Karácsony szerint a járványügyi hatóságok hibáztak a fővárosi idősotthon esetében
DSZZS20200408211_top_story_lead.jpg
Karácsony Gergely főpolgármester a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével a kormányülés után tartott közös sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. április 8-án.

Karácsony szerint a járványügyi hatóságok hibáztak a fővárosi idősotthon esetében

  • narancs.hu
  • 2020. április 10.

Lokál

A főpolgármester szerint a Pesti úti intézmény egyben különbözik a többitől: hogy a fertőzés tényét ott ismerjük.

151 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak a Pesti úti idősotthonban, heten pedig meghaltak a járvány miatt - Müller Cecília országos tisztifőorvos is úgy fogalmazott, egyfajta góc alakult ki az intézményben. A védekezést szinte teljes mértékben központosító kormány azonnal igyekezett az ellenzékre fogni az ügyet: Orbán Viktor rádinterjújában úgy fogalmazott, csak az foglalkoztatja most a többi pártot, hogyan tud majd később kormányra jutni, „de egy idősotthon működtetésével sem tudnak megbirkózni”. Délutánra a miniszterelnök igenembere, Deutsch Tamás is megérkezett, és egy uszító hangvételű posztban egyenesen Karácsony Gergelyt hibáztatta az idősotthonban elharapódzó fertőzés miatt.

"Ha most nem az a fontos kérdés, hogy megállítsuk a vírust, hanem azt, hogy tisztászuk a felelősséget, akkor teljesen egyértelmű, hogy a főváros minden jogszabályi kötelezettségnek megfelelt, a járványügyi hatóságok viszont nem" - nyilatkozta a főpolgármester az Indexnek. Karácsony szerint a védőfelszereléseket a járási hivataloknak kellene biztosítani, ennek ellenére "nem dőltek hátra", hiszen a fővárosi idősotthonok felszereléséről is ők gondoskodtak. "Örültünk volna, ha jöttek volna segíteni, ez kétségtelen" - válaszolta arra, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken azt állította, a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai eddig nem ellenőrzést végeztek az idős otthonban, hanem segítséget és védőeszközöket nyújtottak. A főpolgármester szerint jegyzőkönyvekkel tudják bizonyítani, hogy a főváros kormányhivatal egészségbiztosítási főosztálya az idősotthonok ellenőrzésénél semmi szabálytalanságot nem talált.

"A Pesti úti idősotthon egyetlen dologban különbözik a legtöbb más otthontól és a legtöbb egészségügyi intézménytől: abban, hogy ott a fertőzés tényét ismerjük. Nem gondolhatja senki, hogy ahol nem szűrnek, azokat az intézményeket nem érinti a fertőzés"- tette hozzá Karácsony, aki azt is elárulta: többször kérték szóban és írásban is, hogy fenntartótól függetlenül minden idősotthonban végezzenek szűréseket.

Nézzünk együtt a jövőbe!

Mit tesz, és mit tehet a járvány ellen az ellenzék, a honvédség, az önkormányzat? Olvasni jó. Elgondolkozni a jövőn pedig szerfelett izgalmas is lehet, és még a hétköznapokban is jól hasznosítható dolgok sülhetnek ki belőle. Belelátni a jövő bármely kicsiny szeletébe: nincs is annál kecsegtetőbb dolog.

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.