BALATON-melléklet

Példaképem, a lángossütő

Ezért kétezer forint a sajtos-tejfölös a Balatonnál

Lokál

A lángossütés nem aranybánya, akkor sem, ha sokalljuk az 1000–2000 forintot egy-egy darabért. De mi kerül ennyibe? Mert a liszt és az élesztő biztos nem.

A nyár közeledtének biztos jele nem a fecskék megjelenése, hanem a felháborodást tükröző cikkeké, hogy most már aztán tényleg kifizethetetlen a balatoni lángos. Az idén megjelentek már a 3 ezer forintos lángosokról szóló hírek is, a csúcs pedig minden bizonnyal a 3600 forintban meghatározott ár volt. Az csak valahol a cikk közepe táján derült ki, hogy egy tonhalas változatról van szó. Akkor is rablás, vághatnánk rá, hiszen a tonhalkonzerv pár száz forint, a liszt, a víz és az élesztő pedig semmilyen körülmények között nem indokolja a több ezer forintos árat. Ezek nem is, minden más azonban igen.

A sima ezer

Első körben érdemes leszögezni: nem kerül 3 ezer forintba egy mezítlábas lángos sem a Balatonon, sem máshol. A sima 900–1100 forint körül van, a sajtos és a tejfölös drágább, a sajtos-tejfölös pedig – csakis fokhagymával megkenve – 1700–2000 forint. A drágább változatok rendre olyan kreálmányok, amelyeken van virsli, kolbász, ragu, tengeri herkentyű vagy bármi, ami összepárosítható a tésztával.

Az nyilvánvaló, hogy a liszt, az élesztő, a víz, a só nem kerül ezer forintba, sőt egy lángosra vetítve talán még százba sem. Ezek szerint a balatoni bódésoron csupa nyerészkedő Mészáros Lőrinc-aspiráns zizegteti a lángos alá szánt selyempapírt? Kevéssé valószínű. De akkor mire föl ezer forint?

Egy lángosbüfé üzemeltetésénél nem közvetlenül a lángoshoz kapcsolódik a költségek túlnyomó része. A hirdetéseket böngészve kiderül, hogy egy büfékocsi maga is 2-3 millió forintba kerül. A legolcsóbb utánfutós „üvegtigris” másfél millióból is kijön, mondja Katalin, aki maga is lángosozott és pecsenyesütőt is üzemeltetett. Arra azért figyelni kell, hogy ha minden műanyag belül, akkor az simán megolvadhat, teszi hozzá. Nyáron, ha pörög a bolt, odabent akár ötven fok felett is lehet a hőmérséklet, amit a gyengébb minőségű berendezés nem bír ki. Katalin szakács, de a büfézéssel felhagyott. A Covid időszakából jól jött ki, később pedig jó ütemben és jó áron el tudta adni az érdekeltségét. Pém Gáborral a Gastro Page nevű vendéglátói tanácsadó céget működteti, ő az ügyvezető, Gábor a tulaj.

Ha valakinek megvan a helye egész évben, de a nyári hónapokban ott pangás van, van értelme leköltözni a Balatonhoz vagy más vízpart közelébe. Így egy erős nyári szezonnak köszönhetően egy csomó költség eloszlik 12 hónapra, és persze kiszámíthatóbb az egész üzletmenet. Ám ha csak a három nyári hónappal számol valaki, az kemény meló lesz, és igazi lutri. Ha jön egy esős június, ugrott az egész szezon, mondja Gábor.

 
Be kell hoznia a költségeket
Fotó: Vermes Tibor/AM Sajtóiroda
 

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.