BALATON-melléklet / rés a présen

„Igazi kultúrredukció, sűrű szósz”

  • rés a présen
  • 2024. június 5.

Lokál

 Csikós Attila író, kulturális szervező

rés a présen: Mint a Balaton-felvidék krónikása, mit mondanál arról, hogy néz ki most ez a táj nyaraláskultúra, programok, kocsmák és borok tekintetében?

Csikós Attila: Bár az egész Balaton-felvidékről nem tudok felelősen nyilatkozni, mert nincs autóm, éjszaka pedig problémás lenne gyalog bejárni az egészet, de a Szent György-hegyen az Angyal Pincében Bojár Iván Andrásnál vannak igen komoly, a tájba illő, mégis urbánus érzetű programok, koncertek. Salföldön ott a Bánya Kert, az első pesti romkocsmák hajdani hangulatával, vagy a Káli Fecske. A nyaraláskultúránk alapvetően ugyanolyan, mint kamaszkorunkban, meg akarunk élni mindent: a délutáni bicajtúrától az extrém, a kiváltságosság érzését adó olyan helyszínek megismeréséig, amilyen mondjuk az Istvándy Liget Káptalantótiban. Kicsit rongyrázósabbak lettünk, egyre több a szavunk és a jelzőnk a panorámára. Az ideérkező egyre többet tud a badacsonyi borokról, és igénye is van tanulni, választani. Szerencsére kiváló borászok és pincék, borbárok segítik ezt az edukációs folyamatot.

rap: Milyen új-régi kultúrhelyek vannak, ahová nyáron lehet menni, és kihez, mihez kötődnek ezek számodra?

CSA: Évek alatt itt is rátaláltam a törzshelyeimre, egész kis hálózatot tudok megmutatni, bejárni, ha arról van szó. Kultúrprogramok tekintetében, ha ez a koncerteket, a színházat, az irodalmi esteket jelenti, még vannak pótolnivalóink. Néha belefuthat az ember egy-egy minikoncertbe, élőzenés estbe Badacsonyban a Pláne Borteraszon, a Hableányban, jó színházi előadások voltak már a Varroda.butikban Mindszentkállán, vagy irodalmi estek, beszélgetések Sellyei Gábor Vinotékájában Nemesgulácson. Mostanában a badacsonytomaji művház is beindult. Örök kérdés, hogy kinek csináljunk programot: az itt élőknek vagy az ide látogatóknak? Talán egyszer végérvényesen bebizonyosodik, hogy megéri akár a téli hónapok alatt is nívós és akár az egy szék, egy mikrofon igényű programoknál bonyolultabb produkciókat is meghívni a régióba, s nemcsak Szigligetre, ahol pörög a nyári színház.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk