Az önbizalomhiány nem kizárólag a nők betegsége

  • Fizetett tartalom
  • 2021. augusztus 6.

Lélek

Az önbizalom szinte az élet minden területén megmutatja pozitív hatásait, azonban a hiánya sokrétű problémákat okozhat. Azt gondolod, hogy az önbizalomhiány inkább a nőket sújtja?

Hiszen ők aggódnak azon, hogy mit szólnak az új frizurához vagy ruhához, a testsúllyal kapcsolatos félelmekről már nem is beszélve. Ám az egészséges önbizalommal rendelkező emberek könnyen túllendülnek ezeken a kétségeken. Tény azonban, hogy ha nem is ilyen okok miatt, de a férfiakat is sújthatja az önbizalomhiány. Az egészséges párkapcsolathoz és a munkahelyi sikerekhez egyaránt fontos, hogy egészséges önbizalommal legyél felvértezve. Miért nem csak a nőket sújtja az önbizalomhiány? Mutatjuk!

Az önbizalomhiány káros hatásai

Az önbizalom hiánya súlyos következményekkel is járhat, akár depresszió kialakulásához, de akár erőszakos cselekményekhez is vezethet. Ezért fontos, hogy saját magadban, illetve a párodban is kialakítsd a megfelelő önértékelést.

Az önbizalom-hiányos egyén folyton másokhoz hasonlítgatja magát, és nincs tisztában saját pozitív tulajdonságaival, képességeivel. Megnehezíti nem csak az egészséges párkapcsolat kialakítását, de a baráti és kollegiális viszonyokat is tönkreteheti. Az önbizalom-hiányos egyének a munkahelyen is rosszabbul teljesítenek, hiszen állandó frusztrációt éreznek, hogy valamit elrontanak vagy hibázni fognak.

Az önbizalom-hiányos személy könnyebben nyúl alkoholhoz is, hogy ideig-óráig csökkentse saját frusztrációját. Azonban a káros szenvedélyek negatív hatásai még tovább ronthatják az önértékelést.

Önbizalomhiány a férfiak esetében - hogyan légy úrrá rajta?

Nem csak a nők betegsége az önbizalomhiány, hiszen jó pár férfi is küzd ezzel a problémával. Azonban ők sokkal inkább hajlamosak arra, hogy magukban tartsák a problémáikat, hiszen már a nevelés során is arra trenírozzák a fiúkat, hogy kevésbé mutassák ki érzelmeiket.

Az önbizalom hiánya igazából valamilyen állapotból vagy képesség hiányából fakad. Tehát a legegyszerűbb a probléma gyökerét megkeresni, majd kihúzni azt, és az önbizalomhiány is megszűnik. Munkahelyi problémák esetén segíthet, ha szakmai továbbképzéseken veszel részt, mivel ez magabiztossá tesz a munkában. Ha a testalkatoddal nem vagy kibékülve, akkor a sportolás és az egészséges életmód növelheti az önbecsülésedet. A mozgás önmagában is stresszoldó hatású. A megjelenéseden is könnyen változtathatsz. Ruhatárad megújítása vagy egy új frizura szintén önbizalom-növelő lehet. Sok esetben az is segít, ha csak egyszerűen valakivel megosztod a problémáidat, aki lehet akár egy pszichológus szakember is.

A párkapcsolatokban különösen nagy szerep jut az önbizalomnak

A párkapcsolati problémák szintén komoly hatással lehetnek az önbizalomra. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz minden tekintetben megfelelni a párodnak, az frusztrációt eredményez. Ez pedig az élet más területén is önbizalomhiányhoz vezethet. A potenciaproblémákról a férfiak nem szívesen beszélnek, még a párjukkal sem. Pedig léteznek természetes hatású szerek, amelyek segíthetnek a problémán. A vörösbor, a fokhagyma vagy az étcsokoládé mind természetes potencianövelők. Ugyanezt tartják a borsmenta, a fahéj és a gyömbér kapcsán is. Ha ezek sem válnának be, akkor vannak orvosi rendelvényre adható potencianövelők is. Azonban komolyabb probléma hátterében akár érrendszeri megbetegedés is állhat, amit kezelni kell. Ez nemcsak a szervi bajokat állíthatja helyre, hanem ezáltal az önbizalomhiány is megszűnhet.

Az önbizalom-hiánynak sokféle oka lehet, amelyekre szerencsére lehet találni hatékony orvosságot, akár testi, akár mentális szinten. A legrosszabb az, ha meg sem próbálsz változtatni a helyzeteden és magadba fojtod az érzéseidet, problémáidat. Bármi legyen is az önbizalomhiányod oka, ha már sikerül szembenézned vele, és veszed a bátorságot a magoldásra, máris egy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy magabiztosabb legyél.

Figyelmébe ajánljuk