„Miniszterek, imádkozzatok” – minden kormánytagot megverselt Szőcs Géza

  • - urfi -
  • 2017. szeptember 1.

Lélek

Káprázatos naplóbejegyzésében az Orbán Viktorral folytatott intim beszélgetéseiről is beszámol a koszorús közpénzköltő.

Szőcs Gézával legutóbb akkor találkozhatott a figyelmes olvasó, amikor a HVG megírta, hogy 400 millió adóforintból fog start up vállalkozásokat menedzselni. Előtte egy másik közpénznyelő projekttel, a milánói expóval és annak sámándobként emlegetett pavilonjával keltett feltűnést. De a miniszterelnöki megbízottnak van egy másik élete, amelyre érdemtelenül kevés figyelem jut: az Irodalmi Jelen portálján folyamatosan közöl verseket, prózákat, tárcákat, naplókat. Mindezek mellett interjúsorozatot (!) is készített vele beosztottja, a PEN Klub és az állami íróakadémia munkatársa, Farkas Wellmann Endre. Ezek a félévente megejtett a beszélgetések, úgy tűnik, abbamaradtak, ami öreg hiba, mert ilyen nekivadult alákérdezéseket máshol nem nagyon olvashatunk.

Szőcs most a naplójegyzeteinek illatos csokrát nyújtja át az olvasónak. Az „európai menekültválsággal” indít, amely szerinte akkor következik majd be, amikor az európaiaknak kell menekülniük a „militáns iszlám” „gyilkolhatnám harcosai” elől. Ezután beszámol róla, miről szokott beszélgetni Orbán Viktorral: először is „a világról”, továbbá „Guttmann Béláról vagy a nemzet helyzetéről, a jövő gondjairól és ígéreteiről, vagy esetleg csak az arad-hegyaljai kadarkáról”, illetve „bármiről”.

Orbán és Szőcs júniusban

Orbán és Szőcs júniusban

Fotó: MTI

Egyik beszélgetésüket szerencsére részletesebben is felidézi. Ez alkalommal Szőcs megkérdezte Orbánt, „miért nem elemzi a fellépéseiről, nyilvános szerepléseiről készült filmfelvételeket. És hogy nem tartja-e fontosnak, amennyiben szükségesnek látszana, alakítani valamennyit – szép magyar szóval – az imázsán, fazonírozni”. A jóságos Orbán Viktor nem sértődött meg a kérdésen, hanem: „Hosszú fejtegetést rögtönzött az én körvonalairól, illetve határairól. Az énről és a belső és külső énkép viszonyáról, a látszatokról és arról, hogy önképünk manipulálása, az idomulás mások tetszéséhez hogyan indít el az önfeladás, az önmegsemmisítés felé”. Amiből Szőcs levonja a tanulságot: „O.V. ebben is öntörvényű, nem idomul. Az, aki – nem pedig az, akinek látni szeretnék. Politikusoknál ez nagyon ritka.”

Nem idézem tovább a méltató szavakat, még az Orbán páratlan vendégszeretetét és látnoki képességeit leíró passzusokat sem, még azt sem, hogy mit idéz egyetértőleg a miniszterelnöki megbízott a Narancsból – mert a bejegyzés legjobb része még hátravan.

Miniszterek érkeznek a kormányülésre

– ez a címe annak a versciklusnak, amely iskolás bökversek színvonalán mutatja be a kormány minden egyes tagját.

Az emberminiszterről szóló „strófavázlatnak” kicsit döcög a ritmusa, de kárpótlásképpen angyali kíséretet kap Balog Zoltán:

 

„Kísérik protestáns angyalok:

kilép a liftből, jő Balog.

Miniszterek, imádkozzatok.

Az ima-kassza kimerült,

úgyhogy sok imát hozzatok.”

 

A fölművelésügyi miniszterről viszont egyetlen tömör, pattogós négysorosban mindent elmond Szőcs, amit tudni érdemes:

 

„Nyakában cséplőgép,

ki ez a vándor?

Karcagról indult.

Fazekas Sándor.”

 

Lázár is megkapta a maga szójátékát:

 

„Ő a lézer-szemű Lázár,

aki vele ujjat húzna,

arra gyász és arra frász vár.”

 

Rogán Antalról sem írt még soha senki ilyen gyöngéd, játékos szeretettel:

 

„Forgószárny zúg: helikopter.

Abból lép ki Rogán Tóni.

Biztonságos aláírást

senki nem tud jobbat róni.

Kezében márkás telóval

rád köszön könnyed helóval.”

 

És mielőtt a miniszterelnököt érthetetlen okokból kobrához hasonlító záróstrófát elolvasnánk, felteszem halkan a kérdést: vajon mit szólna ezekhez a szervilis csasztuskákhoz a 30 évvel ezelőtti Szőcs Géza, a hatalom által üldözött progresszív költő?

 

„És a miniszterelnök,

persze hogy ő is eljött.

És úgy néz ez az Orbán:

valahogy kobra-formán!

Valahogy furcsa csönd lesz,

s ez a csenevész

dal is elenyész.”

 

(A dalciklust először az Index szúrta ki.)

Figyelmébe ajánljuk