Ezért javasolt évente meglátogatni a fogorvosodat!

  • Fizetett tartalom
  • 2021. július 14.

Lokál

A fogfájás érzésétől mindenki nagyon fél, mégis legtöbbször csak akkor megyünk fogorvoshoz, amikor már nagy a baj. Pedig jobb leküzdeni a fogorvostól való félelmedet, hiszen a megelőzéssel elkerülheted a későbbi fájdalmas beavatkozásokat. A fogorvostól való félelem jogos lehet, hiszen vannak olyan beavatkozások, amelyek érzékenységgel járnak, vagy a kezelés vagy a gyógyulási folyamat során. Éppen ezért fontos, hogy megelőzzük a komolyabb fogproblémákat!

Ha rendszeresen jársz fogászati szűrővizsgálatokra, akkor nem kell félned a fogorvostól, hiszen a jól karbantartott fogak kisebb eséllyel romlanak el és fájdulnak meg.

Hogyan óvhatod meg a fogaid egészségét?

A fogaid egészségének megőrzése szempontjából elsődleges a  megfelelő szájhigiénia betartása. A rendszeres, minimum napi kétszer-háromszor történő fogmosás közepes, puha sörtéjű fogkefével. Az elektromos fogkefe használata megkönnyíti a fogmosást, de a hagyományos fogkefe szabályos használatával szintén hatékonyan tudod tisztítani a fogaid felületét.

Figyel oda arra, hogy fogaid minden felületét megtisztítsd! Az őrlőfogak felszínét körkörös mozdulatokkal, míg a fogfelszíneket az ínytől az ajkak irányába történő seprő mozgással tisztítsd. A fogak között is meghúzódhatnak maradékok, illetve lerakódások, ezeket legegyszerűbben fogselyemmel vagy szájzuhany alkalmazásával távolíthatod el.

 A szájhigiénia mellett a helyes táplálkozással is sokat tehetsz fogaidért. Kerüld az erősen savas, vagy cukros ételek fogyasztását (pl: édességek, cukros üdítők). A rendszeres dohányzás elszínezi a fogakat és károsítja a fogínyt. A fogakat erősítheted a megfelelő ásványi anyag tartalmú táplálék-kiegészítőkkel. A magnézium, a kalcium és a D-vitamin jelentős szerepet játszik az egészséges csontozat, így a fogak megőrzésében.

A fogat fenyegető leggyakoribb betegségek

A fogkő kialakulása nem csak esztétikai problémát okoz. A táplálkozás során elkerülhetetlen, hogy lepedék rakódjon le a fogaidra. Ha nem távolítod el fogmosással, a benne lévő ásványi anyagok kiválnak és létrejön a fogkő. Ez sárgás, barnás, estenként sötét színű elszíneződéseket okoz a fog felszínén. A fogkő önmagában nem veszélyes, de felületén elszaporodnak a káros baktériumok és a lehelet is kellemetlen lehet tőle.

A kórokozók elszaporodása gyulladásos folyamathoz vezet, enyhébb esetben fogínygyulladás lép fel. Az íny bepirosodik, megduzzad és fogmosás közben vérezhet is. A fogkő az íny alatt is kialakulhat, amely hosszú távon fogágybetegség, azaz paradontitis formájává súlyosodik. A folyamat akár a fog elvesztését is okozhatja, ha nem kezelteted megfelelően.

A fogkőben elszaporodó baktériumok és az általuk termelt anyagok kikezdik a fogzománc felületét, amely a fog kilyukadásához vezethet. Különösen nehéz felfedezni a szájpadlás felőli vagy a fogak között kialakuló lyukakat. Ezeket már csak akkor veszed észre, ha a fogat teljesen kilyukasztotta és fájdalmat okoz. A fogorvos viszont még időben észlelheti és kezelheti azokat.

Rendszeres szűrővizsgálatok és fogkő-eltávolítás

Láthatod tehát, hogy mennyire fontos a rendszeres fogápolás és a szájhigiéniai előírások betartása. Ennek ellenére is előfordulhat, hogy megindul a fogkőképződés, amit csak fogorvos tud eltávolítani. Érdemes félévente, de legalább évente ellátogatnod a fogorvoshoz egy szűrővizsgálatra. Ilyenkor a szakember megvizsgálja a fogaid felületét és speciális műszerek segítségével a belsejét is.

Már akár a tünetek jelentkezése előtt felfedezhetőek a fogszuvasodás jelei, és a  felszínen keletkezett, nehezen látható helyen lévő lyukak. Ezeket időben kezelve elkerülhető, hogy később drága fogorvosi beavatkozásokra legyen szükséged, mint amilyen a gyökérkezelés, foghúzás vagy az implantátum beültetése.

Ha szerencséd van és valóban lelkiismeretesen odafigyelsz a szájhigiéniára, akkor a fogorvos semmilyen komolyabb elváltozást nem talál. Természetesen a fogkő-eltávolítás sem maradhat el az éves látogatások során. A fogkő leszedése fájdalommentes eljárás, amelyet ultrahangos készülékekkel végeznek, fájdalommentesen. Az íny alatt keletkezett fogkő eltávolításával megakadályozható a fogágybetegségek kialakulása is.

Fontos, hogy napi szinten figyeljünk a fogainkra. Az étkezések után alaposan moss fogat, a helyes technika alkalmazásáva!. Kéthavonta cseréld a fogkefédet és kúraszerűen szedj a fogaid erősségét biztosító vitaminokat, ásványi anyagokat! Legalább évente egyszer távolíttasd el a fogaidról a fogkövet! Ha betartod ezeket az alapvető dolgokat, akkor elkerülheted a komolyabb fogbetegségeket.

Figyelmébe ajánljuk