Az idei nyár volt eddig a legmelegebb Európában

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 7.

Lokál

Augusztus 11-én Szicíliában majdnem 49 fokot mértek.

Az idei volt Európa legmelegebb nyara a feljegyzések kezdete óta az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) adatai szerint.

A három nyári hónapban, június-július-augusztusban a levegő földfelszíni átlaghőmérséklete mintegy egy Celsius-fokkal volt magasabb az 1991-2020-as átlagnál. A korábbi legmelegebb nyarakat 2010-ben és 2018-ban jegyezték fel, abban a két évben a nyár 0,1 Celsius-fokkal hűvösebb volt az ideinél. A 2021-es nyár hőmérsékletei újabb mérföldkövet jelentenek a hosszútávú globális felmelegedés folyamtában.

A szolgálat 1950 óta jegyzi a légköri adatokat, amelyeket összeegyeztet a 19. század közepéig visszanyúló korábbi adathalmazokkal. A szolgálat szerint globálisan 2021 augusztusa együtt 2017 augusztusával a harmadik legmelegebb hónap volt, több mint 0,3 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1991-2020 közötti átlag.

Európában 2021 augusztusában az átlaghőmérséklet megközelítette az 1991-2020 közötti időszak átlagát, de a kontinens térségeiben ellentétes folyamatokat figyeltek meg. A Földközi-tenger országaiban rekordokat döntöttek a hőmérsékleti maximumok, miközben északon az átlag alattiak voltak a hőmérsékletek, keleten pedig az átlagnál magasabbak.

A dél-európai kánikula idején augusztus 11-én 48,8 Celsius-fokot mértek Szicíliában. Ez a hőmérséklet, ha a Meteorológiai Világszervezet is megerősíti, a legmagasabb, amelyet eddig Európában feljegyzetek.

A hőség, amely Spanyolországot, különösen Görögországot és Törökországot sújtotta, kedvező feltételeket teremtett a térségbeli pusztító erő-és bozóttüzek kialakulásához.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk