Vallási propaganda és fundamentalizmus a közoktatásban

Eljöttek a gyerekeidért

Belpol

A kormány ellehetetlenítette, hogy az oktatási intézményekben szakmai és civil szervezetek segítsék a gyermekek és fiatalok szexuális felvilágosítását, fejlődését. A gyakran külföldről finanszírozott vagy támogatott keresztény fundamentalista nem kormányzati szervezetek, NGO-k viszont gőzerővel ténykedhetnek a közoktatásban, és még inkább azon kívül.

Immár két éve, hogy a kormány csak a nyilvántartásba vett civil szervezeteknek engedélyezi az iskolai szexuális felvilágosítást, és ezzel együtt a más témákban, például a drogfogyasztásról és a testi, szellemi egészségfejlesztésről tartott előadásokat. Erre szolgáló nyilvántartást azóta sem hoztak létre.

A 2021. évi LXXIX. „gyermekvédelmi” törvény (a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról) így fogalmaz: „a nevelési-oktatási intézmény saját pedagógus-munkakörben foglalkoztatott alkalmazottján és az intézményben iskola-egészségügyi szolgálatot ellátó szakemberen és az intézménnyel kötött együttműködési megállapodással rendelkező állami szerven kívül” senki más nem tarthat ilyen foglalkozást.

Több magyarországi szervezet (például a Magyar Pszichiátriai Társaság) már a törvény elfogadásakor felhívta a figyelmet a várható következményekre: szakmai segítség híján a szexuális kisebbséghez tartozó gyermekek, fiatalok egyedül, a kérdéseikre pedig válasz nélkül maradhatnak. Valójában nemcsak ők, hanem mindenki, gyakran a szülőket is beleértve.

Ha Orbán Viktorra hallgatunk, a probléma első ránézésre nem tűnik jelentősnek. A törvény elfogadása idején egyik Szamizdatában azt írta: „Az új magyar törvény csak világosan rögzíti, hogy a gyermekek szexuális neveléséről kizárólag a szülő dönthet. Az iskolai nevelés nem állhat ellentétben a szülő akaratával, az legfeljebb csak kiegészítő lehet, formáját és tartalmát pontosan meg kell határozni, és a szülők egyetértéséhez kell kötni.”

A szülők azonban egyetlen statisztika szerint sem szerepelnek az első helyen azon csoportok között, akiket a gyerekek és a kamaszok a szexualitás témájában megkérdeznek. Így a gyerekek érthetően még nagyobb arányban fordulnak a barátokhoz, az internethez és a pornográfiához.

Arra voltam kíváncsi, hogy ezt az újonnan keletkezett űrt be akarják-e tölteni a keresztény egyházak, közösségek és civil szervezetek. Közülük is az utóbbi két csoportra fókuszáltam, ugyanis a történelmi egyházakkal kapcsolatban nem lehetnek illúzióink. A 14 legnagyobb történelmi egyház 2021 decemberében adott ki közös nyilatkozatot a házasság, a család és az emberi méltóság védelmében, kijelentve például, hogy házasság csak férfi és nő között köttethet. Márpedig a kormány a keresztény egyházak eddig is kiadós és bőséges támogatására az utóbbi egy évben rátett még egy lapáttal, további milliárdokkal és jelentős infrastruktúrával árasztotta el a hittan- és erkölcsoktatás emberi és szervezeti erőforrásait. A keresztény intézményrendszer által alkalmazott szakemberek pedig a törvény értelmében kikerülnek annak kizáró hatálya alól.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk