Állomásról állomásra LIII.

A ló meghalt

Dunakeszi

  • - legát -
  • 2015. szeptember 27.

Lokál

Valaha a legmodernebb állomás volt, most szégyenteljes pusztulat, ami egy „korszerű” Trianon-emlékművel néz farkasszemet.

A peronon díszburkolat, a parkoló az átlagnál szebb, és akkor még nem is szóltunk a környező új építésű házakról, hát még Demeter István robusztus alkotásáról, amit a Dunakeszi Lokálpatrióta Kör emeltetett 2005-ben. A szánkózódombra helyezett sziklák a szent koronát viselik, amit pont úgy döntött meg a mester, hogy a csúcsán lévő ferde kereszt meredjen az égnek. A magasztos összhatást azonban beárnyékolja a koszlott vasútállomás épülete. Tippünk sincs, hogy mikor pucolhatták be, festhették ki (10, 20, 50 éve?, tán sárgára?), miközben pár lépésre a bejárattól tábla hirdeti, hogy mekkora pénzeket feccöltek itt a felújításba. Az épület első ránézésre életveszélyesnek tűnik, biztató jel, hogy a pénztárat nem rakták ki valami konténerbe, és a váró­terembe is be lehet menni. Való igaz, láttunk ennél már sokkal rondábbat is, ám az elképzelhetetlen, hogy itt egykor az úri közönség várakozott volna a pesti vonatra az átlagoshoz képest luxuskörülmények között.

De minden más egyéb is, ami itt 100-120 évvel ezelőtt zajlott, ma már olyannak tűnik, mint egy mese. Dunakeszi ugyanis azután lépett a fejlődés útjára, s vált országos jelentőségűvé, hogy a vele szomszédos vadászterületet a lóversenysport fellegvárává tették. 1889-ben a Széchenyi alapította Magyar Lovaregylet megvásárolta a faluhoz (korabeli szóhasználattal: Dunakesz) tartozó Alagpusztát, ahol brit mér­nö­­kök bevonásával versenypálya-, tréning­telep- és istállóépítésbe kezdtek. A gróf Bat­thyány Ödön vezette egylet nem aprózta el, a tekintélyes és hatalmas vagyonnal rendelkező tagság Európa legnívósabb „lóvárosát” kívánta felépíteni, a világ legjelentősebb versenylóközpontja, az angol Newmarket vetélytársának szánták. Az építkezés egy évvel később kezdődött, 1891 áprilisában pedig már derbit rendeztek az új versenypályán. Az első nyerítések idején a vonat már megszokott látványosságnak számított a környéken, hiszen az akkori – jelentéktelen – dunakeszi állomás egyidős volt a magyar vasúttal. Mi több, bekerült a hazai közlekedéstörténetbe, mert amikor elindult a leg­első szerelvény Pestről Vácra (1846. július 15-én), nemcsak azt jegyezték fel, hogy Petőfi Sándor is az utasok között volt, de azt is, hogy a vonat épp Dunakeszin gyűjtött 10 percig erőt. Persze e szünettel is 59 perc alatt teljesítette a 33,6 kilométeres távot.

Az kétségtelen, hogy a következő több mint ötven éve alatt csak annyit jegyeztek fel a vasútállomásról, hogy versenynapokon minden alkalommal botrányos tömegjelenetek helyszínévé vált a pályától eleve távoli létesítmény és környéke. Így a MÁV lépéskényszerbe került, hiszen a reklamálók között minden bizonnyal befolyásos személyek is lehettek. Az illetékesek jó magyar szokás szerint nem is riadtak vissza a feladattól, felhúztak a falu végén egy másik, sokkal nagyobb vasútállomást, ami a Dunakesz-Alag nevet kapta. „A kereskedelmi miniszter a nagy vasúti kölcsön első részletéből építtette a váczi osztálymérnökség felügyelete alatt az új állomást, mely a szakértők szerint a MÁV legmodernebbül berendezett állomása. Az új épület egy kilométer távolban van Dunakesztől, mely hatvanezer forinton az utakat hozta rendbe, hogy az állomás könnyen hozzáférhetővé legyen. E naptól kezdve a vasutak csak itt állnak meg, s a régi állomást a tisztviselők lakásainak alakítják át” – írta a megnyitó után az Országos Hírlap 1898. október 14-én, s ekkor úgy tűnt, hogy a ló lesz itt a címerállat, a büszkeség záloga.

Csakhogy e dicsőség 1910-től az immár önállósult Alagot illette, ahol valóban a világ egyik legkorszerűbb lovasközpontja jött létre és működött az 1951-es államosításig, míg Dunakeszi fejlődése más irányt vett. 1926-ban megnyílt a MÁV hatalmas javítóüzeme (durr, még egy vasútállomás, Dunakeszi-Gyártelep néven), és ekkor már teljesen egyértelművé vált, hogy az ipari beruházásoké a jövő. Nem csoda, hogy egyre több vállalkozás vetette meg itt a lábát, amelyek a lósporttal ellentétben a második világháború után is – igaz, államosítva – kiemelkedő jelentőséggel bírtak. Időközben még egy vasúti megállóhely létesült a településen (Dunakeszi-alsó), és a buszközlekedés is egyre fontosabbá vált, szóval a külvárosban lévő „nagyállomás” folyamatosan veszített jelentőségéből. A kilencvenes évekre pedig ugyanolyan lepusztult állomásépületté vált, mint oly sok társa.

Reménykeltő ugyan, hogy az épület nemrég az önkormányzat tulajdonába, helyi védelem alá került, így esetleges jövőbeni felújítása csak az eredeti állapotának megfelelő módon valósulhat meg, ám hogy ez mikor várható, vagy megtörténik-e egyáltalán, arról semmit nem tudni. Aggodalomra még sincs ok, láttunk már csodát, nézzék csak meg a felcsúti állomást! Pár évvel ezelőtt az még ennél is ramatyabb állapotban volt.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.