Csaknem ezren fertőződtek meg összesen koronavírussal hazai idősotthonokban

  • narancs.hu
  • 2020. július 13.

Lokál

Összesen száznegyven koronavírussal fertőzött gondozott hunyt el.

Magyarországon a koronavírus-járvány megjelenése óta 33 idősotthonban azonosítottak koronavírus-fertőzötteket és 140-re nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma. – közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati oldal hétfő délután.

A vírus magyarországi megjelenése óta 921 idősotthoni lakónál és 137 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 702-en már meggyógyultak.
A fővárosban 13 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ebből 8 a fővárosi önkormányzat fenntartásában működik, a többi civil vagy egyházi fenntartású. Az elhunytak háromnegyede a fővárosi fenntartásúakból került ki. A legfertőzöttebb idősotthon továbbra is a Pesti úti, ahol már 55-en haltak meg, 312 lakónál és 26 dolgozónál igazolták a koronavírus-fertőzést, és 267-en meggyógyultak.

A Pesti úti otthon körül kialakult botrányról, illetve az idősotthonok helyzetéről a Magyar Narancs június 18-i számában írtunk részletesen.

A politikán túl – Célkeresztben a Pesti úti idősotthon

A kormánypárti média a Pesti úti idősek otthonában történtektől hangos, a főváros szerint viszont csak kipécézték az otthont, hiszen korábban mindig mindent rendben találtak a vizsgálatok. Összeszedtük, hogy mit lehet tudni az esetről. A magyarországi koronavírus-járvány egyik kiemelt témájává egy idősotthon vált, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti intézmény.

Figyelmébe ajánljuk