A munkahelyi e-mailek pusztító hatása

A villanypásztor

Lélek

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a munkaidőn kívül is záporozó, azonnali válaszadásra késztető, vagy csak olvasatlanul nyomasztó e-mailek súlyosan károsíthatják testi és lelki egészségünket. Már az EU is törvényekkel szabályozná a munkahelyi levelezést.

Van, akinél legalább háromszáz olvasatlan üzenetet jelez a levelezőprogram ikonja, de olyan is van, aki már három beérkező e-mailtől szorongani kezd. Sok nagy cégnél elvárás, hogy az e-maileket munkaidőn kívül is (lehetőleg azonnal) olvassák el a dolgozók, de előfordul, hogy a munka természetéből fakad a hajnali, esti vagy hétvégi e-mailezés – ilyen munka például az újságírás is. Az e-mail általánossá válása lehetővé tette, hogy a munkánk észrevétlenül tolakodjon be a magán­életünkbe.

A University of California kutatásában hordozható szívmonitorral szerelték fel az alanyokat, és 12 napon keresztül figyelték, milyen stresszre utaló fiziológiai reakciókat mutatnak e-mailezés közben. Az eredmény: minél több időt tölt valaki e-mailezéssel egy adott időintervallumban, annál magasabb az aktuális szorongásszintje. A kutatás szerint az sem feltétlenül segít, ha valaki tudatosan próbálja kijelölni magának az e-mailek átböngészésére szánt időt: a szorongásra hajlamos személyeket (akiknél magasabb neuroticizmust mértek) csak még feszültebbé teszi, ha nem olvassák el azonnal a leveleiket.

A pennsylvaniai Lehigh University 2018-as kutatásából az is kiderült, hogy a szabadidőnket mérgező e-mailezés a személyes kapcsolatainkat is kikezdheti: azoknál, akik úgy érezték, munkaidőn kívül is állandó készenlétben kell lenniük a munkahelyi e-mailek megválaszolására, magasabb szorongásszintet és csökkent mentális, illetve fizikai jóllétet mértek a kutatók, függetlenül attól, hogy valójában mennyi időt töltöttek e-mailezéssel. A vizsgálatba bevonták a párkapcsolatban élő dolgozók partnereit is: az állandó online jelenléttől szorongók párja is jóval elégedetlenebb az életminőségével és párkapcsolatával. Egy 2019-es svéd kutatás is igazolta az e-mailes készenlét és a kedvezőtlen egészségügyi következmények közötti kapcsolatot, az angol pszichológiai zsargonban pedig már az email anxiety (e-mail-szorongás) kifejezés is bevettnek számít.

Male clinging to handrail

 
Nem szabadulhatsz
Fotó: 123RF

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?