Tartalom

MaNcs, X. évf. 03. szám, (1998.01.15.) (1998-01-15)

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Majdnem jó volt )

Már-már jó volt, tényleg majdnem jó volt, gyanakodni kezdtem, régen éreztem ilyet. Igen, bólintottam, nem álmodok, be se vagyok rúgva: itt van a közelben a jó. Mindjárt ideér, betölti azt a sérült, zavaros részt odabent, ami valamiért egy jó ideje annyira nehezen karbantartható, és én átadom neki magamat teljesen. Milyen egyszerű ez, mily könnyű, gondoltam, elvileg, aztán meg mégis milyen komplikált. Körülnéztem, csupa remek ember, olyan otthonos volt az egész kupleráj. És közben jön a jó, fantasztikus. Nem volt nehéz beszélni sem, valósággal adták magukat a mondatok. Igaz, az artikulálás az idő haladtával kisebb nehézségekbe ütközött, de a beszéd maga, az érdemi folyamat, mégsem volt most megterhelő. Szerettem azt, amit mondtam, és szeretni tudtam könnyedén, amit mondtak nekem. És kevéssel azelőtt bent a táncparketten egy eleven istennő köszönt rám papírból készült csillogó boában, és úgy tűnt, hogy az sem volt látomás, mi kell még? Úgy döntöttem, kiiktatom a szorongást ma estére innentől kezdve, mint a normálisok, ha már ehhez váratlanul minden feltétel adott. Sikerült is majdnem, fent voltam a fényben, a napon üldögéltem, megkönnyebbült sóhajokkal dőltem hátra a székemen. Milyen szép is ez a pincehelyiség, s milyen kedvesek benne az emberek!

Egotrip

Seres László: Dekóder

Akkor hát vonjunk mérleget. Magyarország, Európa, három évvel az ezredforduló előtt: "Ön szerint a Rádió utcai családok akkor is kaptak volna lakásvásárlási támogatást, ha nem cigányok lennének?" - kérdezi a Medián a népet (in: Népszava, január 10.), és a nép kereken 70 százaléka azt mondja: nem, nem kaptak volna. 23 százalék mondja, hogy kaptak volna, 7 százalék nem tudja, talán mert nem nézett tévét, nem olvasott újságot, így nem értesült róla, hogy "pozitív diszkriminációnak" kell nevezni a tervezett (és azóta napirendről levett) kiköltöztetést, az abszolút önzetlen és nagyvonalú lakásvásárlási támogatást (= csak már menjenek!).

Publicisztika

Publicisztika

Dobrovits Mihály: Átokföldje, Algéria

Ennek az országnak még a neve sem sejtet sok jót. Al-Dzsazáir, ha akarom, azt jelenti: "A Szigetek". De nincs ott semmiféle szigetszerűség. Legfeljebb csak a főváros előtt, a tengerben. Róluk kapta a nevét ez a szerencsétlen ország. Az Atlasz-hegység északi oldalának nedvesebb, zöld klímáját délen kietlen sivatagok váltják föl, amiket csak ritkásan tarkáznak a szegényes oázisok. És itt van az olaj. Rengeteg olaj. Amiért már öltek is.

Publicisztika

Zefírusz bágyadtan lengedez

Nem lehet most jó Schmuck Andornak lenni, bár épelméjű ember eddig is ritkán riadt fel álmából fojtogató kényszerrel, hogy mielőbb Schmuck Andorrá kell operáltatnia magát. Ugyanakkor nehéz feltételezni, hogy Schmuck Andor nem vette észre a pillanatot, amikor a pártja méretet vett róla és kilövésre érettnek találta. A nagy mű töredéke elkészült, lehetett a visszavonulásra készülni lassan: belépni úttörőnek, egy szavazattal bírni a közgyűlésen, felszámolni, de veszni nem hagyni a lelkes tábort, a fogyasztási és egyéb szokásaiban, pártpreferenciáiban számon tartott tömeget.

Publicisztika

Életünket és klónunkat

Dolly birka felbukkanása óta elméletileg semmi akadálya, hogy az emberiség klónozni kezdjen, gyakorlatilag bárkit, akinek a DNS-eihez hozzáfér. Ez korlátozhatná a visszaélések lehetőségét, de csak elvileg: az csak bizonyos országokban van úgy, hogy vérképet kizárólag hatósági közeg lophat, az is csak akkor, ha valakinek, a társadalom számára fontosabb egyénnek persze, a jogosítványa forog kockán. Volt vérkép, nincs vérkép, és vele tűnnek el a DNS-ek is. Ezekben az országokban azonban nincs meg a klónozáshoz szükséges technológia, csak sokára lesz, miután lakóik autóik csomagterében alkatrészenként behozták a cuccot, és frivol vállalkozói kedvtől hajtatva saját szakállukra legyártanak karácsonyra még két példányt a nagyiból, még mindig olcsóbb, mint a mosogatógép, bár eleinte biztos zavaró lesz, hogy a technológia felületes elsajátítása miatt a nagyinak esetleg egy kicsivel több feje lesz a szokásosnál. De ha ezek az országok is csatlakoznak a fejlettebb régiókhoz, a vállalkozói középréteg nagyon el fog szaporodni, a prodzsektasszisztensnek még be kell érnie három példánnyal önmagából, ágazati menedzsertől felfelé viszont már tízesével jár az ember, plusz áfa.

Belpol

Belpol

A tettes szemszögéből (Wim Wenders filmrendező)

Megjelenésünk napján mutatják be a budapesti mozik Wim Wenders amerikai produkcióban forgatott filmjét, Az erőszak végét. A mester máskor is járt már Amerikában, ott forgatta a Párizs, Texast, de a munkakörülmények (szakszervezetek stb.) megnehezítették, sőt megakadályozták a működését. Visszatért Európába, itt folytatta pályafutását. Mára Amerika is megváltozott, a moziipar nem csak stúdiófilmeket jelent, a függetleneknek is számos lehetőség kínálkozik. Wenders tehát újból átkelt a tengeren szerencsét próbálni, és egy viszonylag kis költségvetésű filmet készített, olyat, amilyet csak ő tud. Magányos hősökről szól, férfiakról, akik identitásukat keresik, akik úton vannak, akár a világ végéig, máskor meg az égből szállnak alá a földre. Olyan filmet, aminek első látásra értjük a szándékát. Az erőszak vége újrakezdés, és sok év óta az első Wenders, ami szélesebb közönségnek szól.

Belpol

Kulturális hírek

Bálint Endre montázsai"Több mint hat éve nem festek, és a montázs lett primer kifejezési formám - írta 1982 szeptemberében, négy évvel halála előtt Bálint Endre, az Európai Iskola egyik alapító tagja, akinek abban az időszakban keletkezett munkáiból rendezett kiállítást a budapesti Vintage Galéria (V. ker., Magyar u.

Belpol

Agresszió: Könyvvel könnyebb

Annak idején, amikor még meg kellett nézni a moziműsorban a korhatárt, mielőtt filmet választottam, pontosan lehetett tudni, hogy 14 éven fölülieknek már lehet látniuk egy kivillanó mellet, 16 fölött már volt elmosódott szeméremszőrzet és meztelen férfi hátulról, 18 fölött pedig maga a paradicsom: teljesen meztelenül szeretkezést imitáló színészek sötétvörös fényben, majdnem teljes négy másodpercig. Akkoriban még jobban féltettek minket a szextől, mint a haláltól, mert csak az egészen kivételesen részletes trancsírozást bemutató filmek kaptak korhatárt, de ott sem voltak szigorúak a jegyszedők. Azóta ez az egyértelmű taburendszer is átalakult. A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma aktivizálódott, és meghirdette a gyilkosság nélküli képernyőt, a pszichológusok és kriminológusok pedig melléjük álltak.

Belpol

Peták István felmentése: Leléptetés

A televízióban az elmúlt héten legalább tíz holtbiztos magyarázatát lehetett hallani a Peták István felmentéséről szóló döntésnek. Az egyik verzió szerint maga Hamenei ajatollah elégelte meg Peták üzelmeit, és ő döntött a háttérben; többen arra esküsznek, hogy az egész a Halló, vasárnap volt műsorvezetőjének, Simon V. Lászlónak a műve, akit "Vasárnap" fedőnevű felső kapcsolata telefonon utasított; de azt sem lehet kizárni, hogy Kocsis L. Mihály és az ufók közös akciójáról van szó. A kuratórium által kínált magyarázatot, miszerint Petáknak azért kell mennie, mert rossz elnök volt, és törvénysértések sorozatát követte el, nem hiszi el senki. Pedig lehet, hogy el kéne.

Belpol

Rádió utcai romák: A köz véleménye

A Marketing Centrum 1997. december 5-10. között a Belügyminisztérium megbízásából végezte el azt a felmérést, amely az úgynevezett székesfehérvári "gettóügy" társadalmi megítélését vizsgálta. Mint kiderült, a Rádió utcaiak kálváriája igen nagy visszhangot keltett. Igaz, e fokozott érdeklődést - a Marketing Centrum elemzése szerint - elsősorban a cigányokkal kapcsolatos negatív attitűdök motiválják.

Belpol

Képviselői pénzek: Bérkép

A múlt év végén egy a parlament elnöke által írt levélből kiderült, hogy az egyik független képviselő az országgyűlési költségvetés terhére számolt el többek között 1799 liter üdítőt és egy 70 ezer forintos szemüveget. A házelnök szerint a képviselők nem költekezhetnek a közpénzekből szabadon, elszámolási kötelezettség nélkül. Arról viszont, hogy mindezt mennyiből nem szabad, nemigen kaptunk információkat. A törvényszöveg böngészésével - számológéppel felfegyverkezve - azonban elég sok minden kiszámítható.

Külpol

Külpol

Kurd menekültek: Europánik

A kurdok sorsa nem a napokban fordult rosszra Anatóliában: a menekültáradatra nehezen hihető a török kormánynak az a magyarázata, hogy néhány maffiózó üzleti haszonszerzés végett behajózta a földönfutó szerencsétleneket, lenyúlta a pénzüket, aztán néhány lélekvesztőn magukra hagyta őket valahol az Otrantói-szoros környékén.

Külpol

Kenya: Arap Moi hosszú futása

Daniel arap Moi lett a kenyai elnökválasztás győztese, és így idén már húszéves államfői fennállását ünnepelheti. A húsz évből tizennégyet diktátorként regnált végig, az öt évvel ezelőtti és a mostani választás viszont valamennyire demokratikusnak volt mondható. Azt nem lehet állítani, hogy a kenyaiak többsége elalél, ha csak Moira gondol, inkább a komoly ellenjelöltek hiánya miatt és ügyes politikai sakkozgatással sikerül mindig talpon maradnia.

Zene

Zene

Film: A dolgok jelenlegi állása (Wim Wenders: Az erőszak vége)

Párszor körbeszaladtuk már a világot, ütve bottal, olykor fehérrel, kedvenc rendezőnk nyomát. Lisszabontól Tokióig, ha tehette, minden állomáson és megállóhelyen megállt. Hogy most Los Angelesbe ért, mondhatni, korántsem meglepő, hiszen ismert terep, járt már ott ennek előtte is, feltétel nélküli megálló. (Nekünk meg úgyszólván hazai pálya, januárban különösen szilárd az L. A.-Bp.-tengely, hisz vizsgált darabunkon kívül a havi bemutatók közül csak a Tűzhányó és a Szigorúan bizalmas játszódik itt, hogy az erőszak körül motozó darabokat számba se vegyük.)

Zene

Lemez: Wimzene

Filmzeneként mindennek helye van. Bármi szólhat a háttérben, valaki walkmanjében, egy bárban, kiszűrődhet nyitott ablakból, autórádióból stb. Az amúgy legócskább zene is működhet tökéletesen, a film kontextusába helyezve, ha valamit kifejez, fölerősít, ellenpontoz, sugall, lezár, kinyit. Bármi bekerülhet, bármi megszólalhat bármi mellett. De azért mégsem. Fül is kell hozzá, hogy ott, úgy, addig és az szóljon, ahol, ahogy, ameddig és aminek kell.

Zene

Sport/lap: Aperitif ellassúzott versenyben (Magyar Turf)

Először és utoljára két éve voltam lovin, nem is illik becéznem, lóversenyen, persze szilveszterkor, amikor a reménytelen amatőrök, szauna után. E lapon nem is szabad lovakrul (valamint verebekrül és egyéb állatokrul) írni, állandó szakértőnk ezekhez (hozzájuk) is jobban ért, írt.

