Harmadfokú hőségriasztást rendeltek el, még több forró légtömeg érkezik

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 14.

Lokál

Egy anticiklon előoldala csak tovább fokozza a forró levegő beáramlását Európába.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. július 15-én (szombat) 00.00 órától 2023. július 19-én (szerda) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot, az OMSZ közlése szerint pedig szombaton az ország nagy részére visszatér a kánikula, a jövő hét elején pedig kifejezetten forró légtömeg tölti majd ki a Kárpát-medence térségét.

Kókai Ádám meteorológus az OMSZ péntek délutáni videójában elmondta: szombaton már az ország döntő részére visszatér a kánikula, és a hőség a jövő hét elején csak tovább fokozódik.

 

A meteorológus elmondása szerint Magyarországtól délre található az az anticiklon, amelynek áramlási rendszerében egyre nagyobb teret hódít meg a forró, szubtrópusi eredetű levegő. Ennek a ciklonnak az előoldala pedig csak tovább fokozza a forró levegő beáramlását Európába.

Hozzátette: péntek este a gomolyfelhők feloszlanak, és ugyan északnyugat felől érkezik némi fátyolfelhőzet, de hajnalra a legtöbb helyen kiderül az ég és 13-20 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet. Szombaton napközben sok napsütés várható, csak kevés gomolyfelhő lesz az égen és 29-34 fok közé emelkedik a hőmérséklet délutánra. A nagyobb állóvizek hőmérséklete 25-27 fok között alakul.

Vasárnap is sok napsütés várható. Estefelé északnyugat felől növekszik a zápor, zivatar kialakulásának esélye, de erre majd inkább hétfőn kell készülni, akkor az északi-északkeleti országrészben már kialakulhatnak záporok, zivatarok, sőt megint van esély hevesebb zivatarok kialakulására. Ekkor már a déli területeken a 38 fokot is eléri a hőmérséklet. 

Kedden is hasonlóan meleg idő lesz, de akkor inkább csak egy-egy zápor, illetve zivatar alakulhat ki, az ország döntő része szárazon marad.  

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. A magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek.

A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

Az autóval közlekedőkre is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat. 

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el az idén, amelyeknél tíz ember megsérült, a leégett terület pedig akkora, mint 3100 futballpálya. Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalommal érintett területet térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala. A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.