Tartalom

(2015-08-27)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Publicisztika

Berlinger Edina–Megyeri Krisztina

Publicisztika

Kiszorítós

A minimumponthatár emelésének hatása a felsőoktatásban

A felsőoktatásban az alap- és osztatlan képzésekbe való bekerülésekhez szükséges minimumponthatár 2009-ben még 160 volt, idén 280, jövőre pedig 300 lesz. Ha a többletpontokat nem számítjuk, akkor színjeles bizonyítvánnyal és érettségivel maximum 400 pontot lehet elérni. Tehát jövőre a bejutáshoz minimum 75 százalékos teljesítményre lesz szükség. Sőt, 2020-tól középfokú nyelvvizsga is kell majd a felsőfokú tanulmányok elkezdéséhez.

Rudas János

Publicisztika

Kire hasonlít a gyerek?

„Aki nincs velem, az ellenem van…” (Máté 12,30) „Aki nincs ellenünk/ellenetek, az velünk/veletek van.” (Márk 9,40 és Lukács 9,50)

Egotrip

Sajó László

Egotrip

Öt és feles

Vándor, bottal a kezében

Most már hívhatom fűnek is (Ratkó József) in memoriam Kovácsy Tibor

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Milyen falunap?

Művelődési periodika is lévén, két írásművet van szerencsénk kedves olvasóink figyelmébe ajánlani – tisztán az alábbiak könnyebb értelmezését elősegítendő. Az első Rejtő Jenő széles körben ismert műve, a Három testőr Afrikában, a másik pedig egy néhány oldallal beljebb található szívszorító írás a Bódvalenkei Vigasságok nevet viselő, szimpatikus túlélési kísérletről.

A szerk.

A szerk.

Családi gazdálkodók

A nemzeti szólamokkal palástolt politikai-gazdasági mohóság és gazemberség az elmúlt 25 évben mindig a földügyben tárulkozott föl a legtisztábban.

Külpol

Putyin propagandagépezete

Külpol

Patyomkin digitális falvai

Az orosz elnököt kiszolgáló grandiózus, nagy hozzáértéssel összerakott, az orosz élet minden digitális és analóg szegletét átjáró propagandagépezetnek nem feltételenül az a célja, hogy az orosz választókat meggyőzze a Putyin-mesék igazságáról. Elég, ha a racionális magyarázatokban, a valóságban kételkedni kezdenek.

Belpol
Zene
Színház
Film

Film

Film

Menő fejek

Guy Ritchie: Az U.N.C.L.E. embere

Vészesen fogynak a békében nyugvó hidegháborús kémsorozatok: elesett a The Man from U.N.C.L.E. is, mozifilm lett a hatvanas évek Nyugaton népszerű spy-fi (magyarul: kém-fi) tévésorozatából, mely a nagy tülekedésben az új Mission Impossible és a friss James Bond közé beszuszakolva jött a világra.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Kezeket fel!

Bóta Café

Habár a Budapest Tv pár esztendeje – sokunk fájdalmára! – kiszenvedett, emléke máig velünk él.

Képzőművészet

Őszművészet melléklet - Interjú

Képzőművészet

„Fáradjanak ki, ez most igazi!”

Nánay Fanni, a PLACCC Fesztivál főszervezője

Szeptemberben lesz a tizedik PLACCC, a helyspecifikus és köztéri művészeti fesztivál, amely 2008 óta vonul ki a kőszínházból a közterületre, nyilvános épületekbe, utcára. Mert színház ott van, ahol a néző. De miért nincs köztéri színház diktatúrákban, miért hiányoznak a hagyományai nálunk? És mit jelent a közterekhez való jogunk?

Múzeumi körkép Párizsból

Képzőművészet

Véletlenek nincsenek

A véletlen nagy tréfa- és tanítómester, viccei didaktikusak, példázatai szórakoztatóak. Párizsban most tucatnyi nagy kiállítás szédíti a nézőt, dönt meg vagy erősít fel benne előítéleteket a 20. és 21. század művészetéről, s miután kizártnak tarthatjuk, hogy Franciaországban a magán-, városi és állami galériák, kiállítóhelyek és múzeumok egyeztessék programjukat, csak abban hihetünk, hogy a véletlen szabta meg a tárlatok egyidejűségét, a sors rendelte egymás mellé vagy környékére az egymástól látszólag tarkán és harsányan elfele tartó bemutatókat, melyek mégis valami hihetetlenül sűrű és gazdag szövetbe kötődnek-hurkolódnak össze. Véletlen szőttes, amiben a szálak rendbe bogozódnak.

Könyv

Könyv

Könyv

Mi a baj a politikával?

Építészet – kritika – írás

Újratervezéshez még a GPS-nek is szüksége van néhány másodpercre, pedig csak az adott koordináták viszonyát mérlegeli egy kiválasztott úthoz. De vajon mennyi időre van szüksége egy szakmának, a társadalom bármelyik szeletének ahhoz, hogy a régi koordináták eltűnése és az újonnan meghatározható irány hiányában újratervezze önmagát? És hogy néz ki ugyanez az elbizonytalanodás kívülről, a szakma, közösség stb. körein túl? Látszik egyáltalán, hogy gáz van? És ha látszik, az gáz?

Lokál

Kultúrházak és közművelődés 1.

Lokál

A hakni és ami mögötte van

A statisztikák szerint tavaly átlagosan minden magyar állampolgár több mint hét alkalommal vette igénybe a közművelődési hálózat szolgáltatásait, amely Magyarország legnagyobb szervezete. Mégse tudunk róla semmit. Kétrészes cikkünkben ezen a helyzeten próbálunk javítani.

Állomásról állomásra LIII.

Lokál

A ló meghalt

Dunakeszi

Valaha a legmodernebb állomás volt, most szégyenteljes pusztulat, ami egy „korszerű” Trianon-emlékművel néz farkasszemet.

Tudomány
Gasztro
Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Robbanó elegyek

Kampen om tungtvannet (A nehézvíz csatája)

Egy jó történetet többször is el lehet mesélni. Ez lett a sorsa a norvég ellenállók nagy fegyvertényének, amellyel a II. világháború alatt kétszer is megsemmisítették a nácik nehézvízkészleteit.