Zene

Könyv: Titok! (Paul Valéry: Füzetek)

Aki reggel ötkor kel, annak vagy etetni kell, vagy horgászni indul, vagy aranyat lel. Az utóbbival próbálkozott Valéry, aki negyven éven át hajnalok hajnalán talpon volt már, és tükör helyett önmagába nézett: aranyat keresett, szerszáma a magánbeszéd volt. Mire az ébredező átlaghivatalnok leült íróasztala mögé, Valéry otthonában már elégedetten dőlt hátra és dicsérve ekképpen nyugtázta a napot: "most 8-kor úgy érzem, szellemileg már egy egész napot éltem, jogom van hozzá, hogy akár késő estig ostoba legyek".

Zene

"Nem vagyok egy hobológus" (Földes László zenész)

Hobo, a blueszenész állandóan "úton van". Az ír zenével operáló MÉZ zenekarnak készít dalokat, a hatvan éve született Viszockijnak szentelt estjét január 28-án, 30-án és 31-én mutatják be az Orosz Kultúra Házában. Mellesleg idén húszéves anyazenekara, a Hobo Blues Band.

Film

Film

Csak hús és vér megint

Paul Verhoeven: Csillagközi invázió

E. T. beadta a kulcsot, mostanság az inváziós sci-fiknek van nagy szezonja az óceán túlfelén. Úgy félévente nyomnak ki egy-egy újabb darabot: előbb Roland Emmerich (A függetlenség napja), majd Tim Burton kavart (Támad a Mars!), aztán jöttek a Sötét zsaruk. Most Paul Verhoeven, a hollywoodi örök krakéler, címzetes fenegyerek látogat.

Könyv

Könyv

Kiállítás: Technika és fantázia (Kováts Borbála fénymásolatai)

Nehéz olyan műalkotásokról beszélni, amelyek előállítási folyamatáról csak elvont és általános elképzeléseink vannak. Hiszen a műalkotások kvalitását nagyban befolyásolja létrejöttük technikája. Kováts Borbála fénymásoló segítségével alkotta meg itt látható munkáit. A fénymásolóról én mint író eddig csak annyit tudtam, hogy amikor sürgető szükségem van rá, akkor többnyire bedöglik. Ezért mindmáig gyűlöltem a fénymásolót. Kováts Borbála azonban elárulta írásban, katalógusához fűzött magyarázatként, és azután szóban is, kérésemre, hogy miként használja ő. Arra kényszerít tehát, hogy megváltoztassam véleményemet a fénymásolóról, mert nem tagadhatom, hogy segítségével nekem tetsző műtárgyakat hozott létre. Mivel technikai fantáziám fogyatékos, csak azt érték el nálam a magyarázatok, hogy a képek szemlélése közben megsejtem, miként kerül termékeny kapcsolatba a gép a művészi képzelőerővel.

Sport

Sport

Ebihal

A másnapi keszegezést tervezgettük I.-vel a Zóna Büfében. Majszi a tizedik kockacukrot kunyerálta lógó nyelvvel a dúsan tetovált pultostól, én ugyanúgy a tizedik gin-sört. A vicces kedvű pultos ezúttal nem a földre, hanem a kutya orrától öt centire, a bárszékre tette a cukrot. Majszi vadul szimatolt -hol az a kurva cukor??? -, majd könnyes, vádló tekintettel összeomlott. Tapi közben azzal kísérletezett, hogy lehetséges-e a földön fekve kienni a tálból az ajándék körömpörköltet. Kértem a felszolgálótól egy ollót és egy flakon extra zsíroldó hatású mosogatószert, és nekiláttam kibányászni a csontdarabkákat az állat bal hallójáratából. I.-vel egymásra néztünk. Igen. Minden korábbi tudósnál közelebb állunk ahhoz, hogy sikerüljön kitenyészteni az agy nélküli kutyát.

Tudomány

Tudomány

Hálórágók vs. Matáv: Távol Amerikától

A bontakozó hálózati kultúráért aggódó Internet-felhasználók múlt szerdán nyílt levélben fordultak Straub Elekhez: szerintük a Matáv sorozatos áremelései hátráltatják Magyarországnak a fejlett világ információs társadalmába való bekapcsolódását, és a hangtelefónia és a modemes Internet-elérés tarifarendszerének megkülönböztetésére kérték a monopolhelyzetben lévő telefontársaság első emberét. A Matáv szinte azonnal új éjszakai tarifakedvezményt jelentett be, látványos, de csekély gyakorlati értékű gesztussal fordítva a maga javára a szituációt.