Mi jöhet még? Szűrt napfény, gomolyfelhő-képződés és hullócsillagszezon

  • - palosm -
  • 2021. augusztus 1.

Lélek

A szétrobbanó tűzgömböt bolidának hívjuk. 

Itt az augusztus, a hullócsillagszezon. Nézzük, milyen időjárással kedveskedik nekünk a nyár utolsó hónapjának első hete.

Lesz itt minden, meteorológianyelven: változékony időjárás.

Alapjában véve késő nyári meleg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint napsütésre, de záporra, zivatarra is készülni kell.  A hét közepén, néhol csak 20 fokig melegszik a levegő. 

Hétfőn napos, gomolyfelhős idő várható, a nyugati, délnyugati határ környékén is előfordulhat zápor, zivatar. Kedden nagyrészt napsütés lesz, de zápor-zivatar megint lehet. Aztán jön a szerdai szűrt napfény, rákapcsol a gomolyfelhő-képződés, aminek során gomolyfelhők képződnek, sőt, túlbiztosított sajtónyelven úgy is mondhatjuk, képződhetnek.

Talán ezzel függ össze, talán nem, de csütörtökön a felhők le is szakadhatnak, nagy reccsenések kíséretében. Pénteken aztán újra felhős égre érdemes számítani, de leszakadás nélkül. Ezek már elég biztosan szállnak-lebegnek odafönn. 

Hétvégén annyira össze-vissza lesz minden, hogy nem érdemes belemenni a részletekbe.

Hullócsillagszezon viszont tényleg lesz, kövek repkednek ide-oda az űrben mindenféle pályákon, meteorrajok jönnek-mennek és találkoznak bolygónkkal. A Perseidák augusztus 12-én tetőznek, és szerencsére viszonylag sovány, vagyis halovány Hold mellett.

Amúgy itt jegyeznénk meg, hogy le a fényszennyezéssel és Musk műholdhadseregével, véleményünk szerint hagyjon fel az emberiség az összes égi vonatkozású tevékenységével, legalább egy hónapig ne törekedjen felfelé, inkább horizontálisan, sőt lefelé vagy befelé próbáljon kibontakozni, augusztusra pedig minimalizálja az éjszakai ég szempontjából katasztrofális következemnéyekkel járó közvilágítást is, hogy jobban láthassák a hullócsillagokat a messziről jövő zuhanó-égő kövek és úgy egyáltalán a természeti szépség öncélú szemlélésének kedvelői.

Egy kezdetben 10 cm átmérőjű meteoroid ionizáció közben, tehát amikor elég, akár telihold fényességű is lehet. A Vénusz fényességénél (-4 magnitúdónál) fényesebb meteorok a tűzgömbök. Ezek közül sok erősen darabolódik a nagy hőhatás és az erős fékeződés hatására, így kisebb darabokra hullik szét. Az így szétrobbanó tűzgömböket bolidának hívjuk, állítja a Wikipedia.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk