Így maradj egészséges egész évben

  • (fizetett tartalom)
  • 2021. augusztus 1.

Lélek

Egészségesnek lenni minden egyes nap bizony nem kis kihívást jelent az életben. Azonban ne aggódj, hiszen rengeteg hasznos dolgot tehetsz annak érdekében, hogy még a legzordabb téli időszakban is elkerüld a fertőzések okozta megbetegedéseket. Hogyan őrizd meg egészséged egyszerűen betartható praktikákkal? Mutatjuk!

Hogyan maradj egészséges az év 365 napján?

Erre az 5 tanácsra figyelj oda:

Légy aktív!

Az egészséges és kiegyensúlyozott mindennapokhoz célszerű fitten tartani magad. Ugyanis rendszeres mozgással felpörgeted az anyagcseréd, bizonyítottan jobb közérzetet teremtesz, és még szemmel látható eredményeket is fel tudsz mutatni. Emellett növekszik a tüdőd oxigénfelvevő kapacitása is, amely éjszaka is megkönnyítheti a légzést.

Mennyit ajánlott edzeni? Legalább heti kétszer 1 órát. Legalábbis a WHO javaslata szerint, de tanácsos inkább 3-4 alkalommal is edzeni hetente. Így az irodai munkát végzők is kellően megerősíthetik a központi izmokat.Milyen mozgásformákkal lendülhetsz formába? Hosszú séták Futás Aerob és anaerob edzések Konditermi edzés Kardió edzésekÉtkezz egészségesen!

Szervezetednek minőségi tápanyagokra van szüksége a megfelelő funkcionáláshoz. Helyes táplálkozással erősíted az immunrendszered, feszesebb bőrt és fényesebb hajat teremtesz, emellett pedig a közérzeted is hatékonyan javítod.

Milyen ételek kerüljenek a tányérodra? Rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek. A rostok elősegítik a problémamentes emésztést, amelynek köszönhetően enyhíthetők az esetleges gyomor- és emésztőrendszeri panaszok is. Teljes kiőrlésű pékáruk. A fehér lisztből készült termékekkel ellentétben a teljes kiőrlésű kenyerekben, kiflikben és zsemlékben megtalálhatók azok a finom magvak, amelyek értékes tápanyagokban bővelkednek. A teljes kiőrlésű áruknak pedig a magnéziumtartalmuk is magasabb. Fehérjedús fogások. A fehérjék szintén szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, illetve az izomzat és a csontozat hatékony működésének fenntartásában. Húsok terén tanácsos a fehér húsokat választani, zöldségek közül pedig többek között a babot, a brokkolit és a lencsét célszerű a kosárba tenni.Menj el általános orvosi vizsgálatra!

Technology, internet and people concept - happy attractive woman with tablet computer showing thumbs up at home

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy korai diagnosztizációval mennyivel könnyebb és gyorsabb a betegségeket kezelni. Ehhez pedig nem kell mást tenned, csupán elmenni egy kb. 10-15 perces orvosi vizsgálatra. Akár a háziorvosodhoz, akár magánrendelőbe mész, a szűrővizsgálatok a lehető legnagyobb segítséget jelentik egészséged hosszú távú fenntartásához.

Melyek a legfontosabb szűrővizsgálatok? Nagylabor vizsgálat Tüdőszűrés Fogászati szűrés Látásvizsgálat Urológiai vizsgálat Nőgyógyászati szűrés VastagbélszűrésMi a helyzet a koronavírussal?

Egészségünket tekintve napjainkban a COVID-19 az egyik legfontosabb téma. Sokan pedig szeretnék tudni, hogy elkapták-e a vírust vagy sem. Ez különösen az őszi és téli hónapokban lehet aktuálisabb, de már mindenképpen érdemes a koronavírus tesztet is a fontos szűrővizsgálatok közé sorolni. PCR teszt segítségével pedig akár a megfertőződés utáni 2-4. napon is kimutatható a koronavírus jelenléte.

Készülj fel az évszakok sajátosságaira!

A forró nyári nappalok és a fogcsikorgatóan hideg téli esték egészen különböző módon terhelik meg a szervezetet. Amíg a kánikulában könnyen dehidratáltság és hőguta léphet fel, addig a fagyos éjszakákon akár percek alatt is kihűlhet a szervezet. Éppen ezért Neked is alkalmazkodni kell a változó körülményekhez.

Hogyan tedd mindezt? Nyáron fokozottan figyelj oda a folyadékbevitelre! A hideg időszakokban öltözz melegen az ízületeid védelme érdekében! Télen gondoskodj a D-vitamin utánpótlásról!Pihenj!

Végül a legfontosabb: szervezeted csak akkor töltődik fel igazán, ha megfelelő mennyiségű és minőségű alvásban van része. Mivel pihenés közben gyűjtesz fizikai és szellemi erőt a következő nap próbatételeihez, ezért a normális alvás az egészséges élet alapfeltételét jelenti.

Hogyan alakíts ki helyes alvási szokásokat? Ébredj mindig ugyanabban az időpontban! Feküdj mindig ugyanabban az időpontban! Alvás előtt 1 órával tegyél félre minden digitális eszközt! Lefekvés előtt már kerüld a kiadós étkezéseket!

Ha az év minden napján egészséges szeretnél maradni, figyelj oda a hétköznapi szokásaidra! Sportolj rendszeresen, étkezz egészségesen és változatosan, emellett figyelj az adott évszak kihívásaira is. Emellett aludj eleget a szorgos napok után, és a rendszeres szűrővizsgálatokon se felejts el részt venni!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.