Köztéri látványosság használt autógumikból

Az abroncsmese vége

Lokál

Egy magyar városban a virágtartónak használt összes gumiabroncsot bevitette a házak elől az önkormányzat, mondván, ez veszélyes hulladék. Az eltávolított tereptárgyak sokak örömét szolgálták, máshol pedig politikai üzenetet is hordoztak. De vajon tényleg olyan veszélyes a használt gumi?

„Rendőrök álltak a házunk előtt, három autó is, amikor jöttünk hazafelé a férjemmel a klinikáról. Megijedtem, hogy talán betörő járt nálunk. Ahogy kanyarodtunk a bejáróra, láttam, fényképezgetik egymást a játékok között. Az egyik rendőr, vagy egykilencven magas srác, úgy ugrott le a gumimotorról, mintha darázs csípte volna meg. Azt hitték a játékok miatt, hogy itt óvoda működik. Mondtam nekik, szelfizzenek nyugodtan, ez a kert erre való” – mondja Elek Józsefné.

Abból nem lopták el a muskátlit

Ez tavaly nyáron történt a Csongrád-Csanád megyei Mindszenten, a Kossuth Lajos utca 92. előtt. A rendőrök nem helyiek, a járvány miatt vezényelték át őket valahonnan Észak-Magyarországról, nem jegyezte meg Elekné, melyik megyéből. „Máskor járt itt egy autista fiú. Arra figyeltem föl, hogy megáll az autó, és ki szeretne szállni a kocsiból a nagy gyerek, de a szülei nem engedik. Azért nem engedték, mert föl akart ülni a motorra, és aggódtak, hogy majd tönkreteszi. Mondtam, hadd üljön csak föl. Rángatta a kormányt, sopánkodtak, mi lesz, ha kiszakad. Hát majd megcsináljuk! A versenyautóba is beült. Máskor is elhozták, szívesen láttuk. Az én kislányom hat és fél hónapra született, és agyhártyagyulladást kapott. Fogyatékos. Most negyvenhárom éves.”

Elekék kislánya, Mónika nagyon szereti a Gru című animációs filmet. Az első utcai dí­szek az ő kedvéért készültek, a mese szereplőit mintázták, sárgára festett gumiabroncsokból. A hattyút formázó virágtartók következtek – azokból nem lopták el a muskátlikat –, aztán a kerekes kút, a motor, a versenyautó. Elekék hetente nyírták a gyepet a játékok és a rózsák körül. Mivel ez az utca vezet a komphoz, sokan járnak erre, nem csak mindszentiek. Az előkert az utóbbi években tájékozódási pont lett. Fényképezkedtek előtte, írt róla a Délmagyarország – aztán most megint, mert a játékok eltűntek. Elek József január 2-án meghalt. Másfél hónappal később a mindszenti közterület-felügyelő felszólította a családot, hogy távolítsák el a játékokat a ház elől, mert a használt gumiabroncs veszélyes hulladék. Elekék behordtak az udvarra mindent. Az intézkedésről nem akartak nyilatkozni, csak annyit, hogy rosszulesett nekik. Mindszenten nem csak ők jártak így: a polgármesteri hivatal egyszerre mindenkit értesített, akinek ilyen virágtartója volt a ház előtt vagy bejárószegélynek ásott be gumit, hogy tüntesse el.

„Van egy több mint tízéves önkormányzati rendeletünk erről, a betartására eddig nem figyeltünk. Az új jegyzőnk most érvényt szerez ennek a helyi jogszabálynak” – válaszolta kérdésünkre Zsótér Károly mindszenti polgármester. „Az utóbbi időben majdnem minden utcában lett ilyen virágtartó vagy szegély, néhol húsz is, pedig a gumi nem való közterületre. Tiszteltem Józsi bácsit, nagyon szerencsétlenül alakult, hogy nemrég halt meg, és ez az intézkedés is most zajlott. Ha nem lennék polgármester, tőlem maradhattak volna ezek a naiv alkotások, de van egy rendeletünk, azt be kell tartani, kivételezés nélkül.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?