A szülés utáni depresszió gyógyítása

Együtt vagy egyedül?

Lélek

A szülés utáni depresszió még mindig tabutémának számít Magyarországon, pedig több helyen is eredményesen foglalkoznak a gyógyításával. A betegség az édesanyák 10–15 százalékát érinti, a koronavírus okozta stressz pedig csak tovább fokozhatja a kockázatát.

„A szülésem után megjártam a poklot” – emlékszik vissza Anna. A 41 éves közgazdász zavartalan terhesség után szülte meg kislányát tavaly nyáron. A szülés, bár viszonylag gyorsan zajlott, fájdalmas volt, de a kórházból hazaérve kezdett igazán elhatalmasodni rajta a kétségbeesés. Van-e elég teje, hogyan tud majd gondoskodni a babájáról – ilyen kérdések kínozták, míg már aludni sem tudott, így végül a háziorvosához fordult altatóért. De akkor már ez sem segített. „Ekkor ismertem fel, hogy ez lehet a szülés utáni depresszió. Onnan tudtam, hogy létezik ilyen, hogy volt egy barátnőm, akinél mindkét baba után pszichózis alakult ki. A második után öngyilkos lett.”

Anna végül pszichiáterhez fordult, aki gyógyszeres kezelést írt elő neki, ami ugyan sokat segített az állapotán, mégis azt mondja, „még most sem a régi”. Megnehezítette a helyzetét, hogy erre a terhelt időszakra rárakódott a koronavírus miatt érzett szorongás és a karanténnal járó bezártság is. Az édesanyának korábban egy csecsemős nővérként dolgozó bébiszitter és saját szülei segítettek felváltva, de a vírus miatt magára maradt. „Két hónap alatt egyszer merészkedtem ki a lakásból. Azt hittem, be fogok kattanni, már a hobbijaimhoz sem volt semmi kedvem.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk