BALATON-melléklet

Snoblesse Oblige 2024 nyár

  • snoblesse oblige
  • 2024. június 5.

Lokál

Kulturális programajánló 

Sohasem kergetek én délibábot, / Józanul járok, nem álmodom.

(Németh Lehel – Felföldi Anikó: Nekem a Balaton)

június 14. péntek 18.00   A LÉTEZÉS METAFIZIKÁJA – KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

Várady Róbert és Szabó Franciska festőművészek különleges, mágikus atmoszférájú képeinek tárlatát Géger Melinda művészettörténész nyitja meg. Fellép a Party Jazz Band. A belépés ingyenes. A kiállítás július 14-ig látható, keddtől szombatig 15 és 20 óra között, vasárnap 10 és 12 között.

(Kék kápolna és Vörös kápolna, Balatonboglár, Kápolna u. 8.)

 

június 14. péntek 20.30   GARÁZSMACBETH

A szeretnivalóan bolondos Elsie szerepét jutalomjátéknak szánta a Gyulai Várszínház a gyulai Kovács Vanda számára, aki apja nyomdokait követve több mint 25 éve működik sikeresen a színészi pályán. A férjét Sipos Imre játssza, és az sem mellékszerep. John Christo­pher-Wood thriller-komédiáját Árkosi Árpád rendezte.

(Kultkikötő, Balatonboglár, Árpád u. 17.)

 

június 22. szombat 20.00   QUIMBY – KONCERT

Nyárra feléledt az ország első számú koncertzenekara, és turnézik a maga húsmarcangoló gitársláge­rei­vel meg újragondolt sanzonjaival. Lesz itt minden, sírás, rívás, nevetés, VIP-terasz, fizetős parkoló.

(Gyárkert, Veszprém, Jutasi út 3.)

 

június 27. csütörtök 20.00   RÚZSA MAGDI – KONCERT

Az énekesnő, aki a szakmai elismeréseket éppúgy szorgalmasan gyűjti, mint a közönség szeretetét. Az elmúlt bő másfél évtized alatt rengeteg arcát mutatta meg, és számtalan slágerrel ajándékozta meg a rajongókat. Most mindet elhozza.

(Gyárkert, Veszprém, Jutasi út 3.)

 

július 3. szerda 18.00   ANDREA LANE – PARTI

Indul a Balaton Sound, ismét Zamárdiba gyűlnek az elektronikus zene nagyágyúi. Az első fellépő a nagyszínpadon a felvidéki Sztranyovszky Andrea, akit a dj-pult mögött Andrea Lane-nek hívnak, és amellett, hogy a saját zenéit is bemutató dj és producer, a Spotify sztárja is.

(Heineken Balaton Sound, Nagyszínpad, Zamárdi)

 

július 3. szerda 21.00   PURPLE DISCO MACHINE – PARTI

Nagy ajándék a Sound közönségének a német nu-disco és house music vezető dj-je és producere, polgári nevén Tino Piontek. My House, Soulmatic és Dished (Male Stripper) című albumai hihetetlenül sikeresek.

(Heineken Balaton Sound, Nagyszínpad, Zamárdi)

 

július 4. csütörtök 11.00   TEMPLOMSÉTÁK A BALATON KÖRÜL – BALATONFÖLDVÁR

„Aki szeretné megismerni a Balaton vidékét, legjobban teszi, ha felkeresi a templomait. Csodálatos meséket tudnak ugyanis elmondani ezek az épületek” – mondja Zubreczki Dávid építészeti szakíró, újságíró, a „túrák” vezetője. Ilyen épületeket gyűjtött össze a Templomséták a Balaton körül című könyvében, idén nyáron pedig nyolc helyszínen tart vetített előadást róluk. A séta szót itt képletesen kell érteni. 

(Szent Kereszt-templom, Balatonföldvár, Széchenyi tér)

 

július 4. csütörtök 23.00   REGÁN LILI – PARTI

A kék hajú pécsi dj démon 2016 óta szórakoztatja a közönséget. Azon kívül, hogy remek partize­nékkel szolgál, ad a látványra is. Lemezlovas „arca” mellett folyamatosan építi produceri karrierjét, és zeneírásban is kipróbálta már magát.

(Rádió 1 Heineken Beach Club, Zamárdi)

 

július 4. csütörtök 01.00   AFRIQUA – PARTI

Azt mondják róla, hogy a berlini fekete zenei zseni. A fekete elektronikus zene és a Miami basszus dallamok inspirációját követi retro-futurisztikus hangzásával. A karrierje küzdelmes volt, de mostanra különleges helyet foglal el az elektronikus zene világában.

