Nem elég megvenni a többször használatos csészét, tényleg használni is kell

  • B.P.M
  • 2019. augusztus 13.

Lokál

Máskülönben nagyobb ökológiai kárt okozunk, mintha eldobható pohárkákból innánk a kávét.

Egyre többen mellőzik az eldobható műanyageszközöket, így a PET-palackokat és papírpoharakat is, és vásárolnak helyettük olyan bögréket, kulacsokat, amelyeket többször is lehet használni. Az irány jó, ugyanakkor úgy fest, önmagában nem elég, ha az egyik holmit egy másikra cseréljük.

Caroline Wood, a Sheffieldi Egyetem élelmiszerbiztonsági doktora szerint az átlagember nem használja elegendő alkalommal ezeket a poharakat, mielőtt kidobja őket, éppen ezért túl nagy megoldást sem jelentenek.

Az úrjahasználható eszközöket 20-100 alkalommal kell igénybe vennünk, hogy az ökológiai lábnyomunkat mérsékeljük – állítja a szakember. Ennek az az oka, hogy a poharak, kulacsok, bögrék gyártása több energiát vesz igénybe, ezért a széndioxid-kibocsátás is magasabb lesz miattuk. Az sem mellékes, hogy amíg a PET-palackokat – értelemszerűen – nem tisztítjuk ki, addig a többször használatos eszközöket igen, tehát a vízfogyasztás bővülésében is szerepet játszanak.

Számos dologból készülhet, de használni is kell

Számos dologból készülhet, de használni is kell

Fotó: Unsplash.com

Ugyanakkor érdemes azt megemlíteni, hogy ezeket a holmikat még mindig nagyon kevesen veszik: mindösszesen az értékesített poharak 5 százalékát teszik ki. „Az igazság az, hogy könnyen meg lehet róluk feledkezni, illetve nem életszerű, hogy a fogyasztók állandóan mosogassanak” – mondta Wood.

Pedig az egyszer eldobható kávéscsészék tekintetiben van egy komoly probléma: mivel vékony műanyagbéléssel vannak ellátva, ezért a papírfeldolgozó-üzemek nem tudják feldolgozni, így hulladéklerakókba vagy szemétégetőkbe kerülnek. Az Egyesült Királyságban összesen 3 létesítmény dolgozik ilyen poharak újrahasznosításával, ezért évente 2,5 milliárd kávéscsésze végzi a kukákban az országban.

(The Conservation)

Figyelmébe ajánljuk