„El kell felejteni a tujákat és a muskátlikat” - milyen kerti növényeket neveljünk a klímaváltozás okozta szárazságban?

Lokál

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint meg kellene változtatni a kertrendezési szokásokat annak érdekében, hogy fenntarthatóbbak legyenek a hazai kertek. Az egyre gyakoribb vízhiányos időszakok ugyanis komoly kihívások elé állítják a kerttulajdonosokat.

magyarnarancs.hu: Amikor megtervezik, hogy Budapest közterületein milyen növényeket ültessenek, mennyire veszik figyelembe a klímaváltozás okozta, egyre gyakoribb és erősebb hőhullámokat?

Bardóczi Sándor: Sajnos a klímaváltozás figyelembe vétele már egy ideje beépült a köztéri tervezésbe. A Magyar Díszkertészek Szövetsége minden évben kiadja a várostűrő fák listáját, ami egyre szűkül. Több, korábban várostűrőnek hitt fa azért esik ki ebből a listából, mert időközben a klímaváltozásnak köszönhetően, melegebb éghajlatokról megjelentek azok a kártevőik, amelyek gyakorlatilag kérdésessé teszik az adott fák hosszú távú életképességét, megtarthatóságát. Nemrég még nagyon elterjedt módon használtunk vadgesztenye vagy platánfákat, de kiesnek a körből a kőrisek is, mert Magyarországon is megjelent a kőris vész, közeleg a platán vész. Ezek gombabetegségek, amelyek ellen nincs védelem. De itt a farontó lepke is, ami elkezdte lerontani például az Andrássy úti kőrisfák egészségi állapotát, de a hazai erdőkben már a kőrisvész is tizedel.

magyarnarancs.hu: Mit jelent pontosan, hogy egy fa várostűrő?

BS: Alapvetően a város nagyon rossz élőhely a fák számára, éppen ezért olyan fajtákat keresünk, amelyeknek viszonylag kicsi a területigénye, jól bírják a levegőtlen talajokat, jó a regenerálódó képességük és tágtűrésűek. A városban ugyanis nagyon nagy a harc a fák életteréért, versengenek ezért a közműhálózatok, vagy az útburkolati igények. Emellett fontos szempont, hogy metszéstűrő legyen egy fa, ugyanis a felszín felett sincsen túl sok életterük a városban, továbbá, amint már említettem, viszonylag kevés legyen az ismert kórokozója, nem beszélve a szárazságtűrésről.

magyarnarancs.hu: A kórokozók ellen nem lehet hatékonyan küzdeni?

BS: Ez csak részben jelent megoldást, mert a közterületeken nagyon kevés olyan szer használata engedélyezett, amely elpusztítja az adott kártevőket. Sok vegyszer ugyanis káros az emberi egészségre, ezért nem lehet a járókelők között permetezni. Egyébként ez sem a leghatékonyabb módszer, ugyanis sok fának nehezen elérhető a csúcsa, sok esetben kosaras autókkal sincs erre lehetőség, ezért a kártevőket nem tudjuk maradéktalanul kiiktatni a növényről. Tehát eléggé limitált hatékonyságú módszer. Ezenkívül vannak más módok is, amelyekkel próbálkozunk, ilyen például az injektálás, amit a vadgesztenyefáknál használunk. A vadgesztenyék betegségeiért az aknázómoly felelős, ami borzasztó léptékben tizedeli ezeket a példányokat. Bekúszik a levelekbe és abban járatokat képezve szétroncsolja azokat, ennek köszönhető, hogy már augusztusban hullani kezdenek a levelek. Az injektálás azonban szintén nem csodaszer, több-kevesebb sikerrel működik és meglehetősen költséges beavatkozás.

 
Bardóczi Sándor
Forrás: Bardóczi Sándor Facebook

magyarnarancs.hu: Melyek azok az új vagy hazánkban eddig ismeretlen fafajok, amelyek bírják a strapát?

BS: Az a baj, hogy újak nem nagyon vannak. Azonban az erdészek már elkezdtek azzal kísérletezni, hogy Magyarországon honos fafajok görögországi, illetve a Balkánon megélő egyedeit hozzák be az országba és erdészeti csemeteként szaporítják. Ilyen kísérletek zajlanak például a kocsányos tölgyekkel. A probléma az, hogy előbb-utóbb minden fáról kiderül, hogy van kórokozója, csak eddig még nem jelent meg hazánkban, mivel ez csak idő kérdése, hosszú távú megoldást ez sem tud nyújtani.

magyarnarancs.hu: Beszéljünk egy kicsit a magánkertekről. Már az idei nyáron is volt olyan időszak, amikor több településen nem volt elég víz, többek között azért, mert a vízigényes kerteket gyakrabban locsolták. Mi a helyzet a sokak által kedvelt zöld gyeppel, amelynek elég sok vízre van szüksége? Milyen alternatívát javasol azoknak, akik zöldellő kertet szeretnének, ugyanakkor a vízzel is takarékosan bánnának?

BS: Szárazságtűrő alternatíva lehet a pusztagyepek fajtáiból összeállított magkeverék használata, de ez nem úgy fog kinézni, mint az angol gyep. Ha valaki azonban nem akarja ezt az utat választani, már azzal is sokat tehet, ha nem nyírja le gyakran a füvet, illetve nagyjából hat centiméternél nem vágja rövidebbre. Ez elősegíti, hogy a növény hasznosítsa a reggeli harmatot, ezáltal nedvesebben is tartja a talajt, tehát nem kell annyit locsolni, mintha rövidebb lenne a fű. Ezáltal a gyep is zöldebb marad. Ezen kívül a talajtakarással is borzasztóan sokat lehet segíteni, aminek az egyik formája, hogy magasabban hagyjuk a növényeket, a másik pedig a mulcsolás, amit virágágyakban és fák tövében javasolt alkalmazni, mert itt kevésbé marad meg a fényigényes gyep. Locsolni pedig csak éjjel, hajnalban érdemes. Ilyenkor sokkal kisebb a párolgási veszteség.

magyarnarancs.hu: Melyek azok az ültetett növények, amelyekről a magánkertekben érdemes lenne lemondani a vízmegtakarítás jegyében?

BS: A magánkertekben sokszor visszaköszönnek a tulajdonosok nyaralási vagy filmélményei, illetve rengetegszer tapasztalható, hogy az éppen aktuális divatok határozzák meg a növények összetételét. Ezek a növények gyakorta vízigényesek és általában más klímában és talajban érzik inkább jól magukat. A tulajdonosoknál sokszor szempont, hogy tűlevelű örökzöld növényeik legyenek, ami szintén nem felel meg az átlag magyar klímának. A kertészetek pedig igyekeznek ezeket az igényeket kiszolgálni. A megoldás az lenne, ha az emberek elmozdulnának a szárazságtűrőbb, illetve Magyarországon honos növényfajták felé.

El kell felejteni a tujákat és a muskátlikat, illetve általában az egynyári növények tetemes részét, ezek ugyanis a legvízigényesebbek.

Helyette inkább cserjéket, galagonyát, vagy somokat, a szárazságtűrő évelőket javasolnám. Nagyon sok olyan honos évelő növényünk van, amelyek gyönyörű virág- vagy termésdísszel rendelkeznek, fűszer- és gyógynövényként is ismertek.

Az örökzöldek irányából pedig a lombhullatók felé kellene elmozdulni, és fontos lenne, ha az emberek nem műanyagzsákokba gyűjtenék hulladékként a lehullott leveleket, hanem talajtakarásra használnák a fűnyesedéket, vagy komposztálnák, ez ugyanis értékes tápanyagokkal gazdagítják a földet. Ugyanígy kellene eljárni az őszi lombbal is.

magyarnarancs.hu: Mi a helyzet az esővíz gyűjtésével? Ha valaki erre adja a fejét, annak elég csak kitennie a kertbe pár hordót, vagy van ennek hatékonyabb módja is?

BS: Az esővíz gyűjtése kevésbé kihasznált módszer arra, hogy az emberek csökkentsék egyrészt a vízszámlájukat, másrészt, hogy hatékonyabban használják fel a természeti erőforrásokat. Az biztos, hogy a hordóban való esővízgyűjtés nem oldja meg teljes mértékben a kert öntözését, azonban fontos megjegyezni, hogy a növényeknek is jobbat tesz a természetes esővíz, mint a klórozott víz, amivel most öntöznek a legtöbben. A vízgyűjtés leghatékonyabb módja egyébként az, hogyha a tetőről lezúduló vizet begyűjtik. Haladók nem csupán hordóban gyűjtik a vizet, hanem a föld alá beásott esővízgyűjtő ciszternába is. Ennek kialakítása azonban meglehetősen költséges, de vannak olyan önkormányzatok, amelyek pályázatokkal segítik a tulajdonosokat ennek kialakításában. Szerintem erre előbb-utóbb uniós források is lesznek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.