Így romlik a figyelmünk a digitális korban

Zavar a rendszerben

Tudomány

Nehezebben koncentrálunk a könyvekre, de még az online cikkeket sem tudjuk végigolvasni anélkül, hogy közben újabb és újabb ablakokat nyitnánk meg. Egyre több szakember beszél a figyelem válságáról, amiért döntő részben a digitális világ nagyon is tudatosan megkonstruált működése felel.

Egy kismintás amerikai kutatásban a kísérleti személyeknek úgy kellett IQ-tesztet teljesíteniük, hogy időnként „technológiai figyelemeltereléssel” zavarták meg őket: a mobiljuk kijelzőjén néha felvillant egy új e-mailről vagy SMS-ről szóló értesítés. A vizsgálati alanyok éppen csak egy pillanatra néztek a kijelzőre feladatvégzés közben, mégis 10 ponttal „esett” az IQ-juk ahhoz képest, amikor háborítatlanul tölthették ki a tesztet. Egy hasonló kísérletben a koncentrációt megzavaró üzenetekkel bombázott diákok 20 százalékkal rosszabbul teljesítettek azokhoz képest, akikkel a teszt alatt kikapcsoltatták telefonjaikat, de más kutatások szerint ez a teljesítményromlás a 30 százalékot is elérheti.

A felmérések szerint az átlagos amerikai dolgozót hárompercenként félbeszakítja valamilyen figyelemelterelő inger, a Fortune 500-as nagyvállalatok vezetőinek pedig mindössze huszonnyolc percnyi zavartalan idő jut naponta. Ráadásul Michael Posner, a University of Oregon kutatója azt is megállapította, ha egyszer kizökkenünk, körülbelül huszonhárom percre van szükségünk ahhoz, hogy visszatérjünk az eredeti, mély koncentrációs állapothoz.

A fenti adatok Johann Hari Stolen Focus című (hamarosan magyarul is megjelenő) kötetéből származnak. Hari könyve abból a mindennapi tapasztalásból született, amellyel mindannyian szembesülünk, amikor nem tudunk elolvasni egy cikket anélkül, hogy közben átkattintanánk három másik oldalra; amikor félbeszakítunk egy tevékenységet, mert hirtelen eszünkbe jut valami fontos elintéznivaló, hogy az újabb feladat megkezdése után alig pár másodperccel megint máson gondolkozzunk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk