HungaroMet: Felhőszakadás, jégeső, villámárvizek is kialakulhatnak augusztus 20-án este

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 19.

Lokál

Nem lennénk ezekben a napokban állami alkalmazásban lévő meteorológusok! 

A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható augusztus 20-án, de az ország északnyugati felén nagyobb eséllyel és számban alakulhatnak ki akár több hullámban is záporok, zivatarok a délutáni, esti órában – írja a HungaroMet Zrt. videója alapján az MTI.

Az előrejelzés szerint a következő 36 órában Magyarország időjárását egy lassú mozgású hidegfront előtt érkező meleg-nedves szállítószalag alakítja, ami továbbra is kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához.

Hétfő este, késő este előbb a Dunántúlon, majd északon is erősebben megnövekszik a felhőzet és éjfélig ezekben az országrészekben záporok, zivatarok alakulhatnak ki, illetve érkezhetnek dél felől. Az Alföldön kisebb a csapadék esélye. Hajnalra többnyire 16-24 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet.

Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, és nagyobb eséllyel és számban az ország északnyugati felén alakulhatnak ki akár több hullámban záporok, zivatarok a délutáni, esti órában.

Ezek elsődleges kísérőjelensége a felhőszakadás lesz, de jégeső és viharos széllökés is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint a Dunántúl északnyugati felén, kétharmadán, Pest vármegyében és környékén és az Északi-középhegység nyugati felén a legkedvezőbbek a feltételek csapadékgócok kialakulásához, míg az Alföld délkeleti, keleti részén erre sokkal kisebb az esély.

Az ismétlődő záporokból, zivatarokból kiemelten a Dunántúli-középhegység középső részén 50 milliméter feletti csapadékösszeg is előfordulhat, ami arrafelé villámárvíz kialakulását eredményezheti. A késő esti óráktól fokozatosan csökken a zivatarhajlam.

Kovács Zoltán kormánybiztos hétfőn azt írta a Facebookon, hogy az ünnepi programsorozatért felelős operatív törzs egész nap figyeli majd az időjárás alakulását, bármelyik rendezvényhelyszínen be tudnak avatkozni, és ha úgy adódik, akár a rendezvényt is le tudják állítani, ami igaz a keddi tűzijátékra is. „A szakemberek megerősített szolgálattal és erre az alkalomra telepített figyelő-mérő állomásokkal folyamatosan nyomon követik az időjárás alakulását” – írta.

Az operatív törzs az így befutó adatok alapján dönthet arról, hogy megtartanak vagy elhalasztanak-e egy rendezvényt, és erről pedig „minden lehetséges formában és csatornán” kommunikálnak majd.

Az augusztus 20-i időjárás kérdése 2022 óta már nemcsak a tűzijáték és az amiatt összegyűlő tömeg szórakozása miatt érdekes: abban az évben az azóta már teljesen átalakított Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét is kirúgták, mert vihart jósoltak estére, emiatt elmaradt az egy ideje már kifejezetten a Fidesz identitásának alapját jelentő tűzijáték, hogy aztán egy csepp eső se essen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk