Passau püspöke is elgondolkodtatónak tartja a cölibátus felszámolását

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 18.

Lélek

A meglehetősen sármos német katolikus pap Ferenc pápa felvetésére reagált.

Miután múlt héten Ferenc pápa egy lapinterjúban arról beszélt, hogy az egyház felülvizsgálhatja a római katolikus papok számára kötelezően előírt nőtlenséget, szombaton Passau püspöke is úgy nyilatkozott, hogy támogatja, hogy vita kezdődjön a kérdésről.

"A cölibátus Jézus életmódja. De ha társadalmunkban oly sokan nem tudnak így élni, és egyre zsugorodik azok száma, akik sikeresen meg tudják ezt élni és ki tudnak benne teljesedni, akkor el kell gondolkodnunk"- fogalmazott Stefan Oster a Passauer Neue Presse című lap szombati számában megjelent interjúban, amelyet az MTI idéz.

Oster szerint a múltban a papok olyan közösségekben éltek, amelyek osztották értékeit és támogatták életvitelében, ma viszont potenciálisan ki van téve "internetes kísértéseknek" olyan közösségekben, amelyek mindenféle életmódra nyitottak, a papi életmódot viszont "furának" tartják.

A püspök úgy véli, hogy a cölibátus nem kulcseleme a papi felszentelésnek.

Kitért arra is, hogy a Vatikánhoz tartozó keleti egyházakban szolgálnak nős papok, és azok a protestáns lelkészek, akik katolikus hitre térnek és katolikus papokká válnak, szintén "természetesen" nős emberek maradnak.

A pápa az előző héten egy argentin lapnak nyilatkozva beszélt arról, hogy a cölibátus "ideiglenes előírás", nem "örökkévaló, mint a papi felszentelés", és elképzelhető a felülvizsgálata.

A paphiánnyal küzdő Amazónia egyes vidékein már 2020-ban felvetődött a cölibátus kiiktatása, ám akkor a katolikus egyházfő még visszautasította a javaslatot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk