65 százalékkal többen bicikliztek idén januárban Budapesten, mint egy évvel korábban

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Lokál

A számlálók még soha nem mértek ennyi kerékpározót.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) négy, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 64,3 százalékkal nagyobb forgalmat mértek 2021 januárjában az előző év azonos hónapjához képest. A számlálók még soha nem mértek ennyi kerékpározót ezeken az útvonalakon - közölte a Magyar Kerékpárosklub kedden az MTI-vel.

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese a szervezet közleményében azt írta, hogy

  • a legnagyobb, majdnem 80 százalékos emelkedés a Bem rakparton
  • és a Weiss Manfréd úton volt januárban,
  • de a Hungária körút
  • és az Árpád híd bringaútján is jelentős a növekedés.

Az első, 2017 januárjában végzett mérési eredmények háromszorosát számolták idén januárban a Bem rakparton és mintegy kétszeresét a Csepelre vezető Weiss Manfréd úton és a Hungária körúton. Az idei számok illeszkednek a 2020-as növekedési trendhez, amikor 15 százalékkal több kerékpározót mértek az előző évhez képest. A legnagyobb, 61 százalékos növekedés decemberben történt - tette hozzá.

A kerékpárosklub szerint azért is figyelemreméltó a növekedés, mert a kijárási korlátozások, az egyetemek, a vendéglátóhelyek bezárása és a nagyon sok munkahelyen bevezetett otthoni munkavégzés miatt kevesebben közlekedtek a fővárosban.

Egyre többen rájönnek, hogy a kerékpár télen is a legszabadabb, legmegbízhatóbb, legegészségesebb közlekedési eszköz - olvasható a közleményben.

Azzal, hogy a fővárosban az időjárásnak és az infrastruktúrának köszönhetően télen is lehet, sőt, érdemes kerékpározni, néhány napja terjedelmesebb cikkben foglalkoztunk.

Figyelmébe ajánljuk