(Heineken Balaton Sound, My Stage, Zamárdi)

 

július 5. péntek 19.00   JOHN NEWMAN – KONCERT

John Newman brit dj, énekes, dalszerző és producer a Feel The Love című slágerrel robbant be a köztudatba, de azóta a Love Me Again még nagyobb sláger lett. Popsztárnak indult, aztán a tavalyi Tomorrowland főszínpadi debütálásával új korszakba lépett. Most szóló dance-előadóként mutatkozik be.

(Heineken Balaton Sound, Nagyszínpad, Zamárdi)

 

július 5. péntek 20.30   VAD – ZENÉS IRODALMI EST

Kollár-Klemencz László regényéből készült irodalmi est. A regény az ember és állat között Isten teremtette eredendő kapcsolat elvesztéséről és újrakereséséről, az emberben élő állatról és ahhoz való viszonyunkról mesél egy középkori történeten keresztül. Eső esetén a Bajor Gizi Közösségi Házban lesz a koncertszerű felolvasás, illetve felolvasásszerű koncert.

(Kulipintyó Villa, Balatonföldvár, Petőfi u. 9.)

 

július 6. szombat m20.30   KÜLÖNKIADÁS

Örkény István és Esterházy Péter nem ismerte egymást, de hogy közük van egymáshoz, nem kérdéses. Lukács Miklós, Máté Gábor és Mácsai Pál felolvasás keretében idézi meg a két író gondolkodása közötti kapcsolatot, és ahogy egy zenés színdarabnál sűríti a történetet és az időt, úgy fogja össze az elhangzó szövegeket Bartók, a dzsessz, a népdalok motívumai, vagy a szabad zenei improvizáció.

(Kultkikötő, Balatonboglár, Árpád u. 17.)

 

július 6. szombat 23.00   JULIET FOX

Ismét egy technohősnő a Balaton Sound színpadán. Egyedi hangjával és kísérletező zenéivel világszerte emlékezetes pillanatokat teremtett ismert klubokban és fesztiválokon, ahogy minden bizonnyal majd itt az éjszakai Balaton-parton is fog.

(Heineken Balaton Sound, My Stage, Zamárdi)

 

július 6. szombat 00.30   RAN-D

A hardstyle műfaj pionírja, a hard dance szegmens egyik legalaposabb, mégis földhözragadt alakja, elhivatott alkotó és állhatatos producer hírében áll. Most a Balaton Sound közönsége is láthatja, hallhatja és táncolhat a zenéjére.

(Heineken Balaton Sound, Nagyszínpad, Zamárdi)

 

július 13. szombat 20.30   BUDAPEST BÁR – KONCERT

Príma cigányzenészek, a magyar rockzene kultikus énekesei, felhőtlen szórakozás, dráma, szerelem, csalódás, öröm és örömzene. Ez a Budapest Bár, miközben mindig egy kicsit más.

(Kultkikötő – Amfiteátrum, Alsóörs, Varázserdő u. 3.)

 

július 16. kedd 21.00   MILKY CHANCE – KONCERT

Az együttest két német középiskolai barát, Clemens Rehbein énekes-gitáros és Philipp Dausch basszusgitáros-ütőhangszeres alapította. A folk, a rock, a reggae, a dzsessz és az elektronikus zene stílusjegyeiből merítve komponálják világslágereiket.

(História Kert, Veszprém)

 

július 18. csütörtök 18.30   SNÉTBERGER FERENC ÉS ANTONIO SERRANO – KONCERT

Idén a VeszprémFest Snétberger Ferenc gitáros művészetéből ad három napon át metszetet. Július 18-án a spanyol harmonikaművésszel dzsesszimprovizációkat adnak elő Bach művei alapján, másnap barátokkal és tanítványokkal játszik a művész. Július 20-án a Pablo Casals Gordonkaverseny nyertesével, Fenyő László csellóművésszel közös programja lesz műsoron.

(Jezsuita templomkert, Veszprém, Veszprémvölgy)

 

július 18. csütörtök 21.00   PALOMA FAITH – KONCERT

A VeszprémFest várva várt fellépője az angol énekes- és színésznő, akiben apja révén spanyol vér is csörgedez. Zenéje a soul és a dzsessz sajátos elegyéből építkezik. Hatodik stúdiólemeze The Glorification of Sadness címmel már úton van a megjelenés felé.

(História Kert, Veszprém, Remete kör 8.)

