Erdélyben is vármegyét említ egy magyar hírportál

  • narancs.hu
  • 2023. január 11.

Lokál

De csak azt vette vissza ily módon, ami a miénk volt: az észak-moldvai Jász (Iași) megye megmaradt megyének.

Szeben megyét Szeben vármegyének, Brassó megyét Brassó vármegyének nevezi a Székelyföld.ma nevű erdélyi magyar hírportál – szúrta ki a Transtelex.

Ezt a szokást a portál azután vezette be, hogy Magyarországon január elsejétől hivatalosan minden megye ismét vármegye lett

Az ispán kifejezést – bár ennek nincs nyoma a sajtóban – már régebben is használták Románia magyarlakta vidékein a közéletben. Jellemzően magyarországi hivatalos vendégek fogadásakor a romániai megyei tanácsok vezetőit ezzel a tisztségnévvel illetik, nem hivatalos beszélgetés közben.

A Transtelex emlékeztet, a Székelyföld.ma hírportálnak üres az impresszuma, nem lehet tudni, kik írják. Az tudható viszont, hogy 2013 óta működik, 2018-ban lett az Erdélyi Médiatér Egyesület holdig része, megjelenését pedig a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

A Transtelex nem említi, viszont feltűnő, hogy a vármegye szó használatát illetően a Székelyföld.ma nem terjeszkedik túl a történelmi Magyarország határain: az influenza- és koronavírustól egyaránt megfertőződött és elhunyt, észak-moldvai Iași megyében élt 74 éves asszonyról szóló cikk Jász megyét ír. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk