Hogyan öl a heroin? - Hősies tettre

Lokál

A heroin karrierje újabb szép adalékot és egyben bizonyítékot is szolgáltat ahhoz, miként haladt kéz a kézben a szerves kémia (főképpen persze a gyógyszervegyészet) az ún. társadalmi igényekkel - legyenek azok bármilyenek.
A heroin karrierje újabb szép adalékot és egyben bizonyítékot is szolgáltat ahhoz, miként haladt kéz a kézben a szerves kémia (főképpen persze a gyógyszervegyészet) az ún. társadalmi igényekkel - legyenek azok bármilyenek.

Az emberiség opiátok iránti éhe/szomja nem új keletű - az archeobotanika tanúsága szerint már az emberi civilizáció bölcsője körül is mákmezőket ringatott a szél. Évezredeken át vakon és tudatlan zabálta, szívta, itta fajtánk az ópiumkészítményeket, mígnem a vegyészek a XIX. század közepére kiderítették, hogy hatásukért alapvetően két alkaloid felelős: a morfium és a kodein, melyeket sikerült elkülöníteni és külön-külön felhasználni, első közelítésben gyógyászati célokra. A probléma úgy jelentkezett, hogy a főképpen vénásan adagolt morfium villámgyorsan elterjedt, mint afféle rekreációs drog. Miközben, nem utolsósorban a professzionális gyógyítás fejlődésével, egyre elterjedtebbé vált az erős és hatékony fájdalomcsillapítók iránti igény, az is nyilvánvaló lett, hogy a sokszor alattomos hatású gyógyszerjelöltek nem kis veszélyt jelenthetnek felhasználójuk számára. A vegyészek előbb "házon belül" kerestek megoldást a problémára: a mákban nagyobb meny-nyiségben előforduló morfint próbálták kodeinné alakítani. Ez két közeli rokon opiát esetén látszólag nem is oly nehéz feladat, a mai gyógyszervegyészet számára gyakorta alkalmazott rutinművelet, ám a vegyületek szerkezetének pontos ismerete nélkül tévútra viheti a kémikust, s az eredmény esetleg egészen más lesz, mint amit várt.

Ez történt a XIX. század utolsó harmadában: egymástól függetlenül két vegyész (előbb 1874-ben az angol C. R. Alder White, majd 1897-ben Albert Hoffmann) próbált kodeint gyártani a morfiumból, ám heroin lett belőle. Nem is csoda: mindketten ecetsavanhidriddel reagáltatták a morfiumot, s az eredmény diacetilmorfin lett - mint ahogy

ma is ugyanilyen eljárással készül

a heroin a világ minden droglaborjában. A szer piacosításán gondolkodó Bayernél lefolytatott klinikai vizsgálatok igen biztatóan alakultak - ráadásul a kísérleti alanyok egyfajta heroikus érzésként írták le saját villámcsapásszerű eufóriájukat, így azután kész is volt az új szer neve: heroin. A termék népszerűsítésében és világméretű elterjesztésében hervadhatatlan szerepet játszott a cég vezető gyógyszervegyésze, Heinrich Dreser, aki az orvosok körében folytatott népszerűsítő kampányt is irányította. Ennek során a heroint a morfiumnál hatásosabb fájdalomcsillapítóként, de mindenekelőtt (ez volt a fő gyógyszerpiaci csapásirány) a kodeinnél is erősebb, s mindkét anyagnál veszélytelenebb gyógyszerként hirdették, s a vele egy időben felfedezett (szintén acetilezéssel előállított) aszpirinnel együtt a Bayer-cég vezető terméke lett. Az 1898-at követő másfél évtizedben óriási mennyiséget adtak el otthon és exportáltak az új csodaszerből - felvevőpiac bőven akadt, elvégre még ebben az időben is a tbc és a tüdőgyulladás számított a vezető, a legtöbb halálesetért felelős betegségnek. De még az egyszerű megfázásból fakadó légúti panasszal sem tudtak mit kezdeni eleink, hiszen egy szimpla köhögés nemcsak a munkából való kieséssel, de annak elvesztésével is fenyegetett. Különösen nagy sikert lehetett elérni az e tekintetben ekkor még alig szabályozott amerikai piacon - csakhogy éppen innen eredtek az első s utóbb mind gyakrabban előforduló klinikai panaszok is. A riasztó orvosi jelentések néhány évig nem tudták legyűrni az elsősorban szakmai közönséget (orvosok, patikusok) célzó marketingkampányt, ám egyre több adat tette világossá: a heroin minden addig ismert szernél, így a morfiumnál is addiktívabb, s a felhasználók tömege a legkevésbé sem a hurutos köhögés elfojtására próbálta lőni, szívni vagy sárkányeregetés formájában szippantani a szert. Ráadásul a növekvő tolerancia miatt mind nagyobb dózisra volt szükség - igen sokan fémhulladékgyűjtéssel próbálták megkeresni a cuccra valót -, azóta is hívják a notórius szerhasználókat junkie-nak. A hatóságok némi késéssel megpróbáltak reagálni a heroinjárványra: az Egyesült Államokban 1914-től már csak receptre lehetett kapni, de további tíz év kellett hozzá, hogy mind a gyógyászati célú felhasználást, mind a gyártást betiltsák. (Kevesen tudják, de akad olyan ország, mégpedig Nagy-Britannia, ahol szigorúan ellenőrzötten, orvosi célokra továbbra is használhatnak heroint - pl. végső stádiumban lévő daganatos betegek részére.) Ezek után a heroin-előállítás teljesen

átkerült az illegális szférába:

először a húszas évek polgárháború sújtotta Kínája vált a gyártás középpontjává, később átterjedt más ázsiai, afrikai és latin-amerikai helyszínekre is, elvégre a mák mindenhol megterem. A második világháborút követően a világ vezető heroinlaborjait a maffia állította fel Szicíliában, itt főleg iráni nyersanyagot dolgoztak fel. Az ötvenes évektől az indokínai háborúk, különösen az amerikaiak jelenléte lendítette fel a délkelet-ázsiai mák- és herointermelést: az aranyháromszögben (Burma, Laosz és Thaiföld közös határán) épültek fel a világ legnagyobb heroinlaborjai. A szovjetek afganisztáni beavatkozása kellett hozzá, hogy Afganisztán és a határos pakisztáni területek is piacra lépjenek, Libanonban pedig a polgárháború alatt lett fontos iparággá a heroingyártás.

Ennek mechanizmusa sem változott az évek során - az első lépések szinte primitíven egyszerűek, azután mind több odafigyelés, szakértelem, türelem és óvatosság kell a dologhoz, különben például már az étergőz magában is az égbe röpítheti a labort. Előbb meleg vízben kell feloldani az ópiumot, azután oltott mésszel kezelni az oldatot, aminek hatására minden más alkaloid és szükségtelen szerves anyag csapadék formájában leválik, csupán a morfium vízben jól oldódó kalciumvegyülete (kalcium-morfinát) marad a löttyben. Ammónium-kloriddal savanyítva az oldatot leválik a heroin bázisos alakja, amelyet azután ecetsavanhidriddel kell melegíteni vagy hat órán át, 85 fokon. A keletkezett anyagot vízben kell oldani, a levet nátrium-karbonáttal meglúgosítani, majd a csapadékként leváló nyers heroint leszűrni - ezt még utóbb átmossák vízzel, meleg alkoholban oldják, és aktív szénnel szűrik (mindkettőt tisztítás, illetve színtelenítés gyanánt), végül sósavval kezelik és éterrel választják le a vízben oldódó heroin-hidrokloridot, alias fehér heroint. Európában azonban inkább a vízben oldhatatlan (savakban - pl. citromlé - viszont jól oldódó) heroinbázist, a barna heroint használják, amelyet előzőleg koffeinnel ütnek be, hogy javítsák tulajdonságait.

A szer beütése

amúgy is kedves szórakozása a gyártóknak, de leginkább a forgalmazóknak: édesítőszerektől (pl. mannit, inozit) laktózon át szódabikarbónáig sokféle anyagot használnak - általában saját érdekükben az egészségre ártalmatlan anyagokat. Ahol erős az utcán a kínálati verseny, ott mind tisztább lesz az anyag, s ritkábban fordul elő (bár el nem tűnik) hígítás, és enyhül is a mértéke. Kicsi, monopolizált piacokon (s ilyen a magyar is) viszont továbbra is jó alaposan beütött anyagot lehet kapni.

Amúgy a heroin mérlege meglehetősen vegyes: aki például azt hiszi, hogy a nyugati világban ennek hatására terjedt el járványszerűen az opiátaddikció, az téved. A heroin megjelenése előtt a keleti parton az egy főre eső morfiumélvezők száma nagyobb volt, mint manapság a heroinistáké (legfeljebb akkoriban negyvenes középosztálybéli nők használták, manapság meg tizen- és huszonévesek lövik magukat). Kelet-Angliában pedig a XIX. század második felében mai szemmel nézve is elképesztő mennyiségben használták az ópiumot - formálisan a malária elleni egyetlen ellenszerként, meg úgy általában mindenféle fájdalomcsillapításra. Érdekes, hogy itt az ópiumot nem a még hatékonyabb heroin, hanem a Bayer-cég másik slágerterméke, az aszpirin szorította ki a közhasználatból.

Ami a szer magyarországi karrierjét illeti: hazánk is egyike volt a heroin korai felvevőpiacainak, s a múlt századelő honi patikáinak egyik korai slágerterméke volt a köhögéscsillapító heroin, amely még a hatvanas években is szerepelt (a magas fokú addiktivitást mutató két üres kereszttel megjelölve) a magyar gyógyszerkönyvekben. Az addig évtizedeken át elterjedt rekreációs heroinhasználatot, akárcsak oly sok minden mást, nálunk is a kommunista diktatúra szorította szűk keretek közé: a határok lezárása, a társadalom totális ellenőrzése és a mezőgazdaság kollektivizálása már magában is garanciát jelenthetett az efféle szenvedélyek eltűnésére. Csakhogy Magyarország, főleg kulináris okokból, továbbra is máknagyhatalom maradt, ami az amatőr dzsankik számára lehetővé tette a gyűjtést és a mind rafináltabb házilagos feldolgozást (ez a nyolcvanas évekre lett igen elterjedt). Mindeközben hazánkat továbbra sem kerülték ki a nemzetközi csempészútvonalak, s a felhasználás is diszkrét emelkedésnek indult - hogy azután a rendszerváltással visszakerüljünk a nemzetközi vérkeringésbe.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.