Tartalom

MaNcs 33. évf. 30. sz. (2021-07-29)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A sarokban

Népszavazási kezdeményezéssel hívta fel magára a figyelmet a kormányfő a múlt héten, az eseményt novemberre várhatjuk, és közvetlen következménye abban az értelemben, hogy a törvényhozásnak ilyen vagy olyan végeredmény esetén ilyen vagy olyan törvényt kéne hoznia, nem lesz. (Ez már csak abból a tényből is következik, hogy a kérdések részben értelmetlenek, részben a valósággal csak feltételes kapcsolatban állnak – de erről még lesz szó.)

A szerk.

A szerk.

Másság

Az idei Pride más volt, mint az eddigiek. Más volt, például azért, mert nem az Andrássy úton vonult a menet.

A szerk.

A szerk.

Érzéketlenül

Miközben a kormány százmilliárdos nagyságrendben szórja a közpénzt uszító – ám minden gonoszsága ellenére is mára önmaga paródiájába fulladó –, meleg- és „Brüsszel”-ellenes kampányaira, az Európa számos országában berobbant újabb Covid-hullám lassan Magyarországot is eléri.

Publicisztika

Csillag István

Publicisztika

Útvesztők

Miért akarja koncesszióba adni a kormány az autópályákat?

Június közepén jelent meg az európai közbeszerzési értesítőben a magyar kormány hirdetménye arról, hogy valamennyi magyarországi autópályát, a létezőket és majdan megépítendőket is koncesszióba kívánja adni.

Hernádi Elvira

Publicisztika

Velünk élő féltudás

Előválasztásról, homofóbiáról

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Egotrip
Külpol

Interjú

Külpol

„A helyzet eszkalálódhat”

R. Daniel Kelemen politológus, jogász, az EU szakértője, az uniós források befagyasztásának lehetőségéről

Zöldpárti európai parlamenti képviselők felkérésére három nemzetközi alkotmányjogász alapos elemzést írt arról, hogy az Európai Bizottság jogszerűen büntethetné a magyar kormányt az uniós források megvonásával – sőt, ez hovatovább a kötelessége is lenne. Az irat vagy megtalálja az utat a Bizottsághoz, vagy nem – a tartalmáról az egyik szerzőt, a New Brunswick-i Rutgers University professzorát faggattuk.

Belpol

A Pegasus-botrány és az Orbán-kormány

Belpol

Besurranók

Egymásra mutogatnak, titkolóznak, terelnek a kor­mány­tagok a Pegasus-botrányról. Fogunk-e valaha tisztán látni abban, hogy bevetették-e a Pegasust magyar állampolgárok, politikusok, közéleti személyiségek, újságírók ellen?

Beragadt a revolvermédia ravasza: a Pesti Tv első éve

Belpol

Csak fiataloknak!

Miután több munkatárs bérét nem tudta időben kifizetni a programgyártásért felelős cég, Vaszily Miklós tulajdonos vizsgálatot indított. Bár a Pesti Tv-hez közeli forrásunk szerint nem a pazarlás miatt nincs pénz, szerinte is ráférne a tévére, hogy egy profi szakember gatyába rázza.

Korrupció az építőiparban

Belpol

Okosba’ játszani    

Túlárazott munkavégzés, kenőpénzek, az alapanyagokkal való ügyeskedés – mindezek következtében fekete milliárdok kerülnek különböző zsebekbe.

Könyv

Nekrológ

Könyv

Merre vannak?  

Kántor Péter (1949–2021)

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.

Interjú

Könyv

„Nem hezitált”

Pálfy Eszter irodalomtörténész, szerkesztő Szerb Antalról

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

Kritika

Könyv

Kritika

A szamuráj reggelije

Kazuo Ishiguro: Vigasztalanok; Klara és a Nap

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Kiállítás

Kritika

Szervezett szervezetlenség

Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

Színház

Kritika

Becsapódás

Dennis Kelly: Árvák

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Velencei Építészeti Biennálé

Kritika

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Színház

Kritika

Páholyból

Hidegháborús színházi gyűjtemény

Félig színháztörténeti forrás, félig hírszerzési kuriózum, s egészében a kölcsönös meg nem értés nagy példatára: ez az OSA netes felületén böngészhetővé tett Hidegháborús színházi gyűjtemény, amely a Szabad Európa Rádió New York-i irodájának magyar színházi mappáját, valamint a rádió kutatóintézetének személyi aktáiból merített válogatást kínálja most megismerésre.

Torrentmozi

Kritika

Kisujjgyak

Steven Soderbergh: No Sudden Move

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

Film

Kritika

Mielőtt eltűnik végleg

Letizia Lamartire: Roberto Baggio, az isteni Copfocska

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Zene

Interjú

Zene

„Összeáll egy nagy egésszé”

Gressai Ferdinánd zenész  

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Diana esküvője

1981. július 29. Abolhasszán Baniszadr iráni elnök Párizsba látogat; megszületik Fernando Alonso spanyol autóversenyző; Lady Diana Spencer összeházasodik Károly herceggel.

Visszhang: folyóirat

Visszhang

Fordulat 28. Kritikai pedagógia

A baloldali kritikai elmélet egyik hazai bölcsőjének számító Társadalomelméleti Kollégium (TEK) periodikájának témaválasztása távolról sem véletlen.

Visszhang: lemez

Visszhang

Dee Gees: Hail Satin

„Poposak és szinte táncolhatóak is, valami mégis hiányzik” – írtuk februárban a Foo Fighters legújabb lemezéről, hozzátéve, hogy a Medicine at Midnight a zenekar eddig leggyengébb lemeze.

Visszhang: lemez

Visszhang

Darkside: Spiral

Egyszeri alkalomnak tűnt, amikor a két New Yorkban élő és alkotó, öntörvényű zenekészítő Darkside néven összebútorozott egy kiváló lemez erejéig.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/30.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/30.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Film

tévésmaci

Film

Békavonulás

Amikor Sztupa és Troché a történeteket keresték, nem azon rágták magukat, hogy vannak-e vagy nincsenek történetek, hanem azon, hogy hogyan kapcsolódik az ember, hogyan kapcsolódnak ők maguk a történetekhez, akár legyenek azok, akár nem.

Tudomány

Pusztító tüzek Szibériában

Tudomány

Az olvadás ára

Lángokban áll a kelet-szibériai erdőség jó része, és tűzvész pusztít a kiolvadóban lévő tőzeglápokon is. A hatások mind rövid, mind hosszabb távon katasztrofálisak lehetnek.

Lélek

Techcégek harca a meditáció piacáért

Lélek

Rád csetel Buddha

A koronavírus-járvány miatti bezártság és stressz felrobbantotta a meditációs alkalmazások amúgy is növekvő piacát. Soha nem látott tömegek keresik a megvilágosodott nyugalmat a telefonképernyőn, de nem biztos, hogy meg is találják.

Az extrém esetek kezelése a call centereknél

Lélek

„Nem találtam protokollt”

„Jöhet a végrehajtó, nyugodtan. Mire ideér, megölöm magam!” – mondja az adós. Mást felel erre az ügyfélszolgálati munkatárs Nagy-Britanniában, és mást Magyarországon, de az is érdekes, mi történik ezután ezzel a két emberrel.

Gasztro