BALATON-melléklet / rés a présen

„Igazi kultúrredukció, sűrű szósz”

  • rés a présen
  • 2024. június 5.

Lokál

 Csikós Attila író, kulturális szervező

rés a présen: Mint a Balaton-felvidék krónikása, mit mondanál arról, hogy néz ki most ez a táj nyaraláskultúra, programok, kocsmák és borok tekintetében?

Csikós Attila: Bár az egész Balaton-felvidékről nem tudok felelősen nyilatkozni, mert nincs autóm, éjszaka pedig problémás lenne gyalog bejárni az egészet, de a Szent György-hegyen az Angyal Pincében Bojár Iván Andrásnál vannak igen komoly, a tájba illő, mégis urbánus érzetű programok, koncertek. Salföldön ott a Bánya Kert, az első pesti romkocsmák hajdani hangulatával, vagy a Káli Fecske. A nyaraláskultúránk alapvetően ugyanolyan, mint kamaszkorunkban, meg akarunk élni mindent: a délutáni bicajtúrától az extrém, a kiváltságosság érzését adó olyan helyszínek megismeréséig, amilyen mondjuk az Istvándy Liget Káptalantótiban. Kicsit rongyrázósabbak lettünk, egyre több a szavunk és a jelzőnk a panorámára. Az ideérkező egyre többet tud a badacsonyi borokról, és igénye is van tanulni, választani. Szerencsére kiváló borászok és pincék, borbárok segítik ezt az edukációs folyamatot.

rap: Milyen új-régi kultúrhelyek vannak, ahová nyáron lehet menni, és kihez, mihez kötődnek ezek számodra?

CSA: Évek alatt itt is rátaláltam a törzshelyeimre, egész kis hálózatot tudok megmutatni, bejárni, ha arról van szó. Kultúrprogramok tekintetében, ha ez a koncerteket, a színházat, az irodalmi esteket jelenti, még vannak pótolnivalóink. Néha belefuthat az ember egy-egy minikoncertbe, élőzenés estbe Badacsonyban a Pláne Borteraszon, a Hableányban, jó színházi előadások voltak már a Varroda.butikban Mindszentkállán, vagy irodalmi estek, beszélgetések Sellyei Gábor Vinotékájában Nemesgulácson. Mostanában a badacsonytomaji művház is beindult. Örök kérdés, hogy kinek csináljunk programot: az itt élőknek vagy az ide látogatóknak? Talán egyszer végérvényesen bebizonyosodik, hogy megéri akár a téli hónapok alatt is nívós és akár az egy szék, egy mikrofon igényű programoknál bonyolultabb produkciókat is meghívni a régióba, s nemcsak Szigligetre, ahol pörög a nyári színház.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.