Gyerekek a kampányban: nem biodíszlet, nem szalagot vágni, fotózkodni kell velük

Lélek

És legfőképpen nem kellene kampánycélokra felhasználni. Hanem megkérdezni a véleményét az őt érintő kérdésekben.

„A gyerek nem biodíszlet, hanem 18 év alatti személy, akinek jogai vannak: nem táncolni, szavalni, szalagot vágni, fotózkodni kell vele, hanem megkérdezni a véleményét az őt érintő kérdésekben” – erről szól a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány politikai irányelve, ami a politikusok figyelmét szeretné felhívni arra, hogy ne használjanak gyerekeket a kampányok során.

Ahogy azt tavaly, az országgyűlési választás előtt már megírtuk, az alapítvány egy kisokost állított össze a politikusoknak és a politikai kampányok szervezőinek, és arra hívja fel a figyelmet, hol sérülhetnek a gyermekjogok és ajánlásokat fogalmaz meg arra, milyen az ideális és valódi gyermekrészvétel.

Egy gyerek ne legyen se díszlet, se eszköz!

Gyermekjogi kisokost állított össze a Hintalovon Alapítvány politikai kampányok szervezőinek és politikusoknak. „Ha egy politikus fontosnak tartja a gyerekek jólétét, és szeretné demonstrálni gyerekbarát programját, akkor kezdje azzal, hogy tiszteli a gyerekeket. Ne használja őket politikai fegyverként, és vegye komolyan őket. A közügyek a gyerekeké is.

Ne ajándékozz!

A Hintalovon az önkormányzati választások előtt egy újabb, frissített irányelvvel jelentkezett. Álláspontjuk szerint egy-egy kampány során a szervezők sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy jogsértő tevékenységet végeznek, ha gyerekeket szerepeltetnek.

„Az irányelv fontos célja, hogy támogassa a politikai szervezetek saját önszabályozó folyamatait: a gyerekjogok betartását hosszútávon az biztosíthatja, ha a politikai szereplők felelősséget vállalnak saját működésükért, és kialakítanak egy belső szabályrendszert a gyerekek politikai kampányba való bevonásáról.” Hozzáteszik, a minimumszabályok nemcsak a politikusoknak, a szavazóknak is szólnak, őket is segíthetik abban, hogy mely politikai szereplők veszik komolyan a gyerekek érdekeit és jogait.

„A gyerekeket nem kizárni kell a politikából, hanem bevonni az őket érintő kérdésekbe. Ennek azonban nem az a módja, hogy róluk készítünk különböző felvételeket, hanem hogy velük egyeztetünk az őket érintő kérdésekben - ezt lehet jól is csinálni, az irányelv ebben is segítséget nyújt.” A minimumszabályok közé többek között olyan elemek kerültek be, mint például:

  • nem befolyásoljuk a gyerekeket,
  • betartjuk a fotózás szabályait,
  • az óvodákba, iskolákba nem viszünk pártpolitikát,
  • nem ajándékozunk.

Nem tudatos?

A Hintalovon munkatársai szerint sokszor valóban nem tudatosan történik a gyermekjogok áthágása. Szerintük az elmúlt évekhez képest már sokat javult a helyzet, az szembetűnő, hogy egyre többet beszélünk a témáról, így a politikusok és maguk a szülők is tudatosabban döntenek arról, hogy szerepeljen-e gyerek egy-egy kampányban.

Mindenképpen pozitívumként élik meg a szakemberek, hogy idén sok szülő, szakértő és egy önkormányzat is jelentkezett náluk, hogy a segítségüket kérje a gyermekjogokat tiszteletben tartó kampányokhoz.

false

 

Fotó: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

 

De azért bőven akadnak még kivételek. Például a napokban a botrányai miatt sokat emlegetett Borkai Zsolt, akit 345 ezer forintra büntetett a bíróság, amiért egy futópálya átadásakor a szülők tudta nélkül használta fel az eseményre kivezényelt iskolásokat.

Szekszárdon ugyan nem büntettek, de hasonló eset történt: a jelenlegi fideszes polgármester, Ács Rezső a tanév kezdetekor tízórais dobozokkal ajándékozta meg az elsősöket. Az eseményről készült képek természetesen a politikus Facebook-oldalán landoltak. A helyi választási bizottság szerint ez azonban nem minősült kampánynak.

Hasonlóval védekezett Rubovszky Csilla, Budapest V. kerületének jelenlegi alpolgármestere, aki szeptember végén Vajna Tímea fánkjait osztogatta a gyerekeknek. Szerinte azonban ez nem kampányfogás volt, csupán „esélyegyenlőségi okokból” osztogatta az édességet, legfőbb érve pedig az volt, hogy azokból éppúgy ettek a saját, mint az ellenzéki politikusok gyerekei.

Saját gyerekkel?

A Hintalovon szerint az is probléma, ha a politikusok a saját gyereküket vonják be a kampányba. Ez a jelenség még mindig gyakori. A szakemberek szerint itt nem az a baj, hogy a szülő ad-e hozzájárulást, vagy sem, hanem az, hogy a gyerek nem tud tudatos döntést hozni. Ha pedig az apa vagy anya politikus, a gyerek eszköze lesz annak a célnak, hogy a kampány bemutassa, milyen családbarát, milyen családcentrikus az adott jelölt. Az alapítvány munkatársai szerint erre több példa is volt, főként akkor, amikor a politikusok bemutatták egy-egy napjukat.

A szakértők szerint az is komoly dilemmát jelent, hogy ha erről a témáról beszélünk, újságcikkek születnek, folyik a diskurzus, akkor óhatatlanul újra és újra elővesszük a rossz példákat és tovább osztjuk azokat a kampányfogásokat, elemeket, amelyekben megfigyelhető a gyermekjogok megsértése.

Úgy vélik azonban, hogy ha ez az ára a változásnak hosszú távon, akkor ezt az áldozatot meg kell hozni. Ám a figyelmet minden esetben fel kell hívni: nincs rendben gyerekkel kampányolni.

Figyelmébe ajánljuk