„Ha egyet lefestenek, kettő új jön” – megszólaltattuk a híressé vált Orbán-graffitik alkotóját

  • Gera Márton
  • 2018.07.07 12:45

Lokál

Basky újabb akciókat ígér: tovább pöfög a házfalakon a süsüvasutas.

Június végén egy meglepő graffiti tűnt fel a Dob utca és a Rumbach Sebestyén utca sarkán: Orbán Viktort ábrázolta, amint éppen Thomason, a gőzmozdonyon ül. Először joggal gondolta mindenki, hogy az alkotás Banksy műve, mivel a szignója is ott volt a kép mellett, ám hamar kiderült, hogy ez egy imposztor munkája, semmi köze hozzá a híres street art művésznek. A Kétfarkú Kutya Párt magára vállalta a graffitit, még a mintát is elérhetővé tette az interneten, arra biztatva mindenkit, hogy színesítse a várost Orbán-festményekkel.

Bár a kutyáktól sok segítséget kap, a graffitit valójában egyetlen ember alkotta meg. A magát Baskynak nevező művésszel e-mailben kérdeztük a közéletre reflektáló Banksy-imposztort.

magyarnarancs.hu: Mit lehet rólad tudni, kicsoda Basky?

Basky: Banksy és Basquiat törvénytelen gyermeke vagyok. Egy imposztor. Olyan olcsó Banksy-hamisítvány, aki a magyar közéletre reflektál és nemsokára drága lesz.

magyarnarancs.hu: A Kétfarkú Kutya Párttal milyen a kapcsolatod?

Basky: Haverok vagyunk, bár amióta híres lettem, kicsit úgy érzem, ellopják a show-t. Gergőt nem régről ismerem személyesen, de követtem a munkásságát. Voltak jó cuccai.

false

 

Fotó: Instagram/TheRealBasky

magyarnarancs.hu: Mikor jutott eszedbe, hogy kellene Budapestre egy jó Orbán-graffiti?

Basky: Amikor megláttam, hogy Massive Attack-koncert lesz Budapesten.

magyarnarancs.hu: Mennyire volt adekvát, hogy Orbánt gőzmozdonyon ülve ábrázold?

Basky: Most, hogy sínen van az ország, itt volt az ideje egy kis örömnek – a mosoly a legrövidebb út.

magyarnarancs.hu: Miért pont a Dob utca és a Rumbach Sebestyén utca sarka lett az első alkotási helyszín?

Basky: A kutyapártosok adták az ötletet, nekem csak az volt fontos, hogy a bulinegyedben legyen. Szürke felületet kerestünk.

magyarnarancs.hu: Az első helyszínen miért festetted fel a graffiti mellé Banksy nevét? Ez nem lopás?

Basky: Rengeteg ál-Banksy van, nem én vagyok az egyetlen. Egy kollégám 2009-ben kamuinterjút adott a Guardiannak, amiért az újság utólag bocsánatot kért. Ez egy külön műfaj. Banksy maga is kiadott egy Paris Hilton-lemezt, meg becsempészte a művét a Louvre-ba. Banksynek tetszik Basky műve, amit az is bizonyít, hogy legutóbb becsempészett egy Basky-képet a saját kiállítására, Torontóban.

false

 

Fotó: Instagram/TheRealBasky

magyarnarancs.hu: Banksytől jött valamilyen reakció, azon túl, hogy jelezte, a falfestmény nem az ő munkája?

Basky: Állítólag a kutyapártnak próbált pénzt küldeni, de külfölditől nem fogadhatják el. Most próbáljuk neki intézni az állampolgárságot.

magyarnarancs.hu: Hányan dolgoztatok az eddigi két graffitin?

Basky: A kutyapárttól szoktam kapni passzivistákat, ennyiben hasznosak, fújni akkor szoktam, amikor elfog az inspiráció.

magyarnarancs.hu: A második helyszín miért pont a Szent János Kórház lett?

Basky: Több rokonomat is megkínozták már ott.

magyarnarancs.hu: A kórháznak nem volt elég informatív a graffiti, ezért mázolták le a falat. Mit rontottál el, mitől lehetett volna még informatívabb?

Basky: Ha még több Orbánt fújok fel.

Ami végül nem valósult meg

Ami végül nem valósult meg

Fotó: Instagram/TheRealBasky

magyarnarancs.hu: Az elmúlt két évben kétszer is verset írtak Orbán Viktor háza elé, ebben pedig sokan a rendszerrel szembeni alternatív ellenállást látták. Te is így tekintesz ezekre a falfestményekre?

Basky: Mi streetartosok az ilyeneket toyoknak hívjuk, szerintem az a nagy szám, ha olyat csinálsz, ami látványos és nem kapnak el, nem úgy, mint Gulyás Marci, akit elkaptak és nem is tudott nyomot hagyni.

magyarnarancs.hu: Jön még Orbán-graffiti a közeljövőben?

Basky: Ha egyet lefestenek, mindig kettő új jön. Készülök új akciókra is. A kutyapárt már árulja a matricát, legalábbis remélem. Szeretnék inkább galambokat festeni, de nem lehet.

 

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?