Felavatták, felszentelték a megújult baksi boltot

  • narancs.hu
  • 2023. június 4.

Lokál

Farkas Sándor miniszterhelyettes és Amanso Brendan Chika kisteleki káplán.

„A Magyar Falu Program támogatásából megújult falusi kisboltot adtunk át Bakson. Az üzletben a postai szolgáltatás is helyet kapott! Hajrá, Baks!” – írta Facebook-oldalán Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, országgyűlési képviselő.

Az 1900 lelkes Csongrád-Csanád megyei községben működő üzlet felújítására a tulajdonos, Magonyné Ferenczik Edina Irén pályázott, és nyert 42 millió 257 ezer 196 forintot a Délmagyarország tudósítása szerint.

A cikkből kiderül, hogy az utóbbi évtizedben százával zártak be a falusi üzletek, mert fenntartásuk bizonytalanná vált. Ezért adott támogatást az állam 2021-től a boltokat működtető vállalkozóknak azokban a falvakban, ahol a lakosság száma nem éri el a kétezer főt. 2379 településen kaptak így az üzletek működtetői pénzt ingatlanvásárlásra és -fejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra. Tavaly decemberben ugyanilyen helyzetben lévő kisboltosok kaptak együtt összesen 8 milliárd forintot a működési költségeik finanszírozására. Erre a forrásra 2806 érvényes pályázat érkezett.

Bakson az önkormányzat sok mindenen spórol, így például este 10-től hajnali 4-ig kikapcsolják a közvilágítást, és az intézmények nyitvatartását is korlátozták.

Az országgyűlési képviselő által közzétett képeken a felújított bolt avatásának pillanatait lehet látni, így a szalagátvágást és a bolt felszentelését is. 

 
Brendan atya felszenteli a boltot. Fotó: Farkas Sándor Facebook-oldala
 

 Ez utóbbi szertartást Amanso Brendan Chika kisteleki káplán végezte.

Róla a Magyar Kurír katolikus hírportál oldalán lehet olvasni.

A harmincéves Brendan atya Nigériában született hívő katolikus családban. 2014-ben érkezett Magyarországra, miután otthon elvégezte a kisszemináriumot. A szegedi hittudományi főiskolán tanult, 2020-ban szentelte pappá Kiss-Rigó László megyéspüspök honfitársával, Nnadi Omyedikacshi Benjaminnal együtt, és ugyanabban az évben került a Baks melletti Kistelek plébániájára, káplánnak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk