Három tipp, hogy a babavárás valóban örömteli legyen

  • Fizetett tartalom
  • 2022. március 8.

Lélek

Minden pár életében igazi mérföldkőnek számít, amikor elhatározzák, hogy családot alapítanak és belevágnak egy olyan, számukra ismeretlen dologba, amely örökre megváltoztatja addigi életüket. A babavárás sok szempontból tud igazi öröm lenni, ám ahhoz, hogy ez így is maradjon, nem árt tisztában lenni néhány fontos tudnivalóval, amelyeknek ismeretében jóval könnyebb lehet ez az időszak.

Hogyan változik meg minden egy pillanat alatt, amikor kiderül az örömhír, hogy baba érkezik a családba?

Egy kisbaba mindent felülír. Az addig megszokott, gondtalan élet 180 fokos fordulat vesz, és minden a baba körül kezd el forogni. Az ő egészsége, boldogsága, jólléte és anyagi biztonsága lesz a cél, amelyet nem könnyű előteremteni. Sok stresszel, lemondással és rengeteg munkával jár egy gyerekre való felkészülés. De ha ez nem lenne elég, az addig meggondolatlanul hozott döntéseinket magunk mögött hagyva egy sokkal tudatosabb és felelősségteljesebb szemléletet kezdünk magunkévá tenni.

Loving happy pregnant couple at home

Három tipp, hogy a babavárás időszaka igazán boldog legyen

Érdemes megfogadni a következő három tippet, hogy a babavárás időszaka nyugodt és boldog legyen egy pár életében:

1. Élj stresszmentes életet!

Napjaink egyik népbetegségeként tartják számon a stresszt, ami soha nem látott mennyiségben képes ránk zúdulni, mind a munkában, mind a magánéletünkben. Egyrészt ez a technológiai fejlődéseknek is betudható, hiszen a folyamatos online jelenlét miatt nem vagyunk képesek normálisan kikapcsolódni, illetve elszakadni sem tudunk teljesen a telefonunk és a többi okoseszköz folyamatosan frissülő híreitől. Egy gyerek viszont nagy figyelmet kíván, ami miatt célszerű fokozatosan ráállítani magunkat a kevesebb telefonnyomogatásra és görgetésre.

2. Figyelj az étkezési szokásaidra!

Nem feltétlenül kell kettő helyett enni, inkább az étel minősége és egészséges mennyisége számít. Tehát a falás helyett inkább arra összpontosítsunk, hogy tápláló és vitaminokban gazdag ételeket fogyasszunk, amelyekkel ellenállóbbá és erősebbé tehetjük a testünket és jövendő gyermekünk szervezetét is. Lehetőleg kerüljük a cukros és túl sós ételeket, míg a zöldségekből és gyümölcsökből fogyasszunk többet.

3. Készülj fel tudatosan az anyagi kiadásokra!

Az elmúlt évek egyik népszerű hitelének számít a Családi Otthonteremtési Kedvezmény – röviden CSOK –, amely ahogy a nevében is benne van, a családok számára nyújt segítséget az ingatlanvásárlás során. Ez egy vissza nem térítendő támogatás a párok számára, attól függően, hogy hány gyermeket szeretnének vállalni. Az összeg 600 ezer és 10 millió forint között vehető igénybe, illetve az is fontos tényező, hogy új vagy használt otthonba képzelik el a család jövőjét. A CSOK-ot már 1 meglévő vagy tervezett gyermek esetén is igényelheti egy házaspár, ami sok szempontból tud segítség lenni számukra a fejlődéshez.

A CSOK-kal nemcsak vér szerinti gyermeket vállalhatunk, hanem örökbe is fogadhatunk, de a már egy éve a szülő gyámsága alatt álló gyermek is bele számít a támogatás kereteibe. Másik lényeges szempont, hogy a fiatal házaspárok egyik tagjának nem szabad elérnie a 40. életévét. A CSOK tehát óriási segítség az induláshoz és ahhoz, hogy a lehető legjobb körülmények között várhassa két ember a gyermekét. Ha van lehetőségünk rá, beszéljünk a családtagjainkkal a CSOK-ról, vagy olyan személyekkel vegyünk fel a kapcsolatot, akiknek van tapasztalata a támogatással kapcsolatban.

A babavárás időszaka alatt a legfontosabb, hogy nyugodt és szeretetteljes környezet legyen biztosítva a kismama számára, így a születendő gyermek is ezeket az energiákat kapja a kezdetektől fogva. Szóljon ez az időszak pihenésről, a feltöltődésről és az új életre való berendezkedésről.

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.