Angela Merkel szerint a holokausztra való megemlékezést újjá kell formálni

  • narancs.hu
  • 2019. január 26.

Lélek

Mert a túlélők és szemtanúk egyre kevesebben vannak.

Holnap lesz a holokauszt nemzetközi emléknapja, melynek alkalmából Angela Merkel zéró toleranciára szólított fel az antiszemitizmussal és a gyűlölettel szemben. „Ez a nap emlékeztet minket tarra, hogy hová vezethet a faji őrület, a gyűlölködés és az embergyűlölet" – idézi szavait az MTI.

Minden egyes embernek felelőssége, hogy a német társadalom zéró toleranciával viseltessen ezek ellen - hangsúlyozta. Sajnálattal állapította meg, hogy "napjainkban ennek újfent nagy jelentősége van".

Mint mondta, manapság az antiszemitizmus igen különböző formái tapasztalhatók: egyfelől a hazai lakosság által képviselt gyűlölet a zsidókkal szemben, másfelől a muszlim bevándorlók részéről teljesen más módon kifejezésre juttatott gyűlölet.

A holokauszt nemzetközi emléknapját január 27-én, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulóján tartják. Ezen a napon emlékeznek meg a második világháborúban a nácik által meggyilkolt hatmillió európai zsidó, szinti, roma és munkaszolgálatos áldozatról.

Továbbá Merkel azt mondta, a holokauszt-emléknap figyelmeztetés, hogy soha ne ismétlődjön meg, ami akkor történt. A kereszténydemokrata politikus a jövőre nézve azt mondta, újjá kell formálni a megemlékezést, mert a szemtanúk egyre kevesebben vannak.

Figyelmébe ajánljuk