20 millióval támogatja a MOL a középiskolások önkéntes programjait

  • (x)
  • 2014. december 5.

Lokál

Közel 100 iskolai közösségi szolgálati program kapott támogatást összesen 20 millió forint értékben a KÖSZ! Program keretében, amelyet a MOL Új Európa Alapítványa hirdetett meg. (x)

JÓ CÉLOK:

A KÖSZ! Program célja, hogy a támogatott civil szervezetek az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítsanak meg a középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai számára. A program szeretné elősegíteni, hogy minél több diák elvégezze a 2016. évtől az érettségi feltételének számító Iskolai Közösségi Szolgálatot és ennek során olyan élményben legyen része, ami motiválhatja őt a további önkéntes tevékenységre.

Ónodi Eszter és Szilágyi Áron ételt oszt a KÖSZ! Program keretében

Ónodi Eszter és Szilágyi Áron ételt oszt a KÖSZ! Program keretében

 

JÓ PÁLYÁZAT:

A KÖSZ! Programot a MOL Új Európa Alapítvány hirdette meg szeptemberben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel, mint szakmai partnerrel együttműködésben. A pályázatra civil szervezetek, valamint egyházi szervezetek és intézmények pályázhattak olyan iskolai közösségi szolgálati projektek megvalósítására, amelyek megfelelnek a törvényi előírásoknak. Feltétel volt az is, hogy a programtervek segítségével a diákok 2015-ben két félév alatt kb. 20 óra közösségi szolgálatot tudjanak teljesíteni. A pályázatokat az OFI és az Új Európa Alapítvány által felkért szakértők bírálták el.

JÓ SZÁMOK:

A szeptemberben meghirdetett pályázatra összesen 268 pályamunka érkezett, ezekből 97-et tudott díjazni a kuratórium. 50 úgynevezett nagyprojekt kap finanszírozást – ezekben átlagosan 10-30 diák vesz részt, míg a 47 kisprojektekben 3-5 fő. A támogatott projektekből 23 a szociális, 21 a kulturális és közösségi kategóriából, 19 pedig a sport- és szabadidős kategóriából került ki. Kapott még támogatást 14 környezetvédelmi, 8 oktatási és 2 egészségügyi projekt is. A nyertes pályázók között 71 civil és 26 egyházi szervezet található.

JÓ TÁMOGATÓK:

Szollár Domokos a MOL kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy a projekt illeszkedik a MOL társadalmi felelősségvállalási koncepciójához, amelyben főszerepet kap a szolidaritás, és a másokért, valamint a közösségért vállalt felelősség. „Nagy öröm számunkra, hogy beállhattunk egy kezdeményezés mellé és ezzel is hozzájárulhatunk az önkéntesség népszerűsítéséhez. Ahogy a program indításakor is hangsúlyoztam, a legfontosabb, hogy a vérünkben legyen az önkéntesség és a segítségnyújtás alaptermészetünkké váljon. Ez lesz a jele annak, hogy a társadalmunk egészségesebbé vált.

JÓ PROGRAMOK:

A támogatott projektek között van többek között a Budapest Bike Maffia (BBM) egyesület, amely olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. A szervezet szeretné elérni, hogy változzon a szegényekkel és hajléktalanokkal szembeni negatív attitűd és növekedjen az empátia. A projektben 50 diák vesz részt.

A KÖSZ! Programban szintén támogatásban részesült a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület nyertes projektje, akik két védett természeti területen, a Budai Sas-hegyen és a XII. kerületben végeznek természet- és környezetvédelmi feladatokat diákokkal. A tervek között szerepel a hulladékmentesítés, az özön növények visszaszorítása, mesterséges madárodúk kihelyezése és a kijelölt turista utak karbantartási munkái.

A Kontúr Egyesület az esélyegyenlőség javítását tűzte ki célul. A diákok kiemelt programjukba, a "Hős utcai projekt"-be tudnak bekapcsolódni Budapest X. kerületében. Céljuk, hogy a gyerekes családok és a gyerekek érdekeit és szükségleteit szem előtt tartva és erre építve élesszék újjá a helyi közösséget. Programjuk két fontos eleme ezért a gyerekeknek szervezett szabadidős programok valamint a Szociális Cirkusszal közös programjuk, azaz zsonglőrmutatványok betanulása és előadása.

false

További információ:

Gáborné Haáz Andrea

haaz [dot] andrea [at] ujeuropaalapitvany [dot] hu

0670 373 4384

 

Fábián Attila

fabian [dot] attila [at] salt [dot] hu

0620 341 0831

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?