 

július 19. péntek 20.00   POGÁNY INDULÓ – KONCERT

Két éve futótűzként terjedt a hiphop rajongói körében egy Zárt­osztály című dal klipje, amiben egy általános iskolásnak kinéző srác nagy öregeket meghazudtoló módon küldi az old school rapet. Mára sztár lett.

(Gyárkert, Veszprém)

 

július 19. péntek 20.00   ANIMA SOUND SYS­TEM LIVE

Derkovits című lemezét mutatja be a zenekar a július 28-ig tartó Művészetek Völgye nyitónapján, vendégzenészekkel.

(Művészetek Völgye, Lőtér színpad, Taliándörögd)

 

július 20. szombat 21.00   TOTO – KONCERT

A Toto, ez a David Paich és Jeff Porcaro vezetésével indult kaliforniai együttes a 70-es évek azon bandái közé tartozik, amelyek kibírták a változó trendeket, miközben továbbra is sikeresek maradtak. Ugyan 2008-ban a feloszlás mellett döntöttek, 2010-ben újra aktivizálták magukat, és most itt vannak.

(História Kert, Veszprém, Remete köz 8.)

 

július 21. vasárnap 19.30   MÚVILÁV, MAJDNEM, MINT A FILMEKEN

Rengeteg humor, plusz a filmtörténet legromantikusabb dallamai és jelenetei Trokán Nóra és Klem Viktor előadásában, Klem Viktor rendezésében. Zongorán közreműködik: Szitha Miklós.

(Művészetek Völgye, Színház Színpad, Művelődési Ház, Taliándörögd)

 

július 21. vasárnap 20.00   VHK – KONCERT

Mágikus népzene, sámánpunk, pszichedelikus folk. A Vágtázó Halottkémek minden koncertje különleges esemény, ahol kozmikus energiák törnek elő a színpadról és kiugrik a világösztön a közönség soraiból. Utánuk a vízözön meg egy Európa Kiadó-koncert.

(Művészetek Völgye, Lőtér Színpad, Taliándörögd)

 

július 23. kedd 23.00   CARSON COMA – KONCERT

Magyarország egyik legfelkapottabb fiatal rockzenekara. 2019-es debütáló albumuk, a Corduroy Club az év legjobb albuma lett.

A Művészetek Völgye nagyszínpadán sem csak azért jók a kilátásaik, mert magasan vannak.

(Művészetek Völgye, Panoráma Színpad, Kapolcs)

 

július 25. csütörtök 16.00   POKOL

A Katona József Színház előadása „Dante misztikus utazásának azt a részét mutatja be, amelyben a Poklot járja végig Vergilius vezetésével, és olyan bűnösökkel találkozik, akik nemcsak saját korukra hatottak, hanem életük és haláluk számos tanulságot tartogat az utókor számára is.” Előadja: Gyabronka József.

(Művészetek Völgye, Színház Színpad, templom, Kapolcs)

 

július 25. csütörtök 23.00   BAGOSSY BROTHERS COMPANY – KONCERT

Azt hittük, hogy a 2013 májusában alakult, máig változatlan felállásban játszó gyergyószentmiklósi zenekar népszerűsége már nem lehet nagyobb, de a Művészetek Völgyében még fokozhatják. Utánuk a Kiscsillag játszik.

(Művészetek Völgye, Panoráma Színpad, Kapolcs)

 

július 27. szombat 20.30   SZERETETKERT

Improvizációs játék a párkapcsolatokról, ismert színészek által életre keltve. A társas-játékban a közönség is aktív részesévé válhat a forgatókönyvek alakulásának. Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor lesznek partnerek a játékban, Piczkó Katalin játékmester közreműködésével.

(Kultkikötő – Csukás Színház, Balatonszárszó, Jókai Mór u. 2.)

 

július 28. vasárnap 18.30   PÁNIK, AVAGY FÉRFIAK AZ IDEGÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN

Mit adtál a világnak? Ha ebben a pillanatban meghalnál, mi maradna utánad? A Nézőművészeti Kft. előadása Mika Myllyaho drámája nyomán, Tárnoki Márk rendezésében, 16 éven felülieknek. Katona László, Kovács Krisztián és Kovács Lehel a színpadon.

(Művészetek Völgye, Színház Színpad, Művelődési Ház, Taliándörögd)

 

július 28. vasárnap 23.00   ELEFÁNT – KONCERT

A tavaly 10. jubileumát ünneplő, nagy sikerű banda alternatívnak túl elektronikus, elektronikusnak túl hangszeres, szomorúnak túl vidám. De ide pont jó lesz a Művészetek Völgyét záró bulira.

(Művészetek Völgye, Panoráma Színpad, Kapolcs)

 

augusztus 1. csütörtök 21.45   ANASTACIA – KONCERT

A karcos hangú, mindig dögös, amerikai sprockikon lép fel a Paloznaki Jazzpiknik Nagyszínpadán a nyitó napon. A 2000-es évek slágerei mellett az elmúlt években született legfrissebb dalai is biztosan meghódítják a piknikező közönség szívét.

(Paloznaki Jazzpiknik, Nagyszínpad, Paloznak)

 

augusztus 1. csütörtök 23.00   NÉMETH JUCI ÉS G. SZABÓ HUNOR – KONCERT

Juci az Anima Sound Systemből kelt ki, és a Nemjucitól a Budapest Bárig több csapatban is kaszálta a sikert. Férjével, a legmenőbb hazai dobossal, a The Qualitons egyik oszlopával a saját szerzeményeik mellett múltbeli kedvenceikből is válogatnak.

(Taittinger Pezsgőterasz, Paloznak)

 

augusztus 2. péntek 20.00   KRÚBI – KONCERT

Szókimondó, humoros, kompromisszum- és cenzúramentes dalai­val Magyarország egyik legkeresettebb előadója is fellép idén a Balaton elővárosának kulthelyén.

(Gyárkert, Veszprém)

 

augusztus 2. péntek 20.30   A PÁL UTCAI FIÚK

A klasszikus alapmű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián zenés játéka alapján Vándorfi László rendezte, Krámer György koreografálta. Augusztus 10-én a boglári Kultkikötőben újra látható.

(Kultkikötő – Amfiteátrum, Alsóörs, Varázserdő u. 3.)

 

augusztus 2. péntek 21.30   THE BRAND NEW HEAVIES – KONCERT

1985-ben Simon Bartholomew gitáros, Andrew Levy basszusgitáros-billentyűs és Jan Kincaid dobos-énekes alapította a 90-es évek elején sztárrá lett londoni acid jazz úttörők csapatát. Semmit nem öregedtek, majd meglátja, aki meghallgatja őket.

(Paloznaki Jazzpiknik, Nagyszínpad, Paloznak)

 

augusztus 3. szombat 21.00   MORCHEEBA – KONCERT

A brit triphopduót valószínűleg nem kell bemutatni a magyar közönségnek, hiszen számos alkalommal jártak már nálunk az intim kiskoncerttől kezdve a fesztiválok nagyszínpadáig. Ezúttal a kettőt ötvözik.

(Paloznaki Jazzpiknik, Nagyszínpad, Paloznak)

 

augusztus 10. szombat 20.30   EGY ÉLETEM: MUCSI ZOLTÁN

Kapa. Egy ország hívja így. Szinte mindenki ismeri és szereti. Pedig cseppet sem indult könnyen a pályafutása. De pont ezt meséli el ezen az estén. Az abonyi gyerekkortól a szolnoki hírlapkézbesítő állásig, a drámai szerepektől a villanyszerelő-jelenetig, a Jancsó-filmektől a Tóth Jánosig.

(Kultkikötő – Csukás Színház, Balatonszárszó, Jókai Mór u. 2.)

 

augusztus 16. péntek 20.30   ALBINA – A NŐ A NOBEL-DÍJ MÖGÖTT

A szabadkai születésű Vas Albina, aki 16 éves korában már özvegy, megtapasztalja a szabadkai gettót, majd a Gestapót, később a kistarcsai kitelepítést. Kertész Imre első felesége volt. Házasságuk 42 éve alatt nyelvtudásával és vörös körmeivel teherautó-sofőrként, majd pincérként kereste meg kettejük kenyerét. Sándor Anna darabját Czeizel Gábor rendezésében Csákányi Eszter adja elő. Eső esetén a Bajor Gizi Házban.

(Kulipintyó Villa, Balatonföldvár, Petőfi u. 9.)

 

augusztus 24. szombat 20.00   FÉM OF BËLGA – KONCERT

Mit kíván a magyar nemzet? A Gyárkertbe Bëlga-koncertet! A legfrissebb lemezüket, a Fém of Bëlgát bemutató projekt csak korlátozott számban, rendkívüli alkalmakon látható.

(Gyárkert, Veszprém, Jutasi út 3.)

 

A mellékletet Ambrus Vilmos, a programajánlót Artner Szilvia szerkesztette.

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk