Japánban őshonos algafaj fenyegeti a Földközi-tenger francia partvidéket

  • narancs.hu
  • 2021. június 27.

Lokál

 Az algafajt azonosították Marseille kikötőinek mólóin és a várostól nyugatra fekvő kék parton.

Egy Japán térségében őshonos algafaj fenyegeti a dél-franciaországi Marseille közelében fekvő Calanque strandjait, közölték környezetvédelmi szakemberek.

A tengeri növény, amely akár mérgező is lehet, megtelepedett a Földközi-tenger partvidékén Marseille közelében. A zöld alga (ugulopteryx okamurae) veszélyt jelent az egészségre, mert ha megtelepedik a köveken, sziklákon és a tengerparton, elkezd lebomlani és kénhidrogént bocsát ki, ez a gáz pedig nagy mennyiségben halálos lehet.

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy az algafaj megszállta a népszerű Calanques Nemzeti Park térséget, amelynek keskeny, mindentől távol eső, meredek falú öbleit naponta több ezer ember keresi fel nyáron, mondta a park szóvivője az AFP francia hírügynökségnek.

 Az algafajt azonosították Marseille kikötőinek mólóin is és a várostól nyugatra fekvő kék parton.

"Egyre terjed, mindent beborít és hányingert előidézően bűzös" - mondta egy marseille-i lakos.

 Az alga a sekély vizekben burjánzik, komoly problémát jelent a halászhajók számára, eltömíti hálóikat.

Thierry Thibault, a Földköz-tengeri Óceánkutató Intézet kutatója elmondta, hogy a faj már 2008 óta jelen van a Marseille-től 200 kilométerre keletre fekvő Thau-medencében. Valószínűleg úgy terjedt el, hogy valaki onnan származó tengeri sünt fogyasztott és tüskés bőrüket visszadobta a tengerbe - tette hozzá.

Marseille-i illetékesek közölték, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és keresik annak módját, miként lehetne a leghatékonyabban megszabadulni az algától.

"Jelenleg emberre nem jelent veszélyt, de ha magas lesz a gázkoncentráció, be kell zárnunk a strandokat" - mondta Hervé Menchon, tengeri biodiverzitásért felelős polgármester-helyettes.    

 Elismerte, hogy a tengerben úszó gyermekeknek gondot jelenthet, és szigorú intézkedéseket hoztak, hogy az embereket kívül tartsák a vízből. A térségbeli hatóságok a víz alatt formálódó  sűrű algamezőket kihúzzák a tengerből, de egyelőre nem tudják, mitévők legyenek a bűzt árasztó rothadó növénnyel. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk