztonságot, Kövér László a titkosszolgálatokat, Szájer József az igazságügyet, Pokorni Zoltán az oktatást, Matolcsy György a gazdaságot, Orbán Viktor pedig az EU-integrációt. (Az SZDSZ-ről nem beszélt, legalábbis itt nem: a Liberális Internacionálé legutóbbi kongresszusán viszont lényegében leposztkomcsizta az SZDSZ-t.)

Van más választás?

A Fidesz - MPP gazdasági programja modellnek tekinti az 1945-46-os sikeres stabilizációt, az Ausztriát, Skandináviát felzárkóztató és a Kelet-Ázsiát felemelő gazdaságpolitikát. Sehol a világon nem valósult meg sikeres gazdasági program jól képzett munkaerő, a szellemi erőforrások bővülése, a kutatásfejlesztés és az oktatás támogatása nélkül, mondta Matolcsy György "témafelelős" a Fidesz-elnökök tanácskozásán.

"Az oktatás és a szakképzés minden gazdasági növekedés egyik elengedhetetlen feltétele. A XX. század világgazdaságának történetében egyetlen olyan eredményes modernizációs kísérlet sincs (sem Ázsiában, sem Skandináviában), amely ne jelentős oktatási-képzési programok és ráfordítások által vált volna sikeressé", olvasható az SZDSZ választási alapelvei között. A két szövegrész közötti hasonlóságot az teszi igazán pikánssá, hogy Matolcsy előadását az elitekről való értekezéssel folytatta, mondván, szégyenletes, ha a kormány egy szakértői, politikai, kulturális elitről beszél, miközben a vak is láthatja, legalább kettő van széles e hazában. Hogy mi a különbség egyik és másik között, ha ugyanazt mondják, azt Matolcsy nem fejtette ki.

Elgondolkoztató, hogy a kisebbik kormány- és a legnagyobb ellenzéki párt hasonlatosan ítéli meg a gazdaság állapotját: beindult a gazdasági növekedés, amely önmagát folyamatosan, belső automatizmusai révén erősíti. Ugyanakkor továbbra is szükség van a növekedést elősegítő állami beavatkozásokra, írják a szabad demokraták. Vagyis az SZDSZ szakított a Bokros-csomaggal látványossá váló restrikciós politikával, és senkit sem riogat már makrogazdasági mutatókkal. (Egyfelől.) Ez csupán azért érdekes, mert a gazdasági növekedést a szigorú gazdaságpolitika következetes végigvitelével magyarázzák a szabad demokraták. Azzal is többször büszkélkedtek, egyébként joggal kérve részt a sikerekből, hogy a restrikciós politika, amely szép eredményeket hozott, éppúgy az övék is, mint az MSZP-é. (Másfelől.)

De ez nem minden, már ami az egybecsengéseket illeti. Új típusú szakképzést (az SZDSZ a munkaerőpiac igényeihez alkalmazkodó hatékony képzést), 12 osztályos kötelező képzést (a Fidesz - MPP 18 éves korig tartó tankötelezettséget), az infrastruktúra fejlesztését (szabad demokrata megfogalmazásban: a vasút korszerűsítését, a vízi közlekedés fejlesztését, az autópályák rendszerének kialakítását), a kis- és középvállalkozások adózási rendjének egyszerűsítését (Varga Mihály Fidesz-alelnök szavaival: a vállalkozók adó- és adminisztratív terheinek csökkentését), a kutatásfejlesztés támogatását (az SZDSZ-szöveg szerint a kutatásfejlesztés GDP-n belüli arányának emelését), a területfejlesztés kiemelt kérdésként való kezelését (Balsay István Fidesz-"témafelelős" szerint a nagyrégiók létrejöttének ösztönzését), a közbiztonság javítását (az SZDSZ értelmezésében a bűnözői üzletágak felszámolását, a szervezett bűnözés politikába való beépülésének megakadályozását), az igazságszolgáltatás reformjának végrehajtását (Szájer József elmondása alapján a köztisztviselői összeférhetetlenség megteremtését, az ügyek gyorsított eljárásban való tárgyalását) ígérik a pártok.

Nem esett még szó a NATO- és az EU-integrációról, ahol felfedezhető némi különbség a két párt programjában. De csak árnyalatnyi. Míg az SZDSZ szűkszavúan elintézi a kérdést mindenfelé való elkötelezettségének megismétlésével és a csatlakozási folyamatot felügyelő integrációs minisztérium felállításának megnevezésével, addig a Fidesz - MPP a tárgyalások mikéntjéről beszél. Magyar és EU-igények egyeztetését, érdekérvényesítést, EU-konform politikai rendszer kiépítését vetíti elénk, melyet éppúgy várhatunk az elnökök értekezletén előadó Martonyi Jánostól, mint Orbán Viktor pártelnöktől.

Ezek után aligha tekinthető véletlennek, ha a lib. hajlandóságú választó nem a leírt tézisekre, hanem az elhangzó gondolatkísérletekre figyelmez majd. Aggódnia nem kell, lesz, aminek alapján dönteni tud.

Mucsányi Marianna

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?