Köztéri látványosság használt autógumikból

Az abroncsmese vége

Lokál

Egy magyar városban a virágtartónak használt összes gumiabroncsot bevitette a házak elől az önkormányzat, mondván, ez veszélyes hulladék. Az eltávolított tereptárgyak sokak örömét szolgálták, máshol pedig politikai üzenetet is hordoztak. De vajon tényleg olyan veszélyes a használt gumi?

„Rendőrök álltak a házunk előtt, három autó is, amikor jöttünk hazafelé a férjemmel a klinikáról. Megijedtem, hogy talán betörő járt nálunk. Ahogy kanyarodtunk a bejáróra, láttam, fényképezgetik egymást a játékok között. Az egyik rendőr, vagy egykilencven magas srác, úgy ugrott le a gumimotorról, mintha darázs csípte volna meg. Azt hitték a játékok miatt, hogy itt óvoda működik. Mondtam nekik, szelfizzenek nyugodtan, ez a kert erre való” – mondja Elek Józsefné.

Abból nem lopták el a muskátlit

Ez tavaly nyáron történt a Csongrád-Csanád megyei Mindszenten, a Kossuth Lajos utca 92. előtt. A rendőrök nem helyiek, a járvány miatt vezényelték át őket valahonnan Észak-Magyarországról, nem jegyezte meg Elekné, melyik megyéből. „Máskor járt itt egy autista fiú. Arra figyeltem föl, hogy megáll az autó, és ki szeretne szállni a kocsiból a nagy gyerek, de a szülei nem engedik. Azért nem engedték, mert föl akart ülni a motorra, és aggódtak, hogy majd tönkreteszi. Mondtam, hadd üljön csak föl. Rángatta a kormányt, sopánkodtak, mi lesz, ha kiszakad. Hát majd megcsináljuk! A versenyautóba is beült. Máskor is elhozták, szívesen láttuk. Az én kislányom hat és fél hónapra született, és agyhártyagyulladást kapott. Fogyatékos. Most negyvenhárom éves.”

Elekék kislánya, Mónika nagyon szereti a Gru című animációs filmet. Az első utcai dí­szek az ő kedvéért készültek, a mese szereplőit mintázták, sárgára festett gumiabroncsokból. A hattyút formázó virágtartók következtek – azokból nem lopták el a muskátlikat –, aztán a kerekes kút, a motor, a versenyautó. Elekék hetente nyírták a gyepet a játékok és a rózsák körül. Mivel ez az utca vezet a komphoz, sokan járnak erre, nem csak mindszentiek. Az előkert az utóbbi években tájékozódási pont lett. Fényképezkedtek előtte, írt róla a Délmagyarország – aztán most megint, mert a játékok eltűntek. Elek József január 2-án meghalt. Másfél hónappal később a mindszenti közterület-felügyelő felszólította a családot, hogy távolítsák el a játékokat a ház elől, mert a használt gumiabroncs veszélyes hulladék. Elekék behordtak az udvarra mindent. Az intézkedésről nem akartak nyilatkozni, csak annyit, hogy rosszulesett nekik. Mindszenten nem csak ők jártak így: a polgármesteri hivatal egyszerre mindenkit értesített, akinek ilyen virágtartója volt a ház előtt vagy bejárószegélynek ásott be gumit, hogy tüntesse el.

„Van egy több mint tízéves önkormányzati rendeletünk erről, a betartására eddig nem figyeltünk. Az új jegyzőnk most érvényt szerez ennek a helyi jogszabálynak” – válaszolta kérdésünkre Zsótér Károly mindszenti polgármester. „Az utóbbi időben majdnem minden utcában lett ilyen virágtartó vagy szegély, néhol húsz is, pedig a gumi nem való közterületre. Tiszteltem Józsi bácsit, nagyon szerencsétlenül alakult, hogy nemrég halt meg, és ez az intézkedés is most zajlott. Ha nem lennék polgármester, tőlem maradhattak volna ezek a naiv alkotások, de van egy rendeletünk, azt be kell tartani, kivételezés nélkül.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.