Techcégek harca a meditáció piacáért

Rád csetel Buddha

Lélek

A koronavírus-járvány miatti bezártság és stressz felrobbantotta a meditációs alkalmazások amúgy is növekvő piacát. Soha nem látott tömegek keresik a megvilágosodott nyugalmat a telefonképernyőn, de nem biztos, hogy meg is találják.

„Hiányzol, Máté! Ha majd készen állsz a visszatérésre, mi itt leszünk” – olvasom a meditációs appomtól érkezett szívhez szóló értesítést a telefonomon egy átlagosan stresszes hétfő délelőtt, és egyből eszembe jut egy korábbi mindfulness-értesítésük: „Nem kontrollálhatjuk a tengert, de megtanulhatjuk meglovagolni a hullámokat.” Szóval kösz, épp szörfölök, most nem érek rá meditálni.

A Headspace nevű alkalmazás, a világ piacvezető meditációs és alvástámogató alkalmazása havonta mintegy 2500 forintot emel le a bankszámlámról, amióta előfizettem. Az elején elég sokat meditáltam vele, mostanában viszont már az is megnyugtat, hogy áldozok a saját mentális jóllétemre, és a pénzemért a fentihez hasonló kedves párbeszédeket folytathatok – magammal. De nem lenne fair másokat hibáztatni meditációs renyheségem és hullámzó elköteleződésem miatt: első vezetett alámerülésem, vagyis 2013 óta játsszuk mi ezt a bújócskát Buddhával, nyolc év totálisan rendszertelen meditálás során sem lettem gyakorlott vagy elhivatott, még azt sem mondanám, hogy elpárolgott a szkepszisem. Viszont el sem tudom engedni, tényleg mindig visszatérek. Van egy nagyszerű érzés, amelyre a meditáció miatt kattantam rá: semmit sem csinálok, és ez oké. Gondolatok jönnek-mennek, én csak ülök. Érdekes és kissé ironikus is, hogy léha belső utazásaim ideje alatt a meditáció berobbant a mainstreambe és hatalmas biznisz lett: a piac évente megduplázódik, a teljes szegmensben már közel másfél milliárd dollár van, a tíz legnépszerűbb app 2019-ben 196 millió dollár bevételt produkált, és csak ezután került karanténba a fél világ.

A piacot totálisan uraló, 2015 óta folyamatosan a top 5-ben lévő két nagy cég, a Headspace és a Calm piaci értékét újabb és újabb tőkeemelések után mostanra egyenként durván 2 milliárd dollárra becsülik, és még messze nincsenek a csúcson. Az üzleti előrejelzések szerint a meditációs appok globális piaca lendületes és állandó növekedés mellett 2027-re elérheti a 4,2 milliárd dolláros forgalmat. Vannak, akik úgy látják, hogy a trend soha nem látott esély az emberek mentális jóllétének fejlesztésére és az emberi együttélés minőségének javulására, mások szerint a globális kapitalizmus legújabb lenyugtató, a rendszerből következő szenvedést legitimáló, az elmét gyarmatosító eszközével állunk szemben. A stresszkezelést segítő 10 alkalmas, egyenként 10 perces, appon belüli meditációsorozatot már elvégeztem, talán nagy bajom nem lehet.

 

Tarol a nyugalom

A meditációs alkalmazások 2018-ban törtek a fitnesz/wellness és különböző életmódjavító alkalmazások letöltési listáinak élére. A Calm 2019-ben több mint 90, a Headpseace 56 millió dollár bevételt termelt, ráadásul a vállalati szektorból származó összegek nélkül. 2019-ben 52 millióan töltötték le életükben először valamelyik meditációs alkalmazás ingyenes változatát, ebből 37 millió felhasználó választotta a fenti kettő valamelyikét. A felhasználói aktivitás és az előfizetések száma is folyamatosan nő, 2018-ban mindkét app prémium, fizetős verziójának egy-egymillió előfizetője volt, 2020-ban ugyanez a szám a Headspace-nél már 2, a Calmnál 4 millió. A Calm 2020-as összbevételét 150 és 200 millió dollár közé várják piaci elemzők. Az elmúlt 8 évben a meditáló amerikaiak száma megháromszorozódott, mostanra a lakosság 14,2 százaléka ismerkedett meg a tudat kiürítésének keleti technikájával, de még a meditációt ismerő gyerekek száma is felment 3,1-ről 8,4 százalékra az amerikai egészségügyi hatóságok adatai alapján.

Mindeközben a két legnagyobb meditációs alkalmazás lassan médiabirodalommá alakul, a Headspace már a Netflix kínálatába is becsempészte az absztrakt animációs, meditáló és alvássegítő sorozatait, a rivális HBO-n pedig a rivális Calm árasztja a nyugalmat mélytengeri és magashegyi látképekkel és Keanu Reeves spirituálisan nyilvánvalóan felszabadító kommentárjával. A Calm népszerű ambient zenészekkel keresi a legmegnyugtatóbb zenét, de az alkalmazásban az is előfordul, hogy a kosaras LeBron James dörmögi el, hogyan segítette karrierje során a meditáció. A Head­space-nek szintén van relaxálást, elalvást, vagy éppen otthoni mindfulness fitneszedzést segítő része, de cégeknek és oktatási intézményeknek is nyújt szolgáltatásokat, ha az alkalmazottainak, diákjainak előfizet. Tavaly már 1100 vállalati partnerük volt, a programot a Microsoft Teamsbe is beépítették, de a Google-lal karöltve kisgyerekeknek is népszerűsítik rövid videókkal a meditációt; az amerikai kosárlabdaliga szövetségeseként pedig az NBA játékosainak és dolgozóinak is több ezer előfizetést adnak reklámfelületekért cserébe.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

  • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

  • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

  • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

  • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.